Svadobný DJ alebo svadobná kapela - čo zvážiť pri výbere?

Tvoja svadba sa blíži a ty a tvoj snúbenec sa neviete rozhodnúť alebo dohodnúť či chcete mať na svadbe DJ-ja alebo svadobnú kapelu? Páči sa ti atmosféra, ktorú dokáže na svadbe vytvoriť živá hudba, ale nemáš rada hluché miesta kedy svadobná kapela nehrá? 


Dobre zvolená hudba je neoddeliteľnou súčasťou každej dobrej svadby. Aj samotní svadobní hostia vedia byť naozaj nároční čo sa týka hudby na svadbe. Je to pochopiteľné, keďže práve svadobný DJ udáva atmosféru celého dňa a ak nie je dobrá hudba a nehráte svadobčanom do rytmu, svadobní hostia sa jednoducho nebavia a svadobný tanečný parket je prázdny. Nehovoriac o tom, že hudobný vkus svadobných hostí je diametrálne odlišný, čo súvisí najmä s veľkými vekovými rozdielmi medzi jednotlivými svadobnými hosťami.

Práve preto môže byť rozhodovanie medzi svadobným DJ-jom a svadobnou kapelou naozaj náročné. Veď predsa, ktorá nevesta by nechcela, aby sa všetci jej svadobní hostia skvele zabávali a pretancovali na svadbe svadobný deň až do rána? Podľa mňa žiadna, pretože okrem tých šľachetných cieľov ako vyznanie lásky a spojenie rodín je pre svadobných hostí podstatné, aby sa hlavne dobre najedli a zabavili.

Rozhodovanie medzi svadobným DJ-jom a svadobnou kapelou nie je o ničom inom ako o tvojich preferenciách, ktoré tiež vyplývajú z tvojich predchádzajúcich svadobných rozhodnutí ako napríklad koho na svadbu pozývaš, aké bude zloženie svadobných hostí alebo aký máš svadobný rozpočet. Dobre si vybrať je skutočne náročné nakoľko miesto na svadbu si môžeš ísť fyzicky pozrieť a nasať jeho atmosféru, svadobné jedlo či víno môžeš ochutnať, svadobné dekorácie bývajú krásne nafotené a svadobné šaty si vždy vyskúšaš na vlastnom tele.

So svadobným DJ-jom alebo svadobnou kapelou je to však odlišné. Pokiaľ týchto svadobných profesionálov nezažiješ na svadbe naživo je veľmi ťažké spraviť si názor iba na základe svadobného videa. Svadobné video totiž nikdy nie je nad osobnú skúsenosť a zachytáva iba niekoľko top svadobných momentov a nie celú svadbu. Ako si teda medzi nimi vybrať?

svadobny-dj-a-jeho-mixazny-pultjpg

Svadobný DJ

Často sa stretávam s názorom, že DJ je osoba na svadbe, ktorá iba púšťa svadobný playlist, a rolu svadobného DJ zvládne zastrešiť hocikto. Toto je podľa mňa mylné tvrdenie, ktoré by som veľmi rada uviedla na pravú mieru, pretože páry ktoré toto tvrdia si ani len neuvedomujú čo to všetko obnáša byť DJ-jom na svadbe.

Náplň práce svadobného DJ-ja nie je iba pripraviť a pustiť na svadbe svadobný playlist aby, len tak “hral“, ale profesionálny DJ okrem svadobnej hudby veľmi často zabezpečuje aj osvetlenie, vizualizáciu a niekedy aj moderovanie svadby. Práve preto musí dobrý DJ disponovať kvalitnou technikou, ktorá dokáže ozvučiť rôzne svadobné miesta bez ohľadu na to či sa jedná o svadbu v interiéri či exteriéri vrátane mixážneho pultu, výkonných reproduktorov, bezdrôtových mikrofónov či káblov.

