Mať na svadbe svadobného kameramana alebo stačí profesionálny svadobný fotograf?

Svadobný kameraman je väčšinou prvý na odstrel, keď sa snažíš na svadbe čo to ušetriť. Je však správne, zveriť tvoj svadobný deň iba do rúk svadobného fotografa?  Nebojíš sa, že toto svadobné rozhodnutie budeš neskôr ľutovať?

Práve preto si v dnešnom svadobnom blogu povieme niečo viac o tom aká je náplň práce svadobného kameramana, aký by mal byť dobrý svadobný klip alebo svadobné video, prezradíme si niečo viac aj o tom čo zvažovať pri výbere svadobného kameramana a pozrieme sa aj na pár svadobných mýtov. Tak poďme na to!



Náplň práce svadobného kameramana

Úprimne nepoznám nikoho kto nemá rád filmy, alebo seriály. Sprevádzajú nás životom a radi si ich vychutnávame v pohodlí domova. Som presvedčená, že každý má nejaký ten svoj obľúbený film či seriál alebo aspoň obľúbených hrdinov či postavy. 

Kam tým však smerujem? Aj keď to znie ako klišé, tak hlavní hrdinovia svadobného videoklipu si ty a tvoj snúbenec.  S tým súvisí aj hlavná náplň práce svadobného kameramana, ktorý má v prvom rade za úlohu zachytiť na svadobné video, tie najdôležitejšie momenty tvojej svadby akými sú prípravy, odobierka, svadobný obrad, svadobný tanec, krájanie torty či čepčenie, ktorých hlavnými protagonistami ste vy dvaja.

Ak ťa teraz striaslo, a hovoríš si, ale aj vôbec nevyzerám na kamere dobre, nie som fotogenický typ, mám strach z toho, aby ma niekto na svadbe natáčal, tak sa ti pokúsim prehovoriť do duše. Toto nie sú relevantné dôvody prečo nemať kameramana na svadbe. Som totiž presvedčená, že neexistuje niečo ako nefotogenickí ľudia, ale iba zlý svadobný kameraman!

Ak je to totiž svadobný kameraman skutočný profesionál, tak ťa nasníma pod správnym uhlom a svetlom, ktoré bude tebe ako neveste lichotiť. Nehovoriac o tom, že kedy sa budeš sama sebe páčiť viac ako pekne namaľovaná, upravená a v svadobných šatách odetá nevesta. To je totiž riadny "boost" sebavedomia. To ti garantujem! 

Náplňou práce profesionálneho svadobného kameramana je ako som už spomenula vyššie vyhotoviť videozáznam zo svadby. Svadobný kameraman sa rovnako ako svadobný fotograf na svadbu vopred dôkladne pripravuje a v rámci svadobného dňa bude pri vás od príprav až po záverečné čepčenie.

Následne svadobný kameraman jeho celodenné natáčanie svadby post-produkčne upraví a podľa vopred dohodnutého svadobného balíčku dodá mladomanželom video z celého svadobného dňa alebo čo je omnoho častejšie tak, dodá svadobné video, ktoré zachytáva najdôležitejšie momenty celého dňa prípadne krátky iba niekoľko minútový svadobný videoklip. Dobre spracovaný svadobný klip zachytáva najlepšie svadobné momenty a je doplnený o peknú hudbu a zaujímavý strih.

staticka-kamera-svadobneho-kameramanajpg

Aký by mal byť dobrý svadobný klip?

Svadobné videoklipy sú v súčasnosti dokonalé umelecké diela, ktoré vie post-produkčne spracovať iba naozajstný svadobný profesionál. Dobré svadobné video totiž robia v prvom rade svadobné zábery natočené zo správneho uhla, ktoré sú dokonale osvetlené tak, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky. To však nie je všetko!

Dobrý svadobný klip je väčšinou zrežírovaný a upravený tak, aby rozprával príbeh svadobného dňa tým najlepším možným spôsobom, pretože aj tie najlepšie možné zábery sa dajú upraviť a poskladať do nudného a nezaujímavého videa. Preto by tvoj vysnívaný svadobný kameraman mal okrem kvalitnej techniky a schopnosti natáčať, mať aj veľmi dobrý cit pre postprodukciu. Tak ako pri svadobnom fotografovi, tak aj pri svadobnom kameramanovi je práve post-produkčné spracovanie svadobného videa, to čo ich vzájomne odlišuje a to na základe čoho sa ty rozhoduješ čo s ti páči a čo sa ti nepáči.

