Starejší alebo svadobný moderátor?

Ak ťa čaká svadba už tento rok, téma výberu starejšieho alebo svadobného moderátora bude pre teba zrejme veľmi aktuálna. V tomto svadobnom blogu sa dozvieš aký je rozdiel medzi starejším a svadobným moderátorom, aké vlastnosti by mal mať dobrý starejší alebo svadobný moderátor aké sú výhody starejšieho alebo svadobného moderátora a prečo by si mala vlastne vytvoriť miesto na svadbe pre takýto typ svadobného profesionála.



Kto je to starejší a ako starejší vedie svadby?

Definícia starejšieho podľa Slovníka slovenského jazyka znie – starší človek poverený vedením svadobnej hostiny. Mať starejšieho na svadbe je skôr historická tradícia, ktorá sa zachovala až do dnes. Starejší bol v minulosti niektorý zo starších členov rodiny, väčšinou to však bol krstný otec nevesty alebo ženícha, ktorý mal na celej svadbe na starosti priebeh svadobnej odobierky, svadobný príhovor či zabávanie svadobných hostí.

V dnešnej dobe starejší už nemusí byť iba nejaký blízky príbuzný, ale na slovenskom svadobnom trhu, ak niečo také existuje je veľké množstvo profesionálnych starejších, ktorí majú veľmi široké portfólio zručností a "skillov". Okrem toho, že dokonale poznajú všetky svadobné tradície, vedia pracovať so svadobným davom, usmerňovať ale aj zabávať svadobných hostí, moderovať celý priebeh svadby, niektorí z nich vedia dokonca hrať na hudobné nástroje ako napríklad akordeón, fujara, gitara, či klavír alebo spievať. Starejší býva na svadbe veľmi často odetý do kroja alebo niečoho tradičného, hlavne by bol ľahko rozpoznateľný medzi svadobčanmi.

Vzhľadom na to, že na svadobnom trhu je dostatok svadobných profesionálov, ktorí sú starejší, tak si naozaj máte z čoho vyberať. Každý z nich vedie svadbu iným štýlom a viete sa s nim dohodnúť na tom čo by sa vám na svadbe páčilo a naopak čomu by ste sa radšej vyhli. Čo však starejších spája sú hlavne tradície. Existujú všelijakí starejší, ktorí sú “modernejší“ a vedia zabaviť aj mladšie publikum a nie len starších svadobných hostí. Ak nie ste svadobný pár, ktorý si potrpí na svadobných tradíciách, tak pre vás môže byť lepším riešením práve svadobný moderátor.

svadobna-hrajpg

Ako vedie svadby svadobný moderátor?

Koncept svadobného moderátora, nie je na Slovensku ani zďaleka taký etablovaný ako to býva v zahraničí. Slovenské svadobné páry skôr oslovia starejšieho ako svadobného moderátora, alebo požiadajú svadobného DJ-ja aby zastrešil aj rolu svadobného moderátora. 

Častokrát je to pre to, lebo nevedia, že takáto svadobná služba existuje pretože svadobného moderátora na svadbe ešte nezažili. Svadobný moderátor pri tom môže byť skvelou alternatívou starejšieho a určite omnoho lepšou náhradou DJ-ja a svadobného moderátora v jednom.

Náplňou práce svadobného moderátora je príprava harmonogramu svadby a programu svadby, svadobných hier, moderovanie svadobného dňa od odobierky až po čepčenie, zabávanie svadobných hostí či spolupráca s ostatnými svadobnými profesionálmi. Náplň práce starejšieho a svadobného moderátora je skoro rovnaká, v prípade starejšieho sa však kladie väčší dôraz na historické tradície, pričom svadobný moderátor vedie svadbu modernejšie a častokrát siaha po trendoch zo zahraničia. 

Veľkou výhodou svadobného moderátora, je jeho jazyková vybavenosť. Svadobní moderátori vedia totiž častokrát zastrešiť aj medzinárodné svadby a viacjazyčné svadby, pretože sú schopní zapojiť do diania na svadbe všetkých svadobných hostí vrátane tých zahraničných čo pri tradičnej svadbe vedenej starejším, ktorý neovláda cudzí jazyk môže byť náročnejšie. 

Táto svadobná služba sa na Slovensku stáva čoraz dostupnejšou a je určite mimoriadne vhodnou alternatívou pre mnohé svadobné páry, hlavne tie medzinárodné.

Aké vlastnosti by mal mať skutočne dobrý starejší alebo svadobný moderátor?

Dobrý starejší a svadobný moderátor by rozhodne mali svadobčanom spríjemňovať svadobný deň pozitívnou energiou, ktorá by mala doslova sálať z ich príjemného vystupovania a skvelých komunikačných schopností. Improvizácia a veľké masy ľudí by im nemali robiť absolútne žiaden problém a nečakané svadobné situácie by mali vedieť riešiť s prehľadom. 

