Svadobný fotograf – Vieš, ako si vybrať toho správneho?

Svadobný fotograf je jedna z najdôležitejších investícii tvojho svadobného dňa. Ako si však medzi stovkami svadobných fotografov vybrať toho správneho, nakoľko prakticky každý jeden z nich deklaruje, že je ten najlepší? 


Väčšina z vás milé nevesty zažije svoj svadobný deň iba jeden krát vo svojom živote. Do vášho vysnívaného dátumu svadby vložíte vo svoj svadobný deň toľko námahy, energie a peňazí, že naozaj stojí za to ho kvalitne zväčšiť. Preto vám chcem prehovoriť do duše milé nevesty. Na svadobnom fotografovi sa nešetrí. Naozaj to nestojí za to. Rozprávala som sa s nevestami z môjho blízkeho okolia a ak niečo na svadbe naozaj ľutovali, tak to bolo to, že nezverili fotenie svadobného dňa do rúk profesionálnemu svadobnému fotografovi, respektíve na svadobných fotografiách jednoducho šetrili.

Uvedomte si, že svadobné fotografie sú väčšinou jediné čo vám zo svadby zostane až do konca života. Ak tieto fotografie budú kvalitné a vy sa sami sebe na nich budete páčiť, pretože dokonale zachytávajú emócie vášho svadobného dňa, tak ich budete s hrdosťou ukazovať rodine, priateľom či vašim deťom. Preto prosím na svadobných fotkách nešetrite. Za dobrého svadobného fotografa si budete musieť priplatiť, to je jednoducho fakt. Tak sa s tým skúste zmieriť hneď na začiatku.

svadobny-fotograf-foti-mladomanzelovjpg

Prečo sú služby profesionálneho svadobného fotografa také drahé?

Svadobný fotograf venuje príprave svadobných fotografií pre jeden svadobný pár v priemere až týždeň času! Veru je to tak. Pracovný týždeň má 40 hodín. Tak si ho skúste vynásobiť vašou hodinovou sadzbou a uvidíte ako málo zarába. Nehovoriac o tom, že fotografi sú väčšinou živnostníci, ktorí musia platiť zdravotné poistenie, sociálne poistenie, dane. 

Ich technika, ktorou fotia svadby stojí tisíce eur a tiež má nejakú životnosť. Okrem toho ak nechcú zaspať dobu, tak sa musia neustále vzdelávať. Nie je nič horšie ako fotograf, ktorý post-produkčne mladomanželov vystrihne a vsadí ich fotografiu do romantického “templatu“ nejakého paláca ako napríklad Taj Mahal... To bolo cool možno v 90-tych rokoch, teraz už rozhodne nie, ale teraz späť k tým dôvodom prečo sú služby týchto svadobných profesionálov také drahé. Cena týchto svadobných služieb súvisí hlavne s ich náplňou práce.

Aká je náplň práce svadobného fotografa?

Práca svadobného fotografa na svadbe začína už úvodným emailom či rozhovorom s vami. Predtým ako sa so svadobným fotografom finálne dohodnete, určite si vymeníte niekoľko emailov a naplánujete niekoľko stretnutí. A malo by to tak rozhodne byť! Je to dôležité aby medzi vami ako svadobným párom a svadobným fotografom bol jednoducho "match", respektíve aby ste si vzájomne sadli.

Je dobré sa oboznámiť s tým ako tento svadobný fotograf zvyčajne fotí. Pomáha vám počas fotenia s pózovaním, hovorí vám kam sa postaviť a čo robiť, alebo to fotenie prebieha skôr voľnejšie a fotograf vás nijako neusmerňuje a len vám povie, aby ste sa tvárili prirodzene ako by tam ani nebol?

Každému páru môže vyhovovať niečo iné. Ak ste veselý, excentrický pár a pózovanie vám nerobí žiaden problém, tak vám môže vyhovovať voľný štýl fotenia, ak však tak ako väčšina ľudí neviete čo robiť s rukami, nohami či ako sa máte tváriť, tak možno oceníte skôr svadobného fotografa, ktorý vás pri snímaní portrétnych fotografií usmerní. Je to hlavne o tom čo vám ako svadobnému páru vyhovuje a o tom aká je vaša predstava, ako by to malo prebiehať počas vášho svadobného dňa.

Okrem toho sa svadobní fotografi rozdeľujú podľa toho aký vibe, štýl či črtu má ich svadobná fotografia v postprodukcii. Niektorí preferujú teplejšie tóny, iní svadobní fotografi sa viac vyžívajú v chladnejších tónoch. Svadobné fotografie niektorých z nich pôsobia rozprávkovo iných šik iných zase natural. 