Tak ako pri svadobnom fotografovi aj pri svadobnom kameramanovi je jeho prevedenie spracovania svadobného videa unikátne a charakteristické niečím iným. Niektoré mladomanželské páry uprednostňujú dokumentáciu celého svadobného dňa, od svadobných príprav až po voľnú zábavu, iné nechávajú priestor na realizáciu svadobnému kameramanovi.

Tiež existujú rôzne typy svadobných videozáznamov na základe štylistického prístupu, špeciálnych efektov a dokonca aj použitého modelu kamery. Niektoré svadobné videá sú umelecké, iné sú v štýle cinematic ako vystrihnuté z filmového plátna alebo v štýle story-telling, ktoré v prvom rade rozprávajú príbeh.

Okrem toho sa svadobné videá líšia aj v tom aký z nich ide celkový "feeling". Niektoré sú krásne dojemné, iné sú neuveriteľne romantické, niektoré sú príjemné a zábavné. Skutočne profesionálny svadobný kameraman dokáže túto emóciu do finálneho výsledku premietnuť bez ohľadu na to, či to bola vaša požiadavka alebo táto emócia vyplynula z vášho svadobného dňa. Niektorí svadobní kameramani dokážu dokonca všetky tieto emócie zachytiť do jedného svadobného videa alebo ich vzájomne a vkusne kombinovať.

Práve pre túto rozmanitosť v prístupe a finálne spracovanie sa nedá jednoznačne povedať aké by malo byť dobré svadobné video alebo svadobný klip, nakoľko každému sa páči niečo iné. Dobrý svadobný klip je v prvom rade taký čo sa ti páči, preto si skús premyslieť aký štýl svadobného videa alebo feeling, ktorý zo svadobného videa ide sa ti páči najviac a podľa toho si aj vyberaj kameramana na svadbu, ktorý dokáže tvoju predstavu premeniť na realitu.

svadobny-kameraman-s-velkym-stativomjpg

Čo zvažovať pri výbere svadobného kameramana?

Pri výbere kameramana na svadbu môžete rozhodne uplatniť rovnaké princípy, ako pri výbere svadobného fotografa, o ktorých som vám písala v predchádzajúcom blogovom článku na tému: 

Svadobný fotograf – Vieš, ako si vybrať toho správneho?

Na čo však chcem upozorniť špeciálne pri výbere svadobného kameramana je uistiť sa čo od svadobného videa očakávate. Ak máte vysoké očakávania a chcete naozaj kvalitné svadobné video, musíte mať k dispozícii dostatočný svadobný rozpočet. Táto svadobná položka vám totiž z rozpočtu zhltne viac peňazí ako svadobný fotograf a to je bohužiaľ fakt.

Sami totiž prídete na to, že ceny za svadobné video sa pohybujú od niekoľkých stoviek až po niekoľko tisíc €, v závislosti od kameramana. Preto si rozhodne pri vybranom kameramanovi pozrite príklady svadobných videí, na ktorých pracoval, aby ste sa uistili, že dostávate požadovanú kvalitu. Ak to totiž budete chcieť “oklamať“ respektíve budete chcieť na tomto svadobnom profesionálovi ušetriť, tak je možné, že skočíte namiesto krásneho svadobného videa so študentským filmom.

Ak je teda vybraný svadobný kameraman vo vašom svadobnom rozpočte a má skúsenosti s natáčaním vami preferovaného štýlu svadobného videa, existujú aj ďalšie faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere kameramana na svadbu.

Uistite sa, že svadobný kameraman vie dôveryhodne zodpovedať na všetky vaše otázky a má veľa skúseností z iných svadieb. Zistite ako dlho pôsobí v svadobnom odvetví a možno práve v prípade tohto profesionála pátrajte po certifikátoch a školeniach, či oceneniach zo súťaží. Opakujem sa ale, tak ako pri svadobnom fotografovi dajte na odporúčania známych ale aj neznámych. Pátrajte po nich na googli, sociálnych sieťach či svadobných fórach.  Prečítajte si, čo ostatní hovoria o jeho práci a profesionalite.

Pri výbere svadobného kameramana myslite na aj na veľkosť zoznamu svadobných hostí a miesto konania svadby. To totiž ovplyvní aký svadobný balíček si zvolíte a tým pádom aj rozdiel v cene môže byť signifikantný. Aj štýl svadobnej videonahrávky sa bude totiž líšiť, podľa toho čo bude pre vás najvhodnejšie. Ak je váš zoznam hostí menší ako 30 ľudí, krátky svadobný videoklip môže byť postačujúci a bude obsahovať všetko, čo chcete. Ak je však vaša svadba veľkolepá, prípadne, ak vás na viac-dňovej svadobnej oslave obklopia stovky hostí, môže byť vhodnejšie mať k dispozícii viac ako jedného kameramana a dlhšie svadobné video zachytávajúce celý svadobný deň vrátane niekoľkých kratších svadobných klipov.

