Je svadobná agentúra alebo svadobná koordinátorka potrebná?

Príprava svadby vie byť niekedy naozaj náročná a stresujúca. Preto nie je nič zlé na tom, ak chceš aby ti niekto s prípravou a plánovaním svadby pomohol. Môže to byť iba tvoj snúbenec, ktorý sa bude aktívne zapájať ale v skutočnosti sa omnoho častejšie obraciame s prosbou o pomoc s prípravou a plánovaním svadby na naše mamy, sestry či kamarátky. Ak však chceme dopriať trošku oddychu a príjemný svadobný deň bez stresu aj našim mamám, sestrám, či kamarátkam v dnešnej dobe si môžeme na pomoc pri organizovaní svadby prizvať svadobnú agentúru alebo svadobnú koordinátorku. 

O tom aké sú medzi nimi rozdiely, aká je ich svadobná náplň práce ale aj o tom v akých prípadoch ti odporúčam svadobnú agentúru alebo svadobnú koordinátorku zvažovať sa dočítaš viac v tomto svadobnom blogu.


Aký je rozdiel medzi svadobnou agentúrou a svadobnou koordinátorkou?

Aj keď to na prvý pohľad vyzerá tak, že svadobná agentúra a svadobná koordinátorka sa zaoberajú tým istým a ich činnosti sa prelínajú, nie je to celkom tak. 

Svadobná agentúra je firma, ktorá sa venuje tvojej svadbe od plánovania až po realizáciu, avšak svadobná koordinátorka, alebo svadobní koordinátori sú ľudia, ktorí, dohliadajú na to, aby v tvoj svadobný deň všetko klapalo ako hodinky. Inak povedané svadobná agentúra ťa sprevádza celým procesom plánovania svadby avšak svadobná koordinátorka je v tvoj dátum svadby na mieste a dohliada na všetky logistické operácie. 

Je to osoba, ktorá vie harmonogram svadby naspamäť a snaží sa riešiť svadobné “fuck up-y“ bez toho aby si si ty, alebo svadobní hostia čokoľvek všimli a mohli si bezstarostne užívať svoj svadobný deň. 

Pre svadobnú agentúru svadobní koordinátori zvyčajne pracujú, ale svadobní koordinátori môžu fungovať aj úplne samostatne a venovať sa iba koordinácii svadobného dňa, ale naopak to veľmi nefunguje. Svadobná agentúra, má v cene poskytovaných služieb aj koordináciu tvojho svadobného dňa.

nevesta-planuje-svadbujpg

Čo robí svadobná agentúra?

Svadobná agentúra ťa sprevádza celým procesom plánovania svadby. Pomáha ti pripraviť realistický svadobný rozpočet, ktorý ide ruka v s tým aký štýl alebo charakter svadby si si pre svoj veľký deň definovala. Svadobná agentúra definuje svadobný plán, vrátane deadlineov pre jednotlivé svadobné úlohy ako (výber svadobných šiat, finalizácia svadobného menu, výber svadobných dekorácií, atď.).

Okrem toho zaháji pre teba výber miesta konania svadby a odporučí ti overených a spoľahlivých svadobných profesionálov a svadobných dodávateľov, ktorí sú v rámci tvojho svadobného rozpočtu. Svadobná agentúra ti pomáha s celkovou logistikou, ubytovaním a manažmentom svadobných hostí, s prípravou svadobných tlačovín akými sú svadobné pozvánky, zasadací poriadok a svadobné menu, s prípravou svadobných výslužiek či darčekov pre hostí. 

Svadobná agentúra ti vie tiež veľmi dobre poradiť ohľadom všetkých svadobných formalít pred svadbou bez ohľadu na to či už budete brať na matrike alebo budete mať svadbu v kostole. Svadobná agentúra však nezabúda ani na všetky povinnosti a formality, ktoré vás čakajú po svadbe.

V tvoj svadobný deň bude svadobná agentúra prostredníctvom svadobného koordinátora dohliadať na svadobných profesionálov a dodávateľov svadobných služieb, harmonogram svadobného dňa ale aj všetky logistické operácie. Okrem toho bude usmerňovať svadobných hostí a riešiť neočakávané situácie.

Čo robí svadobná koordinátorka?