Vybrať si medzi nimi je potom už len o vašich preferenciách a filtrovať medzi nimi vám môže rozhodne pomôcť definovanie charakteru alebo štýlu vašej svadby. Ďalšími kritériami, ktoré ti môžu pomôcť v rozhodovaní sa medzi svadobnými fotografmi môžu byť ich skúsenosti či pozitívne referencie od iných svadobných párov.

V momente keď sa pre svadobného fotografa na základe toho čo sme si povedali rozhodneš, tak nasleduje alebo aspoň by mala nasledovať komunikácia, nakoľko si potrebujete dobre vykomunikovať čo od svadobného fotografa a finálnych svadobných fotografií očakávaš. 

svadobny-fotograf-s-mladomanzelmijpg

Skutočný svadobný profesionál, ťa bude v prvom rade počúvať a bude ti vedieť aj dobre poradiť. Vzhľadom na to, že svadobného fotografa riešiš niekedy možno aj rok pred svadbou, tak prosím ťa neočakávaj dennodennú komunikáciu s vybraným svadobným fotografom na každodennej báze. Hlavne nerob paniku ak ti okamžite neodpíše a nereaguje na tvoju požiadavku okamžite a to hlavne počas svadobnej sezóny, pretože sa možno práve pracuje a plne sa sústredí na svadbu inej nevesty. Tebe by sa to asi tiež nepáčilo...

Malo by to byť skôr o tom, že na začiatku, povedzme 12 mesiacov pred svadbou si záväzne rezervujete termín. V tomto období si dohodnete platobné podmienky, hrubé rysy toho ako to bude prebiehať a definujete približne koľko mesiacov pred svadbou sa so svadobným fotografom spojíte. Odporúčam si zavolať a pripomenúť sa dva mesiace pred svadbou a týždeň pred svadbou sa osobne stretnúť a doladiť detaily.

Ďalšia etapa práce svadobného fotografa začína ešte deň či dva pred vašou svadbou a to prípravou. Príprava techniky svadobného fotografa zaberie kľudne celý deň. Svadobný fotograf totiž okrem toho že techniku ako telo fotoaparátu, statívy, objektívy, blesky, baterky pamäťové karty či káble zbalí musí ju ešte predtým skontrolovať jej funkčnosť. 

Okrem toho musí spraviť veľa časovo zdĺhavých úkonov. Vyčistiť pamäťové karty, dobiť batérie, vymeniť batérie v bleskoch či skontrolovať či nabíjacie káble aj reálne nabíjajú. Skutočný svadobný profesionál, hlavne teda svadobný fotograf by so sebou mal rozhodne mať aj záložnú techniku. 

Okrem techniky netreba zabúdať aj na to, že profesionálny svadobný fotograf by mal na vašu svadbu prísť navoňaný a načesaný. Čo keď si predstavíte koľko času strávi aj samotným balením a prenášaním techniky z miesta na miesto nie je vôbec jednoduché. Čiže pripravené slušné oblečenie či oblek na prezlečenie je u dobrého svadobného fotografa samozrejmosť.

Ani samotná doprava na miesto svadby nie je jednoduchá. Z vlastnej skúsenosti. Bola som na jednej svadbe na Ukrajine, našim blízkym priateľom. Neuveríte ale keď sa mladomanželia viezli z fotenia na hostinu, tak fotograf vletel do jamy na ceste a dostal defekt na oboch predných kolesách. 

Záložné pneumatiky a ani sadu na opravu defektu nemal. Predstavte si tú tragikomickú situáciu. Auto bolo potrebné odtiahnuť do pneuservisu, ktorý našťastie nebol ďaleko. Avšak po ceste tam sa mladomanželia modlili aby v servise mali lepiacu sadu alebo vhodné náhradné pneumatiky. Našťastie to mali a vymenili im pneumatiky veľmi rýchlo. Mladomanželia, ktorí sú úplní pohoďáci, mali z pneuservisu aspoň skvelé svadobné spomienky a fotografie.

Chcem tým však povedať, že fotograf by okrem toho, že si pripraví techniku, mal skontrolovať či je jeho auto mobilné a či má rezervu. Prípadne mať plán B, pretože nie len príprava ale aj samotná doprava na svadbu je dôležitá a je tiež náplňou jeho práce.