Mali by tiež vedieť osloviť a zabaviť rôzne skupiny svadobných hostí – mladých, starých, rodinu, kamarátov či deti. Dobrý starejší alebo svadobný moderátor musí ovládať aj trošku psychológie a vedieť komunikovať a odhadnúť momentálne rozpoloženie rôznych pováh ľudí. Musí odhadnúť koho počas svadobného dňa zapájať do diania na svadbe, koho vyzvať aby povedal niečo do mikrofónu, s kým si môže dovoliť vtipkovať viac a koho radšej neprovokovať.

Tieto skúsenosti svadobný moderátor alebo starejší nadobudnú jedine praxou a preto je veľmi dôležité, aby mali skúsenosti s desiatkami svadieb, ktoré viedli či moderovali, pretože jedine tak si na vlastnej koži zažili rôzne scenáre. Preto sa pri ich výbere určite opýtajte na to koľko svadieb už moderovali alebo viedli a rozhodne si vyžiadajte nejaké referencie od iných mladomanželských párov. V dnešnej dobre si starejšieho či svadobného moderátora viete jednoducho “preklepnúť“ a pozrieť si ich hodnotenie a internete alebo sa opýtať na názor na svadobnom fóre.

svadobny-prihovorjpg

DJ ako starejší či svadobný moderátor v jednom

Nepovažujte DJ-ja, ktorý sem tam niečo na svadbe zahlási do mikrofónu za svadobného moderátora, alebo starejšieho, nakoľko sa jedná o celkom odlišné funkcie. 

Svadobný DJ by mal mať v prvom rade na starosti hudbu či techniku a mal by mať veľmi dobrý prehľad o tom čo sa práve deje na svadobnom tanečnom parkete. Počas svadobného dňa je svadobný DJ-väčšinou za mixážnym pultom a je skôr statickým prvkom vašej svadby. Statickým v zmysle, že veľmi neopúšťa jeho mixážny pult, nie, že sa nehýbe. Práve naopak ak sa DJ za mixážnym pultom vie aj odviazať a hýbať do rytmu hudby, tak je to tiež veľmi príjemné spestrenie svadby.

Každopádne starejší či svadobný moderátor sú viac dynamickí svadobní profesionáli, ktorí sú všade tam kde sa niečo deje a veľmi operatívne a pohotovo reagujú na svadobných hostí a svadobné situácie. Úplne ideálne je ak svadobný DJ, hudobne sprevádza starejšieho alebo svadobného moderátora a pracujú ako team. Ak jeden druhému pomáhajú svadba nadobúda úplne iný rozmer, majú totiž nacvičené čo povedať a aký "podmaz" či pieseň v konkrétnej situácii spustiť, tak aby zaujali svadobných hostí.

Skĺbiť rolu starejšieho a DJ-ja alebo svadobného moderátora s DJ-jom sa do nejakej miery určite dá ale je to veľmi náročné. Ja osobne som zástancom toho, že každý svadobný profesionál by sa mal naplno venovať tomu čo robí najlepšie a nechať ostatné činnosti na iných svadobných profesionálov. To sa však bude môcť zmeniť až vtedy ak aj mladomanželský pár pochopí, že sa jedná o dve rozdielne funkcie a nebude ich požadovať zastrešiť jednou osobou kvôli tomu aby čosi ušetrili na svadobnom rozpočte

Je to však samozrejme o preferenciách, nakoľko mnohé svadobné páry moderovanú svadbu jednoducho nechcú, tak v tom prípade môžu osloviť univerzálne talentovaného svadobného DJ-ja, ktorý zvládne do určitej miery zastrešiť aj funkcie starejšieho či svadobného moderátora. Ak nejakého takéto univerzálne talentovaného svadobného profesionála poznáte, pošlite mi vaše tipy na martina@svadbujeme.com.

Potrebujem svadobného moderátora alebo starejšieho?

Ak so snúbencom nie ste pár, ktorý si predstavuje moderovanú svadbu, tak pre vás môže byť vhodnou alternatívou šikovný DJ, ktorý je schopný do určitej miery usmerniť svadobných hostí.

Ak si však uvedomujete, že na svadbe máte desiatky zmätených svadobných hostí, ktorí nevedia čo majú robiť, kam si majú sadnúť , čo sa bude diať a chcete im pomôcť sa zorientovať, uvoľniť či zabaviť tak je oslovenie svadobného moderátora či DJ-ja na mieste.

Vaša svadba, tak bude pôsobiť omnoho organizovanejšie nehovoriac o tom, že niektoré zo svadobných súťaží či aktivít, ktoré vedie starejší či svadobný moderátor sú neuveriteľne zábavné a vaši hostia tak budú "all in" zainteresovaní do diania na vašej svadbe.

Pre mňa osobne je to, aby sa na našej svadbe ľudia dobre najedli a dobre zabavili alfa omega našej svadby a preto viem, že ak chcem naozaj docieliť tento "engagement" svadobných hostí, tak jednoznačne svadobného moderátora chcem. 

Práve preto vám odporúčam sa nad týmto svadobným profesionálom zamyslieť a rozhodne sa nebáť siahnuť možno práve po svadobnom moderátorovi. Myslím si, že túto svadobnú investíciu rozhodne nebudete ľutovať.