Skúste si tiež radšej vybrať niekoho, kto má vášeň pre svoju prácu a zameriava sa na to, aby vám doručil unikátne svadobné video či svadobný videoklip a tiež niekoho kto dokáže premietnuť vašu víziu na realitu. Porovnajte si rôznych svadobných kameramanov, kým nenájdete toho najvhodnejšieho pre váš svadobný rozpočet, štýl svadobného videa či spôsob komunikácie.

Dovolila pre vás vybrať 5 krátkych svadobných videoklipov v rôznych štýloch, ktoré milujem a sú podľa mňa úžasné, takže sa nebojte inšpirovať TU:

 

 



Dôvody pre ktoré mať kameramana na svadbe

Zachytenie vášho svadobného dňa na film je nadčasová pamiatka

Svadobný deň zbehne ako voda a ty ako nevesta či ženích nebudete pri všetkom dianí na svadbe. To sa jednoducho nedá. Mnohé skvelé momenty vám určite ujdú a tie sa podarí zachytiť jedine na kameru. Okrem toho svadobné fotografie zachytávajú len sekundy či momenty. Svadobné video však celkovú atmosféru dokáže zachytiť o niečo lepšie. Zachytenie vášho svadobného dňa na film je nadčasová pamiatka, z ktorej sa budete tešiť celé roky. Nehovoriac o tom, že je to pamiatka nie len pre vás, ale aj pre vaše deti, ktoré si s vami v určitom veku radi zaspomínajú na váš svadobný deň.

Záznam zo svadby aj keď sa niečo nepodarí

Za predpokladu, že sa okrem svadobného fotografa rozhodneš aj pre kameramana na svadbu, tak sa  vlastne poistíš, že aj v prípade, že sa niečo neočakávane stane so svadobným fotografom, alebo jeho technikou, tak máš za neho "backup" priamo na mieste konania svadby. A to nie je všetko! Zo svadobného videa sa totiž dajú nastrihať vcelku pekné svadobné fotografie ale zo svadobných fotografií video nevyčaruješ, keď sa teda bavíme o videu pozostávajúcom z pohyblivých svadobných záberov a nie iba fotiek.

Svadobné video sa dá omnoho lepšie personalizovať ako svadobné fotografie

Aj keď sa rozhodnete, a zároveň so svadobným kameramanom dohodnete na štýle videa a "feelingu", ktorý z neho má ísť, vždy máte možnosť toto video trošku personalizovať a to napríklad takým spôsobom, že zahrniete vaše obľúbené skladby, alebo iné momenty či videá (ako napríklad zásnuby), ktoré buď máte alebo necháte nakrútiť vášmu kameramanovi. Takýto level personalizácie sa dá realizovať len ak máte aj svadobného kameramana.

Svadobné video je v trende

Svadobné videá sa za posledné roky neuveriteľne zlepšili a možno ste si to ani neuvedomili. Už to nie je záznam na VHS kazete, aký možno majú tvoji rodičia, na ktorom je nekvalitne zachytené všetko čo sa deje, vrátane prestojov, bez nejakej postprodukcie. Dnes je to už úplne o niečom inom. Ľudia majú radi videá. Videá sa tiež jednoducho zdieľajú.

Svadobní hostia nemusia vašu svadbu natáčať na mobil

Dnešná doba je už jednoducho taká, že namiesto toho aby si vaši svadobní hostia naplno vychutnávali momenty na vašej svadbe, majú tendenciu vytiahnuť z vrecka mobil a pozerať sa na váš svadobný obrad alebo svadobný tanec cez displej telefónu. Ak však zabezpečíš, aby každý svadobný hosť dostal zo svadby profesionálne svadobné video a budeš im jasne a zreteľne komunikovať, že si neželáš, aby vás nahrávali alebo nakrúcali na mobil, tak je to podľa mňa win-win situácia, pretože svadobní hostia budú duchom plne prítomní na dianí na svadbe, zároveň nebudú svoje "paprčky" pchať do záberov svadobnému fotografovi alebo svadobnému kameramanovi.

svadobny-kameraman-vyhadzuje-gopro-do-vzduchujpg

Dôvody pre ktoré nemať kameramana na svadbe

Svadobný kameraman nie je tvoja priorita

Ak by svadobné video bola jedna z vašich priorít ako svadobného páru, tak by sa v svadobnom rozpočte určite našlo preňho miesto. Ak ste však pár, pre ktorý je mať takúto spomienku na svadbu na konci vášho zoznamu priorít a plne si vystačíte so svadobnými fotografiami, tak je to úplne v poriadku, bez ohľadu na to čo si myslí tvoje okolie.

