Kto to je svadobná koordinátorka a čo vlastne svadobná koordinátorka robí?

Ak plánuješ v dnešnej dobe svadbu, tak je dosť pravdepodobné, že si sa stretla s momentálne veľmi moderným pojmom svadobný koordinátor. Ak však ani len netušíš kto svadobný koordinátor je, čo na tvojej svadbe koordinátor svadby robí a či ho vlastne budeš potrebovať tak čítaj ďalej, pretože dnes sa ti to pokúsim čo najpodrobnejšie vysvetliť a verím, že na konci dnešného blogu si budeš vedieť zodpovedať na otázku či svadobného koordinátora chceš alebo dokonca potrebuješ.


Začiatky koordinácie svadby na našich svadbách

Svadobný koordinátor je pomerne novou svadobnou nazvime to funkciou. V našich končinách totiž často krát túto rolu zastrešil starejší, svadobný moderátor (o rozdieloch medzi nimi si môžeš prečítať tu) či DJ alebo ju ešte do dnešných dní zastrešuje. Trend koordinácie svadby k nám však prichádza ako inak zo západu, kde nevesty veľmi skoro pochopili pridanú hodnotu svadobného koordinátora.

Čo svadobný koordinátor počas svadobného dňa robí

Svadobný koordinátor, alebo skôr svadobná koordinátorka, lebo s tou sa stretávame omnoho častejšie je taká kontaktná osoba pre každého (svadobných profesionálov, svadobných hostí, vás ako svadobný pár). A to je zároveň jej hlavnou náplňou práce, pretože tým pádom vie kto je za čo zodpovedný a ak na svadbe nastane nejaký problém, tak vie s kým ho musí v prvom rade riešiť.

Svadobný koordinátor je zároveň aj manažérom času. Dobre čítaš, svadobný koordinátor veľmi podrobne sleduje či svadobný harmonogram ide podľa plánu. Ak zbystrí nejaké potenciálne zdržanie, tak ho okamžite rieši. Napríklad ak sa kvôli zápcham zdržíte po ceste na svadobnú hostinu, tak práve svadobný koordinátor rieši to, aby o tom vedel napríklad svadobný catering a tým pádom sa jedlo podávalo svadobným hosťom teplé. Alebo naopak, ak sa niečo deje priveľmi rýchlo, tak sa snaží dianie na svadbe spomaliť. Hlavnou úlohou svadobného koordinátora čo sa týka času, je zabezpečiť aby všetko prebiehalo hladko a ideálne podľa harmonogramu svadobného dňa. Tento svadobný flow je dôležitý, lebo iba v tom prípade budú mať svadobní hostia pocit, že všetko prebiehalo tak hladko.

Svadobná koordinátorka má takú super schopnosť, že dokáže hýbať ľuďmi. A to doslova! Neurazte sa ale ľudia sú tak trošku ovečky a ak ich trošku nepostrčíte a nepoviete im čo majú robiť, tak vedia byť strašne zmätení. Svadobný koordinátor je presne tá osoba, ktorá doslova hýbe ľuďmi a usmerňuje ich ohľadom toho kam sa majú presunúť, kam si majú sadnúť, ako sa majú postaviť vedľa seba na svadobné fotenie, tak aby fotografie zo svadby vyzerali top a tak ďalej. Myslím, že si pochopila čo sa ti snažím vysvetliť. Okrem toho práve svadobný koordinátor je tá osôbka, ktorá svadobných hostí povzbudzuje k tomu aby sa zapájali do všetkých svadobných aktivít, ktoré ste si pre svadobných hostí pripravili.

Dobrý svadobný koordinátor je detailista a je zároveň pravou rukou nevesty. Práve preto za ňu v jej svadobný deň kontroluje všetky detaily, na ktorých neveste záleží. Či už je to správne označený zasadací poriadok, alebo namiesto nej skontroluje či vo foto-kútitu sú všetky rekvizity, ktoré nevesta tak poctivo pripravovala alebo či každý zo svadobných hostí má na svojom mieste položenú malú pozornosť od mladomanželov. Svadobný koordinátor ti v tomto kryje chrbát a ty na tieto detaily môžeš absolútne zabudnúť a zabávať sa.