Až po tom čo sa svadobný fotograf dopraví na miesto konania svadby, tak sa pre neho začína tá najťažšia časť. Svadobný deň, ktorý iba profesionálny svadobný fotograf zvládne ľavou zadnou. A prečo je to tak? Pretože okamžite vyhodnotí svetelné podmienky u vás doma pri prípravách na svadbu či odobierke, v kostole či v svadobnej sále. Rozostaví statívy tak, aby zachytil tie najdôležitejšie momenty ale zároveň je v správnom čase na správnom mieste, pretože po skúsenostiach z mnohých svadieb už vie kde má stáť aby zachytil ten najlepší svadobný moment.  Okrem toho odstráni rušivé prvky alebo vás a svadobných hostí usmerní takým spôsobom, aby rušivé prvky ako odpadkové koše, rozvody elektrickej siete či bezdomovci pred kostolom na vašej svadobnej fotografi neboli. 

V spolupráci s ostatnými svadobnými profesionálmi sa pokúsi asimilovať, tak aby si vzájomne nezavadzali a celkový dojem bol úžasný. Top svadobní fotografi okrem toho aj vyriešia problém ak nejaký na svadbe vznikne alebo urobia skvelý dojem na svadobných hostí.

Jedine skúsený svadobný profesionál sa dokáže naozaj prispôsobiť každej situácii, každému svadobnému páru či každému miestu konania svadby. Fotenie svadieb naozaj nie je jednoduché, nakoľko profesionálny fotograf by mal dobre ovládať portrétne fotenie, landscape – fotenie prírody v okolí miesta konania svadby (napríklad kvôli atmosfére), architektúrne fotenie-alebo fotenie objektov či priestorov v ktorých sa svadba koná. V dnešnej dobe technologickej, kedy idú do popredia drony, majú svadobní fotografovia obrovský priestor zdokonaľovať sa aj v aerial fotografii čo v preklade znamená foteniu z výšky respektíve z pohľadu zo vzduchu.

aerial-svadobna-fotografiajpg

Časovo najnáročnejšia náplň práce svadobného fotografa na neho čaká až po svadbe a je ňou post-produkčná úprava svadobných fotiek. Tá začína zálohovaním svadobných fotografií a ich následnou úpravou. Svadobní fotografovia sa počas svadobnej sezóny od apríla do októbra väčšinou venujú foteniu svadby a mimo svadobnej sezóny trávia hodiny úpravou svadobných fotografií. Práve preto sa ako nevesty pripravte na to, že si na fotky budete musieť počkať. Skutočný svadobný profesionál ti rozhodne vysvetlí, prečo si musíš na svadobné svadobné fotografie počkať a dohodne sa s tebou na najneskoršom možnom termíne odovzdania. Preto milé nevesty, neurgujte svadobného fotografa každý druhý deň a jednoducho si počkajte. Profesionálny svadobný fotograf totiž edituje svadby jednu po druhej a určite sa postupne dostane aj k tvojej svadbe.

Práca svadobného fotografa končí tým, že ti odovzdá finálne post-produkčne upravené svadobné fotky. Podľa toho ako ste boli na začiatku dohodnutí, tak tieto môžu byť iba v podobe elektronickej napríklad na USB kľúči ale je dosť možné, že má v jeho svadobnom balíčku zahrnuté aj svadobné fotografie v tlačenej podobe. Samozrejme nie všetky ale povedzme najlepších 20, 30 či 50 z nich. Ak chceš na niečom predsa len ušetriť, tak by som zvolila iba svadobné fotografie v elektronickej podobe, nakoľko tie si môžeš dať vytlačiť kedykoľvek za lacnejšie. A aj s prípravou svadobného albumu sa môžeš následne vyhrať a naplno využiť svoju kreativitu. Tu sa totiž dá trošku ušetriť ale rozhodne by som nešetrila na naozaj kvalitnom svadobnom fotografovi.

Ako si vybrať profesionálneho svadobného fotografa?

Nič nie je v prípade svadobného fotografa viac ako dobrá osobná skúsenosť zo svadby niekoho iného alebo odporúčanie. Ak takéto niečo máš a tento svadobný fotograf je v tvojom svadobnom rozpočte, tak gratulujem, pretože to máš o niečo jednoduchšie. Ak nemáš, tak svadobných fotografov porovnaj. Pozri si svadobné portfólio fotografií niekoľkých z nich a skús si ujasniť čo sa ti páči a čo sa ti na svadobných fotografiách nepáči.

Zamysli sa aj nad tým či sa štýl akým tento svadobný fotograf fotí a hlavne jeho post-produkčná úprava hodí k štýlu, ktorý si si pre svoj svadobný deň vybrala. Na začiatok venuj viac času hľadaniu a filtrovaniu svadobných fotografov z ktorých si vyberieš aspoň dvoch alebo troch profesionálov, ktorých aj reálne oslovíš.

