Ako si vybrať dátum svadby?

Ste zasnúbení! WOW! Naozaj srdečne gratulujem! A čo ďalej? Zásnubné prstene sa vám ligotajú na rukách milé nevesty, ale vy neviete čím začať. Ak sa v podobnej situácii nachádzaš aj ty, tak sa hlavne upokoj a aj keď je to v návale emócii naozaj ťažké a skús na začiatok spraviť úplne prvý úplne jednoduchý krok, a to premyslieť si kedy by sa svadba mala konať.

Tvoja rodina, priatelia či známy ti v snahe pomôcť dávajú tipy na nádherné dátumy, ktoré podľa numerológie predpovedajú lásku do konca života a ty máš pocit, že ti z toho všetkého ide vybuchnúť hlava.

Takže, hlavne dýchaj a ak pre teba nie je samozrejme numerológia dôležitá, tak skús zablokovať všetky tieto vnemy a ty a tvoj snúbenec/snúbenica sa v kľude porozprávajte o vašich predstavách a očakávaniach a ujasnite si čo je pre vás dôležité. Tvoj snúbenec, ktorý ťa žiadal o roku má určite už aspoň orientačnú predstavou, keby by sa svadba mala uskutočniť. Hlavne neprepadaj panike, že to musí byť do roka a do dňa od žiadosti o ruku ak to tak necítiš! 

To kedy si svadbu spravíte je absolútne vo vašej réžii. Ak vás tlačia okolnosti ako je narodenie bábätka, alebo snaha o bábätko, tak sa zrejme budete ponáhľať. Ak si chcete pozvať veľké množstvo hostí, čo aktuálne Korona opatrenia neumožňujú alebo chcete mať svadbu na mieste, ktoré je rok a pol vopred vybookované, tak si kľudne radšej na svoj deň počkajte. Okolnosti veľmi ovplyvňujú to na kedy svadbu naplánovať a preto sa poďme rovno pozrieť ako si vybrať dátum, ktorý vy považujete za správny.

1.) Sentimentálny svadobný dátum

Ak existuje nejaký dátum, ktorý je pre vás dôležitý a ty a tvoj partner ho spoločne oslavujete ako napríklad dátum prvého stretnutia alebo dátum od kedy ste si povedali, že spolu chodíte, alebo ak viete o nejakom dátume so sentimentom, ako napríklad dátum svadby vašich rodičov, tak gratulujem, rozhodovanie o dátume svadby máte o to jednoduchšie. Ak tento dátum dokonca pripadá na piatok, sobotu, či nedeľu tak máte vyhraté a nemusíte nijako extra špekulovať. Tento dátum bude zapamätateľný, čo ocenia hlavne chalani a bude to mať ten krásny sentiment tradície v ktorej pokračujete.

Okrem toho sa nad tým môžete zamyslieť aj iným spôsobom. Predstavte si, že ste spolu už štyri roky, no nebolo by krásne keby ste si na ten piaty rok povedali “ÁNO“. Svadba sa tým pádom môže stať akýmsi nezabudnuteľným míľnikom vášho vzťahu.

2.) Svadba podľa ročného obdobia

Ak ste však nevesta/ženích akou som napríklad aj ja, tak bude pre vás rozhodujúce ročné obdobie. Ja som odmalička snívala o jarnej svadbe v máji, kedy sa krásne oteplieva ale nie je priveľmi horúco, všetko krásne kvitne a dni sa predlžujú. Ak ty si však alergik tak to môžeš mať presne naopak, a učarovala ti zimná rozprávka "ala" Tri oriešky pre Popolušku, snehová pokrývka a svadba niekde v horách. Ak si nevesta, ktorá miluje nejaké konkrétne kvety, napríklad slnečnice a predstavuje si na svojej svadbe krásnu sýto žltú výzdobu plnú živých slnečníc, nebude mať zmysel plánovať si svadobný termín na začiatok jari, keďže slnečnice, ak samozrejme nechceš za dovezené dekorácie zaplatiť "majland" v tom termíne u nás jednoducho nekvitnú.

nevesta-s-gypsophilou-v-rukejpg

V prípade že, je pre teba rozhodujúce práve ročné obdobie, zisti si viac informácii o priemerných teplotách v tomto ročnom období v lokalite vašej svadby. Nechcete predsa skončiť namiesto snehu na blate, alebo plánovať obrad na priamom slnku v tých najväčších horúčavách. V tomto prípade vám pomôže kamarát google alebo SHMU. 

Ak to chceš dohnať do absolútnej dokonalosti a je pre teba rozhodujúce denné svetlo, alebo nechceš aby vám pršalo, sprav si prieskum, kedy vo váš vysnívaný deň vychádza a zapadá slnko, či v ktorom mesiaci najviac sneží alebo najmenej prší a naplánujte si váš svadobný termín podľa toho. Treba však pamätať na to, že príroda je nevyspytateľná a netrápiť sa tým, keď sa to nepodarí a náhodou vám zaprší. Vy ste urobili maximum čo ste mohli a v žiadnom prípade sa v svoj svadobný deň netrápte nad niečím čo nemáte šancu ovplyvniť.

3.) Pekné a zapamätateľné svadobné dátumy

Ak ste nevesta/ženích, pre ktorých je dôležité aby bol dátum jednoduchý a dobre sa pamätal ako napríklad 04.04.2020 alebo 10.10.2020, tak si otvorte kalendár a jednoducho začnite hľadať, často sa však stáva, že tieto svadobné dátumy si obsadené medzi prvými a budete sa musieť pozerať aspoň rok a pol dopredu. 

photos-of-unforgetable-memoriesjpg

4.) Svadba počas predĺženého víkendu

Medzi prvými dátumami, ktoré bývajú obsadené sú aj dátumy, ktoré padajú na predĺžené víkendy. Čo je absolútne pochopiteľné. Čo je lepšie ako po pretancovanej noci mať jeden extra deň na odpočinok, predtým ako sa hostia vrátia do práce a to, že si nepotrebujú brať extra deň dovolenky je bonus. Hľadať takýto dátum odporúčam hlavne v prípade medzinárodných svadieb, ktoré sú logisticky omnoho náročnejšie a presuny hostí do iného štátu môžu byť časovo náročné. 

