Ako na svadobné dekorácie? Čo zvládneš sama a čo zveriť svadobnej dekoratérke?

Vlastnoručne vyrobené svadobné dekorácie ozvláštnia každú jednu svadbu. Mnohé nevesty však precenia pri príprave svadobných dekorácií svoje možnosti a schopnosti, alebo si prípravu svadobných dekorácií nechávajú na poslednú chvíľu a končia na svadbe s kruhmi po očami.

Čo robiť pre to, aby si zvládla prípravu svadobných dekorácii či výzdobu svadobnej sály po vlastnej osi v pohode a bez zbytočného stresu a kedy radšej zveriť výzdobu na svadbu do rúk svadobných profesionálov?


Svadobné dekorácie podľa plánu

Čo sa týka svadobných dekorácií máš dve možnosti. Prvou je zveriť svadobné doplnky, dekorácie a kvety do rúk profesionálnej svadobnej dekoratérke. Druhou možnosťou je DIY- z anglického "do it yourself" a to zabezpečiť výzdobu na svadbu po vlastnej osi. V oboch prípadoch treba mať svadobný plán. Tvoj svadobný plán pre výzdobu či dekorácie začína častokrát niekoľko mesiacov či rokov pred svadbou a to tak, že zbieraš inšpirácie na Instagrame, Pintereste, na Prima inšpiráciách v rôznych časopisoch alebo len tak po webe.

Ak si si nikdy svadobné obrázky neukladala, tak bez ohľadu na to komu výzdobu na svadbu zveríš, mala by si mať aspoň orientačnú predstavu čo vlastne chceš. Preto začni záložkovať všetko čo sa ti páči, ukladať si to vo foldri na počítači, na cloud, záložkovať na Instagram alebo tvoriť Pinterest board. Keď sa snažíš ešte len prísť na to aké svadobné dekorácie sa ti páčia, tak absolútne stačí, že si všetky inšpirácie alebo piny ukladáš na jedno miesto.

jesenna-svadobna-paleta-fariebjpg

Kedy začať s prípravou svadobných dekorácií?

Takých 9 až 6 mesiacov pre svadbou by si mala podniknúť prvé kroky v súvislosti so svadobnými dekoráciami. Preto sa niekedy v tomto období skús pozrieť na svoje záložky alebo Pinterest board a začni ho tak trošku analyzovať. Všímaj si aká farba, materiály či štýl prevažuje.

Je to skvelé pretože každej z nás sa podvedome páči niečo viac a niečo menej. V prípade toľkých možností, ktoré máš pri svadobných dekoráciách, kvetoch, svadobnom osvetlení a iných "prkotinkách" je rozhodovanie neuveriteľne náročné. Pritom sa v zásade jedná iba o maličkosti a nepodstatné rozhodnutia. Preto je možno naozaj najlepšie dať na svoje podvedomie. Pozri sa na svoj Pinterest board alebo záložky s nadhľadom. Aké farby si podvedome záložkovala najčastejšie? Ukladala si si prevažne inšpirácie svadby, ktorá je elegantná, rustikálna, greenery, boho, vintage, záhradná, moderná či nejaká iná? Pokús sa identifikovať spoločné prvky.

Keď sa ti to podarí, tak najlepšie piny či obrázky, ktoré sa hodia do tvojej predstavy svadby si ulož do novej zložky alebo si vytvor nový Pinterest board kam si uložíš iba max 20 až 30 pinov, na základe, ktorých si zostavíš plán pre svadobné dekorácie alebo design manual pre tvoje dekorácie.

bielo-strieborna-svadobna-paleta-fariebjpg

Dbaj na to, že keď už si sa pre nejaký štýl svadby rozhodla, tak tvoj preferovaný svadobný design alebo svadobný plán by mal byť v prvom rade konzistentný a nemal iba definovať charakter alebo štýl svadby ale mal by tiež obsahovať svadobnú paletu farieb prípadne materiálov a aspoň orientačný rozpis všetkých dekoratívnych prvkov, ktoré si si pre svoju svadbu vybrala vrátane výzdoby sály, kvetinovej výzdoby, osvetlenia, tlačovín a iných dekoratívnych prvkov.