Nemôžeš si svadobného kameramana dovoliť

Svadobný kameraman je drahý a podľa toho akú máš predstavu budeš musieť robiť kompromisy. Ak si totiž predstavuješ svadobné video s dronovými zábermi v 4K kvalite a nemáš na to svadobný budget, tak budeš musieť robiť kompromisy. V týchto prípadoch je naozaj asi lepšie vybrať si naozaj kvalitného svadobného fotografa ako mať nekvalitné svadobné fotky a svadobné video. Keď rozpočet nie je a nedá sa roboť kompromisy, tak si radšej priplať za dobrého svadobného fotografa.

Svadobný kameraman narúša pohľady hostí aj spontánne chvíľky

Väčšina z nás nepatrí medzi nejaké celebrity a na kamery jednoducho nie sme zvyknutí. Máme pocit, že sa na nich nevieme tváriť prirodzene a uvoľniť sa. Niektorí majú z kamier doslova stres. Ak viete, že vy dvaja to naozaj nemáte radi a vaši svadobní hostia sú na tom podobne, tak to môže byť jeden z dôvodov prečo svadobného kameramana nemať. Tu by som však rada podotkla, že dobrý svadobný kameraman je taký o ktorom ani len neviete, že je tam. Tiež ak sa budú svadobní hostia dobre baviť, tak po druhom poháriku dobrého svadobného vína už aj zabudnú, že tam nejaký kameraman bol.

V kostole je zakázané natáčať svadobné video

Toto je podľa mňa trošku absurdné. A nesúvisí to s kameramanom alebo fotografom ale skôr s vašim kňazom. Verím, že ak by prišiel pápež, tak by bolo natáčanie umožnené. Preto skús zvážiť iného kňaza alebo miesto konania svadby, ak to je v tvojom prípade možné.

Svadobné video si nikdy nepozriem

Nikdy nehovor nikdy! V prípade kvalitného svadobného videa to platí dva krát. Ak bude dobré, tak sa k nemu počas vášho života vrátite a to niekoľko krát. Určite sa totiž budete chcieť vašim známym, blízkym či deťom pochváliť ako vyzerala vaša svadba. Dnes už nemusíš vyťahovať niekde zapatrošené a zaprášené VHS, DVD či CD. Tvoje svadobné video môžeš mať k dispozícii online a zdieľať ho v priebehu niekoľkých sekúnd.

Svadobné mýty

Svadobný kameraman zavadzia svadobným hosťom a svadobnému fotografovi a je v porovnaní s fotografom je viac na očiach svadobčanom.

V prvom rade, ak je svadobný fotograf aj svadobný kameraman skutočný profesionál, tak obaja na vašej svadbe pracujú vo vzájomnej symbióze a dopĺňajú sa. Dokonca vedia zachytiť rôzne momenty zo svadby, tak že na vašom svadobnom videu nie sú tie isté zábery ako na svadobných fotografiách.

Čo sa týka svadobných hostí, tak tento mýtus vychádza podľa mňa z histórie ešte z čias keď, svadobní kameramani natáčali na veľké videokamery s obrovskými statívmi. Dnes to tak, už nie je a kamery sú totiž čoraz menšie a mobilnejšie. Samozrejme, že existujú svadobní kameramani, ktorí stále používajú staršie kamery, ale je to zriedkavé alebo je to pre veľké svadby.

V súčasnosti väčšina svadobných kameramanov používa digitálne zrkadlovky rovnako ako svadobný fotograf. Dnes je skôr náročnejšie povedať kto je svadobný fotograf a kto je kameraman.

Dnes vie natočiť svadbu každý, moji priatelia nám spravia záznam zo svadby

Áno, dnes má vo vrecku mobil každý. Áno, mobily v dnešnej dobe vedia robiť už naozaj kvalitné videá. Áno, každý ho vie vytiahnuť, nasmerovať na miesto diania a stlačiť RECORD, ale... Zabudnite v tomto prípade na kvalitu, zabudnite, že vaši kamaráti sa budú v takej miere zabávať ak im zveríte takúto úlohu, tiež je možné že sa vám zábery nebudú páčiť a budú na nich chýbať tie najdôležitejšie zábery. Nehovoriac o tom, že postprodukciu svadobného videa už nezvládne každý. S tým však asi počítate ak svadobné video nezveríš do rúk profesionálovi.

Tak a to by sme pre dnešok mali. Do ktorého tábora patríš práve ty, prípadne zmenil sa tvoj názor na svadobného kameramana alebo svadobného fotografa na základe môjho svadobného blogu? Daj vedieť a napíš mi mail ma martina@svadbujeme.com