Svadobný harmonogram krok po kroku

Tvoj svadobný deň je tým najkrajším dňom v tvojom živote. Preletí ako jedna chvíľa, ale odohrá sa počas neho obrovské množstvo udalostí. Možno že sa pýtaš, tak keďže utečie tak rýchlo, kedy mám stihnúť uskutočniť to všetko, čo sme si naplánovali?

Odpoveď je jednoduchá – svadobný deň si musíš naplánovať vopred.

Rozhodla som sa, že ti s tým trochu pomôžem, milá nevesta.

Vypracovala som pre teba približný svadobný harmonogram pre „virtuálny“ pár, ktorého sobáš je naplánovaný na 15:00 a svadobná hostina na 18:00. Len si to musíte prispôsobiť pre seba.


07.30 Vstávanie

Vstaň tak, aby si mala do príchodu kaderníčky aspoň hodinu. Daj si sprchu, najlepšie studenú. Vďaka tomu sa dokážeš poriadne zobudiť.

URČITE SA NARAŇAJKUJ.

Táto veta má svoj význam. Podľa skúseností rôznych neviest boli pre mnohé z nich raňajky jediným jedlom počas svadobného dňa. Po prvé, čaká ťa príliš veľa emócií a zážitkov v tento deň a vtedy človek nezvykne pociťovať hlad práve kvôli stresu. Nechcem ťa milá nevesta vystrašiť, ale ak si nedáš poriadne raňajky, tak ti môže počas dňa klesnúť hladina cukru v krvi a tým pádom na teba môžu doľahnúť nepríjemné pocity na odpadnutie.

Po druhé, na občerstvenie jednoducho nebude dostatok času. Aj počas hostiny budeš musieť neustále pózovať pred kamerou, potešiť hostí svojou prítomnosťou a možno sa aj zúčastniť súťaží o najrýchlejšie vypitý pohár šampanského. Preto, aj keď raňajky zvyčajne nie sú súčasťou tvojho každodenného režimu, zjedz aspoň niečo malé: banán, jogurt alebo zopár palaciniek.

8:30-10.30 Svadobný účes

V závislosti od zložitosti účesu to trvá hodinu až dve. Počas tejto doby nebudeš môcť robiť absolútne nič, len sedieť. Priprav sa na to vopred a ani sa nesnaž pobehovať hore dole a riešiť veci, davaj radšej posledné pokyny ohľadom prípravy mame, svokre a družičkám :)

11:00-11:30 Svadobný make-up

Kaderníčka a vizážistka často pracujú naraz vo dvojici. Zatiaľ čo jedna čaruje nad svadobným účesom, druhá ti v tomto čase nanáša riasenku na mihalnice a rúž na pery. Preto keď si budeš zajednávať kaderníčku a vizážistku, zisti, či im nebude prekážať pracovať takto vo dvojici a zohľadní to pri plánovaní.

11:30-13.30 Obliekanie sa do svadobných šiat a fotenie

Keď sú vlasy a make-up hotové, je čas obliecť si svadobné šaty. Nezabudni, že všetko musí byť pripravené vopred. Počas obliekania sa do svadobných šiat ťa spravidla aktívne fotí svadobný fotograf. Ak chcete mať kvalitné fotografie, neponahlajte sa. Niektoré momenty (nasadenie náhrdelníka, podväzkov, šnurovanie šiat) budeš musieť urobiť zámerne pomaly, alebo dokonca niekoľkokrát zopakovať pre lepšie zábery a kvalitu fotografií. 

13.30-14.00 Výkupné za nevestu

Vzhľadom na to, že výkupné prebieha bez hlavnej hrdinky tohto dňa, ktorou si ty, milá nevesta, máš ďalšiu polhodinu na to, aby si bola sama v pokoji a vo svojich myšlienkach. Choď sa na seba pozrieť do zrkadla, usmej sa sama na seba, povedz si, že dnes ťa už nič nemôže rozčúliť alebo rozrušiť. Všetko, čo si mohla zorganizovať, naplánovať a urobiť si už zorganizovala, naplánovala a urobila. Teraz je tvojou úlohou užiť si tento deň.

Výkupné netrvá príliš dlho. Vaším cieľom nie je „vypumpovať“ zo ženícha a svedka čo najviac peňazí, ale ich pozitívne naladiť.

14.00-14.30 Cesta na úrad alebo do kostola

Pri výpočte času cesty treba zohľadniť nepredvídané okolnosti v podobe, napríklad, dopravných zápch.

Patrí sa prísť na matričný úrad alebo do kostola vopred. Najmä ak sa vaša svadba koná v „horúcej“ sezóne – v lete. V tomto prípade aj 10-minútové meškanie hrozí posunutím celého svadobného harmonogramu.

14.30-14.45 Riešenie organizačných záležitostí a overenie dokladov

Pred samotným sobášom je potrebné overiť všetky dôležité papiere a doklady, aby ste predišli zbytočným komplikáciám počas obradu.

15.00 Svadobný obrad

Tento najslávnejší a najzodpovednejší moment sa koná väčšinou od 20 minút do polhodiny ak sa jedná o sobáš na úrade. Ak sa beriete v kostole, môžete počítať s obradom cca na 1 hodinu.