Ak s ničím takýmto prídeš za svadobnou dekoratérkou, tak zjednodušíš prácu jej ale aj tebe, pretože budeš veľmi dobre vedieť čo na svadbe chceš a čo od svadobných dekorácií očakávaš. Tiež sa nenecháš nahovoriť na kadečo o čom ťa budú dekoratéri presviedčať. Dekorácie sú totiž krásne, ale svadobní hostia sa z nich nenajedia a väčšina z nich si ich ani len nebude pamätať. Preto sa skús hlavne pri dekoráciách držať pri zemi a riadiť sa rozumom. Dá sa to omnoho jednoduchšie ak máš predstavu čo vlastne chceš. A keď to budeš zároveň veľmi jasne komunikovať dekoratérke, tak verím, že dokáže naplno priemietnuť tvoje svadobné predstavy na realitu.

Príprava svadobných dekorácií svojpomocne - čo by si mala vedieť?

Ak sa však rozhodneš pokračovať s prípravou svadobných dekorácií sama, tak ďalším krokom bude definovanie palety farieb pre tvoju svadbu. Najjednoduchší spôsob, ktorý ti môžem poradiť je navštíviť webovú stránku Coolors na ktorej vieš z hocijakej fotky vytiahnúť farby, ktoré sa nachádzajú na fotke. 

modra-svadobna-paleta-fariebjpg

Preto zober niektoré z tvojich založených inšpiratívnych fotografií a nechaj webstránku vygenerovať ti farebnú paletu. Farby si vieš následne upraviť a zvoliť aj odtieň farby, ktorý ti najviac vyhovuje. Čo sa týka výberu svadobných farieb, tak určite odporúčam minimálne 4 farby ale nie viac ako 10. Ak si teraz hovoríš preboha až 10 farieb, tak kľud. Potrebuješ 2-3 hlavné farby a zvyšné budú jemnejšie alebo silnejšie odtiene už zvolených svadobných farieb. To totiž dodá tvojim dekoráciám požadovaný "fancy" efekt.

So svadobnými farbami je to veľmi podobné ako s dekorovaním interiéru. Ak by si zvolila iba dve farby, bez nejakých ďalších, ktoré ich spoja, tak by tvoj interiér doslova bil do očí. So svadbou je to podobné. Ak sa ti to páči a tvoj zámer je aby bola svadba iba dvojfarebná bez žiadnej inej farby, tak smelo do toho. Profesionálni svadobní dekoratéri však primiešajú extra svadobné farby, ktoré dizajn krásne vzájomne prepoja.

Čo sa týka dekoratívnych prvkov na svadbe, tak sa skús zamyslieť nad všetkým čo budeš potrebovať. Bez ohľadu na to či sa jedná o dekoratívne prvky, ktoré si vlastnoručne vyrobíš, kúpiš alebo prenajmeš. Na úvod začni tými najväčšími a najnákladnejšími svadobnými položkami ako výzdoba sály vrátane kvetinovej výzdoby, prestierania, osvetlenia, svadobných tlačovín zasadacieho poriadku, fotokútika, knihy hostí a iných. Potom sa zameraj na dekorácie domácnosti pri odobierke či dekorácii svadobných áut či svadobných hostí. Odporúčam si spraviť prehľadný zoznam alebo checklist. Ak takýto nemáš tak som ti jeden na stiahnutie pod článok pripravila.

cerveno-ruzova-svadobna-paleta-fariebjpg

Keď už toto všetko máš, tak musíš reálne posúdiť koľko máš v každodennom živote času, čo si schopná zvládnuť sama a kedy je čas zveriť svadobné dekorácie do rúk profesionálke. Zamysli sa nad tým, či môžeš niekoho požiadať o pomoc, koľko času týždenne by si sa mohla príprave svadobných dekorácii venovať a v akých časoch. Zároveň sa sama seba pýtaj či máš kde svadobné dekorácie skladovať a ako ich prepravovať. Umožňuje ti to tvoja pracovná doba? Tiež nezabudni porozmýšľať o tom, kto bude počas svadobného dňa svadobnú sálu zdobiť a kedy a to isté platí o upratovaní dekorácií po svadbe.