Svadobná koordinátorka je osoba, ktorá ti počas tvojho svadobného dňa kryje chrbát. Je to osoba, ktorá preberá na svoje plecia všetku zodpovednosť za to, aby tvoj svadobný deň prebiehal tak ako má. Vďaka svadobnej koordinátorke sa nevesta a ženích, ale aj blízka rodina môžu uvoľniť a užívať si svadobný deň naplno. Všetky starosti totiž prechádzajú na plecia tejto osoby, alebo týchto osôb. 

Táto osoba môže pracovať priamo pre svadobnú agentúru, ale môže sa venovať iba koordinácii svadobného dňa ako takej. Táto osoba zabezpečí, aby každý svadobný hosť dostal zohriatu svadobnú polievku, aby hostia so špecifickými diétami dostali pre nich zdravotne nezávadné jedlo, aby starší členovia rodiny počas svadobného obradu sedeli, zhromaždí hostí na spoločné fotenie, zabezpečí aby zo stolov zmizli špinavé a použité taniere, zabezpečí, aby sa do candy baru dokladali koláče a tak ďalej. Zoznam úloh, ktorý počas svadobného dňa svadobná koordinátorka rieši je veľmi dlhý a mimoriadne rozmanitý.

vyber-svadobnych-siat-pre-nevestujpg

Potrebujem svadobnú agentúru alebo svadobnú koordinátorku?

Na rovinu poviem, že nepotrebuješ. Naozaj a úprimne nepotrebuješ. Plánovanie svadby sa dá krásne zvládnuť aj vo dvojici a ak ti pomôže aj rodina či kamaráti, tak takéto služby nepotrebuješ. Aj tento môj svadobný blog určite prispieva k tomu, že plánovanie svadby zvládneš aj bez svadobnej agentúry alebo svadobnej koordinátorky.

Avšak v dobe v ktorej žijeme majú podľa môjho názoru tieto služby veľký význam. Ide však o uhol pohľadu. Svadobná agentúra alebo svadobná koordinátorka, vedia väčšiu časť operácií a činností prevziať na seba a ty sa budeš musieť v zásade už len rozhodovať ohľadom tých viac “fun“ vecí, nehovoriac o tom, že okrem času, ktorý ti ušetria ťa tiež odbremenia od stresu zo svadobného plánovania. 

Svadobná agentúra, alebo svadobná koordinátorka sú zároveň obrovskou pridanou hodnotou, ak chceš sebe a svojej rodine dopriať dostatok relaxu a odpočinku a nezaťažovať ich už aj tak veľmi uponáhľané životy ešte aj plánovaním.

Tento “peace of mind“, však samozrejme niečo stojí, a tieto služby nie sú lacné. V závislosti od toho či si vyberieš svadobnú agentúru alebo svadobnú koordinátorku, tak sa ceny za tieto svadobné služby môžu šplhať niekde medzi 10-20% svadobného rozpočtu, čo naozaj nie je málo.

Ak by som mala svadobný rozpočet na svadobnú agentúru, tak by som do toho určite išla. Aj keď si myslím, že väčšiu pridanú hodnotu má vo finále svadobná koordinátorka. Ak sa pýtate prečo je to podľa mňa veľmi jednoduché. 

Plánovanie svadby trvá niekoľko mesiacov, tým pádom máš dostatok času na hľadanie všetkého čo na svadbu treba. Čiže ak chceš byť do veľkej miery zainteresovaná do plánovania svadby, avšak ak si však chceš svoj svadobný deň naplno užiť a chceš, aby si váš svadobný deň naplno užila aj vaša rodina, tak je podľa mňa úplne na mieste zveriť túto úlohu svadobnej koordinátorke, ktorá s tým má skúsenosti. 

Svadba, ktorá má koordinátora, má výsledný dojem omnoho lepší ako svadba na ktorej je koordinátorom starejší, svadobný moderátor alebo svadobný DJ. Títo svadobní profesionáli, majú na zodpovednosť iné veci, a preto podľa mňa to od nich ani nežiadajte. Predstavte si svadobného koordinátora, ako manažéra, alebo šéfa, ktorý stojí nad všetkými svadobnými profesionálmi a vie jednať z každým jedným z nich.

Ak nemáš svadobný rozpočet na svadobnú agentúru a ani na svadobnú koordinátorku, pover koordináciou svadobného dňa nejakú kamošku alebo družičku. Je to stále lepšie ako keby to nemal na starosti nikto, avšak vzhľadom na to, že kamoška nemá skúsenosti z iných svadieb, budeš jej musieť veľmi dobre vysvetliť čo sa od nej očakáva.

nevesta-v-svadobnej-agenturejpg

V akých prípadoch zvažovať svadobnú agentúru a svadobnú koordinátorku?