16.00 Gratulácie novomanželom, prípitok, spoločná svadobná fotografia a presun do priestorov svadobnej hostiny

Gratulujeme, vážení manželia! A gratulujú vám aj vaši svadobní hostia, ktorí chcú si s vami urobiť tie najkrajšie fotografie zo svadobného dňa. Najťažšie a najzodpovednejšie chvíle sú za vami. Čakajú vás tance, zábavné súťaže a ešte veľa, veľa dobrých prianí od vašich hostí.

17.00- 18.30 Svadobná večera

Je čas naplniť prázdne bruška a dopriať si dobrého jedlá a zákuskov.

18.30- Prvý tanec mladomanželov a tanec s rodičmi

Je na čase otvoriť tanečný parket a ukázať zopár tanečných “faux pa”, ktoré ste sa učili vtedy ešte so ženíchom dlhé týždne alebo mesiace. Samozrejme žartujem a určite to hravo zvládnete! Väčšina párov si netrúfa na nejaký rýchly a energický mladomanželský tanec a tak si vyberú niečo pomalšie, v sprievode krasnej romantickej hudby. Avšak keď obaja so ženíchom máte radi veselú a energickú hudbu a chcete svojim svadobným tancom poriadne rozprúdiť dej na parkete a zabaviť vašich hosti, určite zvoľte niečo drivovejšieho ako, napríklad, jive, moderné tance alebo sa odvážite na hip-hop ? :) Srandujem, samozrejme.

Moj typ: Nie je skutočne dôležite, či budete mať pomaly alebo rýchly svadobný tanec. Oveľa dôležitejšia je ale tá pesnička, pod ktorú to budete tancovať. Nech je to niečo, čo spája konkretne vás dvoch, vracia vás do príjemných spoločných momentov v minulosti a vyvoláva vám úsmev na tvári alebo možno dokonca aj slzy v očiach, také to bude zmysluplné a dojemné pre vás dvoch.

Po prvom mladomanželskom tanci nasleduje rovnako dôležitý a dojemný moment, ktorým je tanec s rodičmi. Tu už naozaj nemusí ísť o nejaké špeciálne tanečne kroky a kreacie, jednoducho si tento tanec s rodičmi uží.

20.00- Krájanie svadobnej torty

Chvíľu po tancovaní, keď svadobní hostia budú chcieť dobiť energiu na ďalšie tancovanie a zábavu pomocou horúcej kávy a zeleného čaju, prichádza na čas krájanie svadobnej torty, z ktorej sa dá urobiť zaujímavý program.

22.00-23.30 Čepčenie a redový tanec

Ach, tieto naše krásne slovenské svadobné zvyky. Čepčenie je starodávny magický rituál, počas ktorého sa nevesta premení na dospelú vydatú ženu. Počas čepčenia by si mala mať na sebe tradičný slovenský kroj. A kde to mám akože zohnať teraz, možno sa pýtaš ty ? Nemaj stres, kroj ti ochotne požičia akýkoľvek folklórny súbor alebo to nájdeš aj vo svadobných salónoch.

Po začepčení nasleduje redový tanec. Nie je to úplne nevyhnutné ho na svojej svadbe mať a ver či never, ale mnohé nevesty dokonca v živote o tom ani nepočuli. Ak si jedná z nich, tak ti v kratkosti poviem, že redový tanec je tanec s nevestou (niekedy aj so ženíchom) za ktorý si svadobní hostia musia niečo zaplatiť. Tancuje sa v kruhu a postupne rad za radom sa každý prestrieda v tanci s nevestou alebo ženíchom. Buď pripravená, že ťa svadobní hostia budú chcieť poriadne vykrútiť :)

23.30 - Svadobný ohňostroj

Svadobné ohňostroje sú už dlho tradičným prvkom svadby. Pôsobivo vyzerajú najmä ohňostroje pod holou nočnou oblohou. Ohňostroje pre svadobnú oslavu sú veľmi rôznorodé. K výberu ohňostroja je potrebné pristupovať zodpovedne a dobre si to premyslieť. Dobrou správou je, že na to, aby ohňostroj bol efektný, nemusí byť vôbec drahý. Veľmi dobre na tento účel poslúžia aj obyčajné prskavky! Už nehovoriac o tom, aké sú s nimi potom krásne svadobné fotografie.

Nezabúdajt ale, že akýkoľvek svadobný harmonogram je len orientačný. Nesmúť, ak sa časy náhodou posunú alebo svadba nepôjde podľa plánu. Zameraj sa hlavne na úsmevy a radosť blízkych okolo vás a na to, že sa ti práve v tento deň plní tvoj veľký sen.

A niekoľko rád odo mňa na záver:  

  • začni si pripravovať harmonogram ako keby odzadu, resp. od času svadobnej hostiny a obradu spätne až k začiatku dňa.

  • nezabudni na logistiku. Nechaj si na presuny a ďalšie logistické operácie dostatok času, pretože nikdy nevieš, aký problém môže v momente nastať.

Veľmi dúfam v to, že tento svadobný harmonogram ti aspoň trošku pomohol :) 

Zaujíma ma to, tak mi určite pošli svoj názor naň na mail martina@svadbujeme.com, budem sa tešiť. A ak poznáš nejaké ďalšie nevestičky, ktoré si zatiaľ nevedia nájsť ten správny harmonogram svadobného dňa, tak tento článok im neváhaj prezdielať :)

Úlož si obrázok tohto svadobného hramonogramu alebo si ho môžeš stiahnuť vo formáte PDF TU.
 

Svadobn harmonogramjpg