Tiež nezabudni, že so všetkými takýmito dekoračnými projektami je dôležité začať aspoň pár mesiacov pred svadbou! Ak máš nejakú aspoň orientačné predstavu, koľko by ti príprava svadobných dekorácii mohla zabrať času, tak ju okamžite vynásob na 2.

A to najdôležitejšie spočítaj si koľko dní ostáva do tvojho dátumu svadby. Rozhodne sa do prípravy svadobných dekorácii nepúšťaj týždeň pred svadbou, keď si navyše ešte nič také nerobila. Nepôjde to totiž ako po masle a oberieš sa o veľmi veľa času, ktorý by si mohla a mala venovať hlavne oddychu, aby si sa vo svoj svadobný deň cítila príjemne.

Je to totiž úplne bežné, že nevesty neuveriteľne preceňujú svoje možnosti. Vrhnú sa do prípravy dekorácii bez svadobného plánu a zvyčajne na poslednú chvíľu. Tým si naozaj zarábajú na poriadny “prúser“. Ak teda naozaj nemáš v tvojom každodennom živote veľa času, zver svadobné dekorácie do rúk svadobnému profesionálovi.

Pri DIY projektoch nezabúdaj na to, že veľa dekoratívnych prvkov nemusíš kupovať ale dajú sa v dnešnej dobe už aj veľmi jednoducho prenajať. Niekedy vieš nájsť vcelku dobrý "deal" a je to zároveň ekologické. Treba však podotknúť aj to, že DIY svadba ťa nie vždy reálne stojí menej, keď si zvážiš koľko času tomu venuješ a tiež to, že ti dekorácie sa nemusia na prvú. Zároveň ak je to iba z toho dôvodu, že sa snažíš čo to ušetriť, tak si to musíš veľmi dobre spočítať, aby si aj reálne ušetrila a možno objednávať niektoré dekorácie zavčasu a zo zahraničia.

zlato-kremova-svadobna-paleta-fariebjpg

A na záver tip pre svadobné dekorácie

Možno ti dám aj malý tip pre dekorácie. Namiesto toho aby si strávila hodiny vystrihávaním papierových srdiečok skús sa možno zamyslieť na osvetlením svadobnej sály. V pomere cena, efekt a náročnosť inštalácie nič neurobí väčší dojem ako správne nasvietená svadobná sála, stôl mladomanželov alebo svadobná torta. Svetlá sú u nás na Slovensku ešte veľmi podceňované, pritom majú schopnosť transformovať celú miestnosť a spraviť úžasný dojem. Tiež je dokázané, že svetlá a svetelné efekty farieb ovplyvňujú náladu ľudí. Takže predpokladám, že majú tú schopnosť ovplyvniť aj náladu svadobných hostí.

Častokrát sa stretávam s tým, že svadobný DJ vie ešte dodatočne nasvietiť niektoré prvky svadobnej výzdoby, tak sa ho na to určite opýtajte. Ak však svadobný DJ takéto služby neposkytuje, tak objednať svetlá a naučiť sa správne osvetľovať sa naučíš rýchlejšie ako vystrihneš sto papierových srdiečok. Výber je aktuálne naozaj skvelý. Nehovoriac o tom, že inštalácia priamo na mieste svadby trvá tak hodinku. Takže radšej namiesto vystrihávania papierikov strč do zásuvky svetlá.