Čo sa týka osvetlenia, na ktoré sa v prípade svadobného DJ často krát zabúda, tak DJ-zabezpečuje aj rôzne plošné reflektory, led spoty, rotačné hlavice s možnosťou miešania farieb, parostroj, dymostroj či bublinkovač. DJ vie svojou technikou častokrát osvetliť aj zaujímavé miesta či dekorácie. V prípade plánovania svadby ťa to pravdepodobne ani len nenapadne, ale bez takejto techniky nie je na svadbe či party tá správna atmosféra. Nehovoriac o tom, že samotné zapojenie tejto techniky trvá niekoľko hodín a nedokáže to každý.

V prípade profesionálneho DJ je dôležité aby so sebou mal k dispozícii vždy aj záložnú techniku, ak by sa náhodou niečo pokazilo, alebo ak by ste potrebovali mať ozvučené miesto svadobného obradu v exteriéri a zároveň svadobnú hostinu v interiéri. Je to detail, ale svadobný DJ, ktorý takúto záložnú techniku nemá, nemusí s prehľadom zvládnuť vašu svadbu ak je logisticky náročnejšou. Môže sa totiž stať, že DJ bude počas vášho svadobného dňa pobehovať medzi svadobčanmi a prenášať a inštalovať tú istú techniku na iné miesto. Nehovoriac o tom, že samotná logistika tejto ťažkej techniky, je náročná. Preto bude DJ rozhodne potrebovať dostatočne veľké auto či dodávku a určite ocení ak mu vybavíš aby auto mohol pristaviť na skok od miesta svadby či svadobnej sály, alebo ak zabezpečíš pomocníka, ktorý mu techniku pomôže vyložiť ak takého nemá. DJ však častokrát pracuje s pomocníkom alebo v kombinácii so starejším, svadobným moderátorom a niekedy aj so svadobnou kapelou alebo iným svadobným profesionálom.

DJ by mal byť plne sústredený na to aby mal vždy kvalitnú a funkčnú techniku ozvučenia, či osvetlenia, aby doprevádzal starejšieho alebo svadobného moderátora vhodným svadobným podmazom alebo aby mixoval hudbu tak, aby mal vždy plný parket. Už len to je podľa mňa plnohodnotná práca bez toho, aby ešte aj celú svadbu moderoval. Som však presvedčená, že určite existujú aj takí svadobní DJ-ji, ktorí to zvládnu, ale je to ťažké. Takýto univerzálny DJ môže to byť vhodná alternatíva pre páry, ktoré nemajú veľký svadobný rozpočet.

svadobny-dj-a-jeho-technikajpg

Hlavnou náplňou práce svadobného DJ-ja je zabaviť všetky vekové kategórie. Dobrý DJ ide s dobou a pozná čo aktuálne fičí v rádiu, ale jeho svadobný playlist je zároveň širokospektrálny a zahŕňa najznámejšie hity pre roky 70-te, 80-te, 90-te, pop, latino, rock, hip hop, reggae ale aj zahraničné, slovenské či české hity.

Dobrý svadobný DJ-vie čítať dianie na svadobnom parkete ale aj v celej svadobnej sále a dokáže do veľkej miery svojou hudbou potešiť široké spektrum svadobných hostí. Tiež vie ako má pracovať s tempom a kedy a ako ľudí hudbou vyburcovať a kedy naopak spomaliť. Naozaj dobrého svadobného DJ-ja spoznáte aj tak, že prechody medzi jednotlivými piesňami svadobného playlistu dávajú zmysel sú plynulé bez dlhých páuz alebo nedajbože reklamy z Youtube alebo Spotify.  Neverili by ste ale ja osobne som už počula o svadbách kde “DJ“ hral z free verzie Youtube alebo Spotify, kedy bola svadba prerušovaná reklamou na Alzu.... Preto sa vášho DJ-ja opýtajte na na jeho repertoár.