Okrem toho je svadobná koordinátorka zároveň tvoja osobná asistentka. Má pre teba balzam na pery ak ťa pália, topánky na prezutie ak ťa už tie svadobné už otláčajú, tiež má ibalgin v kabelke ak ťa náhodou rozbolí hlava. Ak niekde zhodíš svadobný závoj, tak svadobná koordinátorka vždy vie kde sa nachádza a nasadí ti ho v momente keď ho potrebuješ. Svadobná koordinátorka je tým pádom aj opatrovateľkou tvojich osobných vecí alebo kľudne aj svadobných darov. Nenechá totiž tieto predmety len tak sa povaľovať na mieste konania svadby, aby sa stratili ale bezpečne ich presunie do vášho mladomanželského apartmánu.

Ďalšia skvelá agenda svadobnej koordinátorky je, že svadobná koordinátorka vytvára stenu z Pošty pre teba a to doslovne. Aby svadobná koordinátorka ustriehla čas a svadobný harmonogram, tak musí často krát vytvoriť stenu medzi tebou a tvojim zhovorčivým strýkom, ktorý ti niečo tlácha už 20 minút... Robí to tak, že sa telom medzi vás vrhne a oznámi ti, že je čas na ďalšiu svadobnú aktivitu. Teraz som trošku zveličila, ale nebudem to prikrášľovať, je to proste tak.

Jednou z posledných úloh, ktorú svadobná koordinátorka robí, (keďže tento zoznam je nekonečný) ktorá však vôbec nie je populárna je to, že dohliada na dodržiavanie pravidiel. Tým myslím napríklad, že ak spozoruje, že tvoj bratranec to prehnal s alkoholom, tak podnikne kroky aby zamedzila “fau pax“. Ak sa kamarátky s mobilom v ruke pchajú svadobnému fotografovi do záberu, keď vás fotí pri východe z kostola po svadobnom obrade, tak ich na to upozorní. Keď v horúčavách počas obradu niekto odpadne, je na mieste diania prvá s pohárom vody v ruke.

Ako určite chápeš, tak som vymenovala asi tie najdôležitejšie činnosti, ktoré svadobná koordinátorka počas svadobného dňa robí. Tento list je však podstatne dlhší.

Svadobn koordintorkapng

Čo svadobný koordinátor nerobí

Keď sme si povedali čo počas svadobného dňa svadobný koordinátor robí, poďme teraz vyvrátiť mylné predstavy mnohých neviest a povedať si čo svadobná koordinátorka nerobí.

V prvom rade si treba uvedomiť, že svadobná koordinátorka nerovná sa aj svadobná agentúra. Svadobná agentúra sa totiž zameriava na plánovanie svadby od samého začiatku. Sprevádza ťa prípravou svadobného rozpočtu, výberom miesta na svadbu, výberom svadobných dodávateľov a do veľkej miery buď vo vlastnej réžii či cez externých partnerov pre teba zabezpečuje aj svadobné dekorácie.

Svadobná koordinátorka sa však zameriava iba na samotný svadobný deň ako taký. Preto svadobná koordinátorka za teba nerieši napríklad svadobný rozpočet a výber svadobných dodávateľov ale len harmonogram svadobného dňa do najmenšieho detailu. V tomto článku sme o týchto rozdieloch písali podrobnješie. 

Darmo by si od svadobnej koordinátorky chcela, aby ti spravila výzdobu svadobnej sály alebo ti spravila cenovú ponuku na svadobné koláče. To jednoducho svadobná koordinátorka nerobí. Jej náplň práce je síce do veľkej miery práve komunikácia so svadobnými dodávateľmi, ale táto komunikácia je predovšetkým operatívna v rámci svadobného dňa.

Prečo mať na svadbe svadobného koordinátora?

Svadobná koordinátorka je osoba, ktorá ti počas tvojho svadobného dňa kryje chrbát. Je to osoba, ktorá preberá na svoje plecia všetku zodpovednosť za to, aby tvoj svadobný deň prebiehal tak, ako má. Vďaka svadobnej koordinátorke sa nevesta a ženích, ale aj blízka rodina môžu uvoľniť a užívať si svadobný deň naplno. Všetky starosti totiž prechádzajú na plecia tejto osoby, alebo týchto osôb. Táto osoba môže pracovať priamo pre svadobnú agentúru, ale môže sa venovať iba koordinácii svadobného dňa ako takej. Táto osoba zabezpečí, aby sa minimalizovalo každé “fau pax“, ktoré by mohlo na svadbe vzniknúť, zároveň rieši to aby, každý svadobný hosť dostal zohriatu svadobnú polievku, aby hostia so špecifickými diétami dostali pre nich zdravotne nezávadné jedlo, aby starší členovia rodiny počas svadobného obradu sedeli, zhromaždí hostí na spoločné fotenie, zabezpečí aby zo stolov zmizli špinavé a použité taniere, zabezpečí, aby sa do candy baru dokladali koláče a tak ďalej. Zoznam úloh, ktorý počas svadobného dňa svadobná koordinátorka rieši je veľmi dlhý a mimoriadne rozmanitý.

