Predsvadobná nervozita a účinné spôsoby, ako ju zmierniť

Blíži sa dátum tvojej svadby. Svadobný zhon, množstvo naliehavých úloh a blížiace sa deadliny občas môžu spôsobiť miernu paniku a stres, avšak je to normálne a pochopiteľne, pretože príprava svadby si vyžaduje určitý čas a sily a až také jednoduché to teda nie je. Poznám aj nevestičky, u ktorých je tento predsvadobný stres natoľko silný, že v hlave sa im neustále začína točiť otázka: "Potrebujem ja vôbec svadbu?", ktorá im dokáže úplne zničiť náladu a totálne ich zdeprimovať, to ti poviem. Ale ani tohto sa netreba vôbec báť. Treba brať tento svoj stav s rezervou, pretože vo väčšine prípadov za teba hovorí tzv. „syndróm nevesty“ alebo jednoducho klasická predsvadobná nervozita, ktorá prípravu svadby ešte viac sťažuje.

Ako už som spomínala vyššie, predsvadobná nervozita je normálna. Ale predsa len je oveľa príjemnejšie pripravovať sa na jeden z najdôležitejších dní v tvojom živote v ľahkej a príjemnej atmosfére. Aby som ti, moja krásna nevesta, pomohla predísť “syndrómu nevesty” alebo ho úplne prekonať, v tomto článku som sa rozhodla podrobnejšie venovať téme predsvadobnej nervozity. Takisto podrobne som opísala jej symptómy a príčiny a na záver ti rada poradím, ako by si sa s tým mohla vysporiadať. Znie to pre teba zaujímavo a aktuálne? Tak čítaj ďalej! 

"Syndróm nevesty" alebo predsvadobná nervozita - čo to je?

Syndróm nevesty alebo inak povedané predsvadobná nervozita je stav, kedy žena pociťuje nervozitu, úzkosť, smútok, ba až depresiu a má silnú nechuť k príprave svadby. Spravidla sú tieto emócie sprevádzané neustálymi pochybnosťami: počnúc dizajnom a končiac úvahami o tom, či sa vôbec oplatilo povedať “áno”.

brittney-weng-Yy1tmz_G3uQ-unsplashjpg

Prečo predsvadobná nervozita vzniká?

Predsvadobný nepokoj

Keď sa pri bežných záležitostiach objaví aj kopa úloh spojených s organizáciou svadby, bežný denný režim sa značne zahustí. Na jednej strane neustála aktivita pomáha zabudnúť na rušivé myšlienky. Na druhej strane spôsobuje stres.

Nová etapa života po svadbe

Veľké zmeny môžu spôsobiť nielen radosť, ale aj paniku: človek dúfa v to najlepšie, no stále chápe, že kráča do neznáma. Nevesty môžu mať rovnaký pocit: vzrušenie z blížiacej sa svadby pravidelne strieda strach zo zmeny.

Strach, že realita po svadbe nesplní očakávania

A to platí nielen pre samotnú oslavu. Spolu so strachom, že na svadbe niečo nejde podľa predstáv a nebude to také, ako si si to pôvodne v hlave predstavovala, môžu ťa strašiť aj myšlienky, o spoločnom bývaní a nažívaní si. Môžeš mať pocit, že manželské putá ťa budú nejak obmedzovať a zaťažovať ďalšími povinnosťami.

Symptómy predsvadobnej nervozity 

Hneď na začiatok ti chcem povedať, že ak si sa dokazala odpozorovať a si pochopila, že zlá nálada, znížená koncentrácia a nezáujem o akékoľvek aktivity ťa sprevádzajú dlhodobo a nemajú nič spoločné s blížiacou sa svadobnou hostinou, potom by si sa mala obrátiť na odborníka. Teda príznakmi predsvadobnej nervozity sú:

  • cítiš sa osamelo;
  • máš pochybnosti, úzkostné myšlienky o svadbe;
  • vyskytujú sa problémy so spánkom;
  • konflikty s blízkymi ľuďmi sú čoraz častejšie;
  • začínaš si všímať nedostatky v partnerovi, v dôsledku čoho sa môže objaviť podráždenie;
  • premýšľaš niekedy nad otázkou: „Mala by som si ho vôbec vziať?
zenich-dava-obrucku-nevestejpg

Ako sa vysporiadať s predsvadobnou nervozitou ?

Ako už som spomínala vyššie a zopakujem to ešte raz, nehľadaj v predsvadobnej nervozite nič hrôzostrašného a už vôbec nič nemeň na priebehu svadby alebo vo vašom vzťahu. Častokrát je človek trošku nervózny už len z toho, že potrebuje zavolať na nejaké telefónne číslo a opýtať sa len tak hocičo, nehovoriac už o tak veľkej udalosti ako vlastná svadba. Ak si teda uvedomíš, že pocit úzkosti sa objavil v dôsledku príprav na svadbu a je dočasný, skús urobiť nasledovné veci:

V prvom rade si úprimne priznaj tvoj momentálny stav: uvedomenie a prijatie problému je 50% úspechu

Pamätaj na zásadu „menej kontroly, viac zábavy“. Nemusíš sledovať celý proces svadobnej prípravy a byť neustále zapojená, ak nemusíš. Neber si toho na svoje plecia príliš veľa – snaž sa delegovať úlohy a nechaj všetko do rúk svadobných profesionálov. Na tom nie je nič zlé: príprava na svadobnú hostinu by mala byť jednoduchá, aby ti po samotnej svadbe zostali len príjemné spomienky a nie negatívne zážitky.