Okrem repertoára by ste sa vášho vyhliadnutého svadobného DJ rozhodne mali pýtať na veľa otázok, no majte však na pamäti aj to, že jedným zo znakov dobrého DJ-ja je to, že vás počúva, dokáže vám poradiť a vyhovieť vašim potrebám. Dobrý svadobný DJ okrem playlistu a svadobného blacklistu (zoznam vylúčených piesní, ktoré nemáte radi) pracuje aj s podmazom a teda vie aké svadobné piesne zahrať počas obradu či svadobnej ceremónie, pri príchode nevesty či ženícha, či počas vychutnávania si svadobných chodov.

Dobrý svadobný DJ vie komunikovať a pracovať nie len s nevestou a ženíchom, ale vie pracovať aj s miestom konania svadby a jeho akustikou. Ozvučí svadobnú miestnosť primerane k tomu kde sa svadba koná, tak aby hudba nebola priveľmi nahlas alebo priveľmi potichu a aby mikrofóny boli optimalizované, tak aby svadobným hosťom neušli dôležité svadobné momenty.

Tieto skúsenosti a zručnosti získa DJ jedine tak, že odohrá desiatky až stovky svadieb a práve preto by si sa pri rozhodovaní sa o svadobnom DJ-jovi mala dať prednosť niekomu kto sa hraniu na svadbách venuje profesionálne a nie je to iba jeho hobby. Svadobný profesionál, ktorému sa za tieto svadobné služby platíš sa musí tiež chovať ako profesionál, za všetkých okolností. Okrem toho, že rovnako ako nevesta alebo ženích príde dobre oblečený a upravený tiež vie, že počas práce mu alkohol do rúk nepatrí.

Svadobná kapela

Ak si už bola na svadbe, kde hrala fakt dobrá svadobná kapela, tak musíš uznať, že to bolo naozaj niečo skvelé a takáto svadba mala dokonalú atmosféru. Keď však svadobná skupina dobrá nie je, tak to môže mať úplne opačný efekt a pokaziť dojem z celej svadby.

svadobna-kapela-alebo-svadobna-skupinajpg

Veru, so svadobnými kapelami je to naozaj ťažké, pretože väčšinou hrajú len to čo majú v repertoári, potrebujú aby miesto na svadbu spĺňalo špecifické technologické požiadavky, nakoľko kapela zvyčajne zaberie viac miesta z vášho svadobného tanečného parketu a tiež potrebuje mať mnohé hudobné nástroje napojené na elektrickú sieť. Preto rátaj s tým, že aj ich spotreba elektriny bude vysoká, čo by malo samotné miesto svadby dokázať utiahnuť. Jedna z posledných vecí, ktoré asi chceš je aby na mieste konania svadby vypadla elektrina v ten najdôležitejší moment ako napríklad podávanie svadobnej večere či mladomanželský tanec.

Svadobná kapela väčšinou okrem svojho vlastného repertoára, hudobných nástrojov či techniky nerieši aj osvetlenie sály. Taktiež sa nestretávam veľmi často s tým, že svadobná kapela pracuje v spolupráci s inými svadobnými profesionálmi. Z toho vyplýva, že ak si vyberieš svadobnú kapelu, tak sa môže stať že ostatné služby súvisiace s vizualizáciou či osvetlením, budeš musieť riešiť po vlastnej osi, čo ak si vyberieš na svoju svadbu DJ-ja máš v jeho ponúkanom balíčku. Nehovoriac o tom, že svadobní muzikanti sú okrem výrazne drahší ako svadobný DJ.

Aby som nehovorila iba o negatívach, tak svadobná kapela môže byť skvelou voľbou ak máš hostí, ktorí neradi tancujú. Kapela v tom prípade zabaví aj sediacich svadobčanov. Kapela rozhodne stojí viac peňazí, treba si však uvedomiť, že platíš niekoľkým ľudom za neopakovateľný zážitok.

Ako si vybrať medzi svadobným DJ-jom a svadobnou kapelou?