Podľa môjho názoru je svadobná koordinátorka obrovskou pridanou hodnotou, ak chceš sebe a svojej rodine dopriať dostatok relaxu a odpočinku a nezaťažovať ich už aj tak veľmi uponáhľané životy ešte aj organizáciou svadobného dňa. Tento “peace of mind“, však samozrejme niečo stojí. Svadobná koordinátorka ťa bude stáť menej ako svadobná agentúra a ceny začínajú niekde na 200€ za svadbu.

Ak sa ti to zdá veľa, tak si musíš uvedomiť, koľko času svadobná koordinátorka venuje práve tebe a príprave tvojho svadobného dňa. Pred svadbou je to určite do 10 hodín komunikácie či už telefonickej, osobnej či prostredníctvom mailu, tiež musíš započítať individuálnu prípravu koordinátorky a logistiku na miesto konania svadby. V samotný svadobný deň pripočítaj ešte minimálne 16 hodín čistého času. Dokopy nám to vychádza, že povedzme pri 30 hodinách ktoré ti koordinátorka v priemere so všetkým všudy venuje a sadzbe 200€ jej platíš cca 6,5€ na hodinu. A to rozhodne nie je veľká suma ak vieš, že ti na tvojej svadbe kryje chrbát skutočný svadobný profesionál.



thomas-william-1IPCQ-cRD5k-unsplashjpg

V akých prípadoch zvažovať svadobnú koordinátorku

Som na plánovanie svadby sama

Je to smutné, ale keď nemáš sestry alebo spoľahlivé kamarátky, ktoré by ti počas svadobného dňa kryli chrbát, mala by si mať nárok prizvať si na pomoc aspoň svadobnú koordinátorku. Vďaka nej budeš môcť počas svojho svadobného dňa zahodiť všetky obavy a starosti a svadobný deň si skutočne naplno užiť.

Chcem si svoju svadbu užiť

Zabaviť sa na svojej vlastnej svadbe chce pravdaže každá nevesta, no koľkým z nás sa to aj skutočne podarilo a ktoré z nás podnikli aj nejaké kroky, respektíve pozvali si svadobnú koordinátorku na pomoc, aby sa to aj skutočne podarilo? V priebehu celého dňa sa veľmi veľa neviest nedokáže odviazať alebo uvoľniť, keďže ako ženy neustále kontrolujeme, či všetko ide, tak ako má alebo podľa svadobného harmonogramu. Ak si však chceš vyčistiť hlavu a skutočne si plnými dúškami vychutnávať svoj svadobný deň, musíš zodpovednosť za všetko čo sa deje na svadbe prenechať na niekoho iného. Jedine, tak sa ti to podarí.

Nebaví ma plánovanie svadby

Ak svadba a jej plánovanie a plánovanie aj samotného svadobného dňa nebaví respektíve to nie je na zozname tvojich priorít, tak koordináciu radšej zver svadobnej agentúre, ktorá má aj svadobnú koordinátorku. Väčšinu vecí vybavia za teba a ty nemáš žiadne prakticky žiadne starosti. A ostáva ti čas pre seba, ktorý môžeš venovať práci, alebo tomu čo ťa skutočne baví.

Svadba s neobmedzeným svadobným rozpočtom

Ach, tak v tejto situácii by som naozaj chcela byť a lucky you, ktoré v tejto situácii ste. V tomto prípade, by som neváhala a riešila svadobnú agentúru aj svadobnú koordinátorku. S ich pomocou totiž dotiahneš tvoju svadbu určite k dokonalosti.



mitchell-orr---LyFIjXoFY-unsplashjpg

Tak čo, urobila si si na agendu svadobnej koordinátorky svoj vlastný názor? Chcela by si mať na svadbe svadobnú koordinátorku, alebo si myslíš, že je to zbytočnosť? Písala som aj o tom, ako a podľa čoho si vybrať svadobných profesionálov, snaď ti to tiež pomôže :) 

Zaujímajú ma vaše názory na túto tému, tak mi určite dajte vedieť na mail martina@svadbujeme.com, budem sa tešiť. A ak poznáš nejaké ďalšie nevestičky, ktoré zvážujú svadobné koordinátorky, tak tento článok im neváhaj prezdielať :)