Prepni z organizácie svadby na inú aktivitu

Skús prípravu o pár dní odložiť. Stráv čas osamote, urob si výlet do prírody alebo si správ deň oddychu s "wellneskom", aromaterapiou alebo tvojimi obľúbenými filmami. Máš rada lúštenie krížoviek, tak smelo do toho! Prípadne skús novú výzvu a začni sa učiť nový jazyk alebo sa vráť do školských čias na hodinu slovenčiny a zdokonaľ sa v tom ako sa spisovne píšu slovenské slová. Aktivita, ktorá iným spôsobom zapojí tvoje mozgové bunky rozhodne odbúra predsvadobný stres. Ak však zvolíš cestu oddychu tak sa vôbec sa necíť previnilo za neplánovaný víkend len pre seba. Po pár dňoch odpočinku budeš nabitá energiou a budeš sa môcť pripravovať na svadobnú hostinu oveľa efektívnejšie. Ak chceš venovať čas sama sebe a dopriať si napríklad skrášlovacie procedúry, ktoré zvládneš aj v pohodlí domova, tak na tejto stránke, ktorá sa venuje zdraviu a kráse nájdeš množstvo užitočných tipov.

Neboj sa kontaktovať psychológa, ak to tak cítiš

Existuje názor, že sa na psychológa obracajú iba tí, ktorí majú choroby. Ale vôbec to tak nie je: so špecialistami spolupracujú aj zdraví ľudia. Niekto sa na nich obracia, aby si zachoval normálny duševný stav, a niekto - na vypracovanie a usporiadanie niektorých oblastí života. V každom prípade obrátiť sa o pomoc na psychológa nie je prejavom slabosti, ale vedomým krokom zrelého človeka, pamätaj si na to.

Skús cvičiť vedomé dýchanie

Štúdie ukazujú, že dýchacie praktiky majú pozitívny vplyv na nervový a kardiovaskulárny systém. Nielenže znižujú hladinu stresu, ale tiež pomáhajú dostať negatívne emócie pod kontrolu. Je to veľmi jednoduché. Najprv si nájdi tiché a odľahlé miesto. Posaď sa do pohodlnej polohy a normálne dýchaj. Potom sa pomaly zhlboka nadýchni nosom a postupne náplň pľúca vzduchom. Teraz urob rovnaký hlboký a pomalý výdych. Snaž sa dýchať žalúdkom, nie hrudníkom: tvoje telo tak dostane viac kyslíka.

Zver svoj svadobný deň do rúk svadobnej koordinátorky

Pocit, že si na všetko sama a nestíhaš kontrolovať prípravu svadobnej torty a zároveň nacvičovať prvý mladomanželský tanec so svojim snúbencom, dokáže byť veľmi frustrujúci. Preto by som ti odporúčila si nájsť spoľahlivú svadobnú koordinátorku, ktorá zoberie väčšinu predsvadobných vybavovačiek a povinnosti do svojich rúk a ty sa budeš môcť venovať len tomu, čo je pre teba skutočne dôležité.

gift-habeshaw-FgN7IJCAYvc-unsplashjpg

Maj dopredu pripravený svadobný harmonogram

To je ďalšia dôležitá vec, ktorá ti značne ušetrí aj nervy a aj čas. Budeš sa cítiť naozaj lepšie a pokojnejšie, pokiaľ budeš mať pripravený podrobný harmonogram svadobného dňa a takisto aj plán alebo checklist toho na čo by si sa mala sústrediť mesiac pred svadbou.

Odo mňa to je všetko na dnes. Áno, povedzme si to na rovinu, predsvadobná nervozita a predsvadobný stres vôbec nie sú ľahkými a jednoduchymi témami, ale môže sa stať, že sa s tým nevesta občas stretne. A keďže som k tebe vždy totálne úprimná, moja milá nevesta, tak sa s tebou dokážem otvorene rozprávať aj o takýchto veciach. Budem sa neskutočne tešiť, ak mi dáš vedieť, či sa ti tento článok páčil na moj mail martina@svadbujeme.com a možno sa so mnou podelíš aj o svoje skúsenosti s predsvadobnou nervozitou, ak si už svadbu mala alebo ju len ideš mať a máš na to nejaký svoj názor, možno aj úplne iný. Ak sa ti tieto informácie v článku zdali byť užitočne, tak bude super, ak prezdieláš tento článok kamoškám-nevestičkám, aby si aj oni vedeli nejako poradiť v tejto téme. Tak ahoj, nevesta!