Je to naozaj ťažké rozhodnutie pretože aj svadobný DJ a aj svadobná kapela majú výhody alebo nevýhody. Finálne rozhodnutie bude závisieť na svadobnom rozpočte ale aj na tom či ťa miesto kde sa koná vaša svadba nejako neobmedzuje. Poďme sa preto rovno pozrieť nad čím je vhodné sa zamyslieť.

Rozhodnutie pre svadobného DJ-ja alebo svadobnú kapelu na základe svadobného rozpočtu

Ak by som toto svadobné rozhodnutie medzi DJ-jom a kapelou mala odstupňovať na základe svadobného rozpočtu, odporučila by som ti nasledovné. Máš malý svadobný rozpočet, moderovaná svadba sa ti až tak veľmi nepáči a tvoji svadobní hostia nie sú zrovna vymetači tanečného parketu, tak zvoľ pre svoju svadbu DJ-ja/svadobného moderátora v jednom.

Ak nemáš veľký svadobný budget ale na hudbe vám ako páru naozaj záleží, tak rozhodne odporúčam zvoliť DJ-ja. DJ- ktorý pracuje sám či s jedným pomocníkom, vo všeobecnosti stojí menej ako 3, 4, či 5 členná svadobná kapela. Je to samozrejme logické, nakoľko aj so snúbencom platíte viacerým ľuďom.

Ak máš väčší svadobný rozpočet, siahni po svadobnej kapele. Ak je tvoj rozpočet neobmedzený a túžiš po nezabudnuteľnej svadbe, tak siahni po svadobnej kapele a svadobnom DJ-jovi, ktorí sa budú vzájomne dopĺňať a vykrývať hluché miesta na svadbe.

hudobnik-bubenik-zo-svadobnej-kapely-na-svadbejpg

Rozhodnutie pre svadobného DJ-ja alebo svadobnú kapelu na základe atmosféry

Keď sa zamyslíš nad svojim svadobným dňom, čo od neho očakávaš? Chceš aby sa stále niečo zaujímavé dialo a tanečný parket praskal vo švíkoch ako na nejakej party, alebo si svoju svadbu predstavuješ skôr komornejšie? Chceš aby počas voľnej zábavy ľudom stále hrala hudba, alebo im chceš dopriať chvíľky ticha a kľudu aby sa mohli nerušene najesť či porozprávať?

Ak chceš aby tvoja svadba bola party, tak určite, radšej zvoľ DJ, ktorý nepotrebuje toľko prestávok medzi jednotlivými svadobnými kolami, pretože má k dispozícii takú techniku, ktorá zabezpečí party aj vtedy, keď sa odbehne najesť. Ak máš na to rozpočet, tak kľudne oslov aj svadobného DJ-ja ale aj svadobnú kapelu.

Ak ti však nevadia prestoje a niekedy dlhšie čakanie na to kedy kapela bude znova hrať, tak kľudne stiahni po kapele, ktorá robí atmosféru svadby jedinečnou. Pri kapele však mysli na to, že hudba, ktorú bude hrať je limitovaná štýlom, ktorý vedia zahrať. Určite existuje veľké množstvo výborných svadobných kapiel, no veľmi málo z nich má univerzálny repertoár. Kapely zväčša neriskujú a neimprovizujú ale hrajú vopred dohodnutý a svadbami overený svadobný repertoár. Svadobné piesne na želanie svadobných hostí, teda neprichádzajú veľmi na výber. Práve v tomto má obrovskú výhodu svadobný DJ, ktorý dokáže zahrať prakticky čokoľvek.

A na záver...

Ak sa chceš dobre rozhodnúť zamysli sa na štýlom, alebo charakterom svadby, ktorú si predstavuješ, nad tým aká veľká bude vaša svadba, nad tým kto sú vaši svadobní hostia a čo by sa im páčilo a čo by sa im naopak nepáčilo a tiež nad tým aký je váš svadobný rozpočet. Preberte si to so snúbencom a skúste si usporiadať vaše priority.