Som na plánovanie svadby sama

Je to smutné, ale keď ženích ani rodina nepriložia ruku k dielu, mala by si mať nárok prizvať si na pomoc aspoň svadobnú agentúru alebo koordinátorku. Vďaka nim budeš mať niekoho kto ti vie naozaj dobre poradiť a ty sa budeš vedieť aspoň jednoduchšie rozhodovať.

Svadba v zahraničí

V prípade, že so snúbencom plánujete svadbu v destinácii alebo svadbu v zahraničí, tak vám svadobná agentúra ušetrí veľa starostí. Plánovanie svadby zo zahraničia je mimoriadne náročné, pretože zrejme nemáte možnosť len tak nasadnúť do auta zbehnúť sa pozrieť na miesto konania svadby kedykoľvek sa vám zachce, nehovoriac o jazykovej bariére. 

Je pre vás tiež omnoho ťažšie vybrať si overených a spoľahlivých svadobných profesionálov. Svadobná agentúra a svadobná koordinátorka je v týchto prípadoch mimoriadne nápomocná.

Nemám čas sa plánovaniu svadby venovať

Typickou situáciou je, že máš svadobný rozpočet ale nemáš dostatok času sa plánovaniu svadby a všetkým detailom s tým spojeným venovať. Vieš že svadbu chceš, ale máš veľa pracovných či osobných povinností, ktoré ťa plne oberajú o čas. V takomto prípade je svadobná agentúra a svadobná koordinátorka skvelým riešením, ktoré ti ušetrí drahocenný čas.

Nebaví ma plánovanie svadby

Ak svadba a jej plánovanie nie je na zozname tvojich koníčkov, skôr naopak máš z toho hlavybôľ, tak to nechaj radšej na svadobnú agentúru. Väčšinu vecí vybaví za teba a ty nemáš žiadne prakticky žiadne starosti.

Svadba s neobmedzeným svadobným rozpočtom

Ach, tak v tejto situácii by som naozaj chcela byť a "lucky you", ktoré v tejto situácii ste. V tomto prípade, by som neváhala a riešila svadobnú agentúru aj svadobnú koordinátorku. S ich pomocou dotiahnete svadbu k dokonalosti.

Aká by mala byť dobrá svadobná agentúra?

Svadobných agentúr je veľa, ako si však medzi nimi vybrať? Dobrá svadobná agentúra by mala mať v prvom rade veľa pozitívnych recenzií od mladomanželských párov. Takáto agentúra má tiež k dispozícii k nahliadnutie široké portfólio svadieb. Čím je toto portfólio rozmanitejšie a táto agentúra už pripravovala svadby na rôzne štýly, tým lepšie. 

Dobrá svadobná agentúra by tiež mala mať primerane nastavenú cenu. Okrem toho je mimoriadne dôležitý spôsob, akým táto svadobná agentúra komunikuje a ako má vyriešenú zastupiteľnosť (pozor na jedno-osobové svadobné agentúry).

Aká by mala byť dobrá svadobná koordinátorka?

Dobrá svadobná koordinátorka, by mala mať v podstate rovnaké vlastnosti ako svadobná agentúra. Okrem vlastností, ktoré som vymenovala vyššie, by však svadobná koordinátorka, mala vedieť veľmi dobre počúvať mladomanželov a premietnuť do praxe ich očakávania, mala by priam naspamäť poznať harmonogram svadby. Z osobnostných vlastností by mala byť dochvíľna, dobre organizovaná a mať prirodzenú autoritu.

Je svadobná agentúra alebo svadobná koordinátorka pre prípravu svadby potrebná?

To či je táto svadobná služba potrebná respektíve či si na pomoc prizvať svadobnú agentúru alebo svadobnú koordinátorku do veľkej miery záleží, ako veľmi chceš byť zainteresovaná do plánovania svadby a koľko pomoci pri plánovaní svadby očakávaš. Ak ťa plánovanie svadby naozaj baví, tak o určite aj s pomocou tohto svadobného blogu zvládneš sama. 

Ak plánuješ svadbu v zahraničí, alebo nemáš na plánovanie svadby veľa času, alebo jednoducho svoju svadbu radšej zveríš do rúk profesionálom, tak je rozhodne na mieste sa nad tým zamyslieť.