Následne sa po výmene niekoľkých úvodných emailov dožaduj osobného stretnutia, alebo video hovoru, napríklad v čase lokdownu. Odporúčam si od svadobného fotografa okrem cenovej ponuky, vyžiadať aj nejaké originály svadobných fotografií, ktoré fotí a ich post-produkčné spracovanie. Pretože iba na základe toho sa dá posúdiť či je postprodukčná práca na svadobných fotkách naozaj kvalitná.

Môžeš si vypýtať aj kontakt na nejaký iný svadobný pár prípadne skúsiť pohľadať recenzie mladomanželov na internete. Pri recenziách sa zameraj na podobné alebo opakujúce sa situácie. Sťažuje sa manželský pár na niečo konkrétne čo sa v hodnotení svadobného fotografa opakuje? Všímaj si aj reakcie nie len na spokojnosť so svadobnými fotkami ale aj na celkový dojem zo svadobného fotografa a jeho správanie.

Svadobného fotografa sa na začiatku určite pýtaj veľa otázok ako napríklad: akým štýlom fotí, akú používa techniku, aká stará je jeho technika, či má aj záložnú techniku, či pracuje sám alebo má ďalšieho shootera, či má náhradníka ak by sa niečo neočakávané stalo, kto je jeho náhradníkom alebo či už má s miestom konania svadby nejaké predchádzajúce pracovné skúsenosti. 

svadobny-obrad-v-prirodejpg

Keď už sa pre svadobného fotografa rozhodneš, tak dbaj na to aby si o ňom mala čo najviac informácií. Nemala by si poznať iba jeho meno, ale aj ďalšie kontaktné informácie ako napríklad telefónne číslo, email, adresu firmy alebo bydliska či jeho firemné údaje. Tieto informácie by ti žiaden svadobný profesionál, ktorý fotí svadby nemal mať problém poskytnúť.

Pozor si pri vyberaní svadobného fotografa na rôzne zľavy či akciové svadobné balíčky. Svadobný fotograf má určite veľmi dobre spočítané koľko ho stojí jedna svadba a tomu je aj prispôsobený jeho cenník. Ak sa ťa svadobný fotograf snaží nahovoriť na zvýhodnený akciový balíček, tak sa maj na pozore! Z nejakého dôvodu zrejme nemá dostatok práce a ak tu zrovna nemáme Koronu, jedným z tých dôvodov môže byť aj to, že nemá dobrú reputáciu alebo na niečom dokáže ušetriť. Ak je výrazne lacnejší ako konkurenční svadobní fotografi, tak by ti mala svietiť kontrolka. Už pri hľadaní prvých svadobných profesionálov rozhodne získaš predstavu o cene poskytovaných svadobných služieb.

Nevyber si svadobného fotografa iba podľa ceny! Daj na osobný dojem, pretože práve svadobný fotograf bude pri vás celý svadobný deň od príprav až po skončenie oficiálnej časti, preto by ste si mali rozhodne sadnúť.  Radšej si tiež vyber svadobného fotografa, ktorý sa fotografovaniu svadieb venuje aspoň pár rokov a dbá aj na to aby sa v tejto oblasti vzdelával a išiel s dobou.

Tiež nie je zlý nápad vybrať si svadobného fotografa, ktorý dobre pozná vaše miesto svadby, pretože tam už pracoval. Toto nie je nevyhnutné, ale je to veľmi fajn. Takého ti môže poradiť personál v hoteli, reštaurácii či kaštieli kde sa koná tvoja svadba.

Moja posledná rady týkajúca sa výberu svadobného profesionála s ohľadom na Korona situáciu je, že si vyberte svadobného fotografa, ktorý má plán B. Tým myslím, že v prípade, že sa stane niečo neočakávané choroba, nehoda alebo nejaká zlá situácia v rodine, musí byť tento svadobný fotograf zastupiteľný. Určite sa ho na zastupiteľnosť opýtajte a nie len to rozhodne sa informujte kto ho zastupuje a oboznámte sa s jeho svadobným portfóliom fotiek, ktoré by sa vám tiež malo páčiť, bez ohľadu na to kto sa bude svadobným fotografiám venovať post-produkčne. Prečo ti to hovorím. Pretože ak máš dobre odfotenú originálnu svadobnú fotografiu tak sa s ňou v postprodukcii dá naozaj vyhrať. Ak je fotka zlá tak je to trápenie.

Téma svadobného fotografa a svadobnej fotografie je nesmierne široká. Dnes som sa snažila pre vás zhrnúť čo je náplňou práce svadobného fotografa, prečo jeho svadobné služby stoja toľko čo stoja a pokúsila som sa ťa nasmerovať v tom ako sa nad výberom toho svadobného fotografa zamýšľať a na čo si dať pozor. K tejto téme sa rozhodne ešte niekoľko krát vrátim, nakoľko sme ju ani zďaleka nevyčerpali celú.