V prípade predĺžených víkendov sa však skúste vyhnúť takým, ktoré pripadajú na sviatky ako sú Veľká Noc, Dušičky, Vianoce či náboženské sviatky, hostia si totiž obvykle na tieto dátumy už robia individuálne plány a je vysoko pravdepodobné, že tieto víkendy budú mať obsadené. V prípade medzinárodných svadieb v inej krajine si nezabudnite skontrolovať kalendár ženícha/nevesty zo zahraničia, nakoľko určite nemáte ani len potuchy, kedy a aké sviatky oslavujú, čo môže skomplikovať aj takú jednoduchú vec ako je pricestovanie hostí do krajiny individuálne verejnou dopravou. A vy predsa nechcete aby sa vaši kamaráti niekde po ceste zasekli lebo spoj, ktorý chodí v bežné dni pravidelne, ale cez sviatky jednoducho nepremáva.

5.) Svadobné dátumy, ktoré zatienia svadbu

Svadobné dátumy, ktorým by ste sa rozhodne mali vyhnúť sú také, ktoré by mohli vašich hostí nejakým spôsobom ovplyvňovať. Myslím to tak, že ak sú ženích, družbovia a hostia futbaloví nadšenci, nedávajte vašu svadbu na dátum, kedy sa hrá finále UEFA alebo keď vaša starká nedajbože v tento deň zomrela a vaši rodičia by mali byť v tento deň smutní, tak sa tomu radšej vyhnite. Znie to absurdne, ale nezabúdajte ani na takéto situácie. 

6.) Svadba cez pracovný týždeň

Svadba v piatok, alebo počas bežného pracovného dňa už vôbec nie je neobvyklá. Svadby v pracovné dni umocnila pandémia, ktorá dala na viac ako pol roka absolútnu stopku svadbám, ktoré sa následne organizovali v hocijaký deň v týždni. Svadba cez pracovný týždeň má v prípade, že ste zamestnaný na trvalý pracovný pomer veľkú výhodou, a tou je, že máte nárok na 1 extra deň plateného voľna, tak prečo to nevyužiť. Jednoduchšie si tiež dokážete zohnať termín na poslednú chvíľu a v prípade neočakávaných okolností či mimoriadnych udalostí. Ďalšia výhoda je, že si viete ľahšie rezervovať termín počas svadobnej sezóny apríl-október a navyše vy a vaši hostia máte ešte celý víkend na “popravky“ alebo oddych. 

7.) Svadobná cesta ako vyvrcholenie svadby

Ešte existuje je jedna optika, ktorou sa na výber svadobného dátumu môžete pozrieť a to v súvislosti so svadobnou cestou. Ak chcete aby, bola vaša svadobná cesta vyvrcholením vášho svadobného dobrodružstva a medzi svadbou a svadobnou cestou neboli nejaké prestoje, treba zvoliť termín taký aby to bolo realistické na základe destinácie v ktorej chcete stráviť "Honeymoon". Ak chcete ísť na svadobnú cestu na Bali skvelé, no majte na pamäti, že najkrajšie obdobie kedy Bali navštíviť je počas obdobia sucha medzi aprílom a októbrom alebo naopak, láka vás Paríž ale chcete sa vyhnúť návalu turistov, tak si potom neplánujte svadobnú cestu v lete. Táto rada je síce veľmi individuálna a bude sa odvíjať od vašich cestovateľských preferencií a destinácie, ale práve toto môže byť rozhodujúce pri výbere toho vášho dátumu.

8.) Svadba počas pandémie

Posledná optika súvisí s pandémiou, čo je nonsense, že v druhej polovici roka 2021 sa o tom stále bavíme ako o téme č.1. Každopádne tejto téme by som chcela venovať samostatný blog. Plánovanie svadby počas pandémie je iné ako za normálnych okolností, a vy sa tomu musíte prispôsobiť. Skúste predvídať na základe toho čo sa dialo posledných pár mesiacov a zamyslite sa čo by sa mohlo stať. Hlavne buďte flexibilní a majte pripravený plán B a C. Tým myslím napríklad väčší 100 ľudí, menší 50 ľudí či najmenší 10 ľudí svadobný zoznam hostí a podľa toho čo opatrenia umožnia sa budete riadiť.

Keď si to celé zhrnieme, tak výber termínu svadby nie je o ničom inom ako o precíznom plánovaní. Stačí sa jednoducho zamyslieť čo a ako veľmi je pre vás dôležité. Je pre vás rozhodujúci zapamätateľný dátum a ročné obdobie alebo si radšej zvolíte dátum po ktorom si môžete dopriať viac dní odpočinku? Možno je to dokonca niečo čo som ani len v blogu nespomenula, každopádne rozhodnutie je absolútne na vás. V tomto prípade neexistujú správne a nesprávne rozhodnutia. 

 

Ak ste ako ja preferujete počúvanie podcastu pri prechádzke, či upratovaní pred čítaním blogu, tak vás poteším. Môj blog vychádza každý pondelok v podcaste SVADBUJEME a vypočuť si ho môžete v každej podcastovej aplikácii pod priamo pod týmto blogovým príspevkom.

https://www.buzzsprout.com/1879609/9457925-svadbujeme-ako-si-vybrat-datum-svadby-02.mp3?download=true