Svadobní hostia a dress code. Ako ich presvedčiť, aby ho dodržiavali?

Nebudeme si nič nahovárať, pretože aj ty, milá nevesta, sa pravdepodobne snažíš o dosiahnutie efektu dokonalej svadby, je to tak? Preto sa snažíš premyslieť každý detail svadobnej oslavy a venovať pozornosť aj takým nuansám, akými sú outfity tvojich svadobných hostí. Fenomén svadobného dresscodu sme pravdepodobne aj my, bežní smrteľníci, prevzali od rôznych celebrít, titulovaných či vysokopostavených osôb. No v súčasnosti sa čoraz viac novomanželov snaží zorganizovať štýlovú svadbu, na ktorej nebudú vyčnievať prvky, ktoré k danému svadobnému štýlu nepatria. Pri organizovaní svadby, najmä tej tematickej, je dôležité povedať svadobným hosťom, aký je koncept tvojej svadby a prečo je potrebný prípadný dress code.V tomto článku ti poviem ako správne povedať citlivo oznámiť tvojim svadobným hosťom o dress code na vašej svadbe, aké sú typy svadobných dress kódov a ako vybrať pre svoju svadbu ten najvhodnejší.

Svadobný dress code- áno alebo nie ?

Pred výberom preferovaného oblečenia pre svadobných hostí zváž, či je svadobný dress kód pre tvoju svadbu vôbec vhodný. Od čoho to vlastne záleží?

Štýl svadby

V prvom rade sa zameraj na formát svadby. Napríklad, na klasickú komornú svadobnú večeru so špeciálnym menu sa smart-casual, ktorý povoľuje džínsy a tenisky, rozhodne nehodí, no a zároveň na neformálnom svadobnom pikniku v prírode budú frak a večerné šaty vyzerať zvláštne, nepohodlne a nevhodne. 

Miesto na svadbu

Miesto svadby môže priam vyžadovať určitý typ dress kódu. Môžeš sa riadiť veľmi jednoduchým pravidlom. Čím honosnejšie a drahšie lokalita vyzerá, tým prísnejší dress code vyžaduje. Zatiaľ čo moderná reštaurácia v centre mesta si vyžaduje skôr niečo šik, tak reštaurácia niekde na pobreží krásneho jazera alebo mora jednoznačne umožňuje, napríklad, ženám na svadbe mať oblečené letné šaty so vzdušných materiálov. 

Svadobný program

Ak sa na svadbe plánujú svadobné hry, ktorých cieľom je zapojiť do diania na svadbe svadobných hostí, tak taký frak či úzke šaty až po zem nebudú najlepšou možnosťou. Svadobčania nebudú nadšení ak chceš aby mali na sebe “white tie” dress kód a naplánujete pre nich uletené svadobné aktivity či svadobné hry. Zase na druhej strane to môže navodiť dojem ako z filmu Great Gatsby, čo vôbec nemusí dopadnúť zle. Jedine ty poznáš svadobných hostí, takže by si sa mala riadiť podľa nich.

Čas začiatku svadobnej hostiny

Čím neskôr sa udalosť začne, tým elegantnejšie oblečenie je potrebné vybrať. Je to všeobecné pravidlo, ktoré platí aj v prípade svadieb. Takisto aj počasie ovplyvňuje teploty hlavne v lete a nechceš predsa, aby sa svadobčania uvarili v oblekoch. Preto myslí na to, ak chceš mať obrad v poobedňajších hodinách letných mesiacov. V tomto prípade najvhodnejším oblečením pre svadobných hostí budú ľahké šaty pre ženy a voľnejšie košele pre mužov bez saka a kravaty, to len ako príklad, aby si pochopila, čo chcem povedať :)

Možnosti svadobných hostí

Chápem, že niekedy chceš svojou svadbou takmer prekonať filmový festival v Cannes :) Nezabudaj ale, že byť hosťom na svadbe nie je také lacné: treba kúpiť svadobný dar (často nie lacný), treba sa pekne obliecť a učesať a taký make-up v prípade žien nie je zrovna lacná záležitosť. A to ešte nerátame náklady na taxík či ubytovanie. Pre niektorých svadobných hostí to už môže byť náročné už len kvôli obmedzeným financiám, takže nie každý si môže dovoliť drahé outfity a šperky. Vždy treba triezvo posúdiť možnosti svadobných hostí a ich náklady, aby sa tvoja nadchádzajúca svadba nepremenila z dlho očakávanej udalosti na samý stres pre hostí.

samantha-gades-ermkZ9xvhdU-unsplashjpg

Ako povedať svadobným hosťom o dôležitosti dress codu?

Nestačí len vymyslieť vhodný dress code a farebnú paletu na svadbu, dôležité je aj správne povedať a vysvetliť toto prianie svadobným hosťom. Chcete totiž, aby boli s vami na jednej lodi. Tak sa snažte.

Pripojte vysvetlenie do svadobného oznámenia

Ak je pre teba a tvojho snúbenca naozaj kľúčové dodržiavať na svadbe zložitý dress code, potom do obálky s pozvánkou pridajte kartičku s malým vysvetlením a podrobnosťami. Pre istotu vždy radšej vysvetlite aj názvy štýlov obliekania sa ako, napríklad, “Cocktail“ alebo „Black Tie“, aby neskôr nevznikli nedorozumenia.

Ak, napríklad, uvediete, že hostí čakáte v outfitoch formátu A5, stojí za to vysvetliť, že to znamená „After Five“, čo znamená celkom elegantné oblečenie, ktoré zároveň neobmedzujúce pohyb.

Paleta svadobných farieb

V poslednej dobe sa rozširuje trend žiadať svadobných hostí, aby sa obliekli do špecifickej farebnej schémy, ktorá zodpovedá štýlu a palete svadby. Odporúčam ti umiestniť príklady vhodných farieb buď na opačnú stranu svadobných oznámení alebo na osobitnú špeciálnu malú kartičku - je pohodlne si ju vziať so sebou pri nákupe alebo ju použiť počas triedenia šatníka pri hľadaní oblečenia na tvoju svadbu.

Poskytní hosťom aspoň 5-6 farebných možností, z ktorých polovica by mala byť pomerne jednoduchá a bežná. Pozvaným to uľahčí výber oblečenia, čím sa zvyšuje šanca, že každý dodrží deklarovaný dress code. Napríklad, ak máš vo svojej svadobnej výzdobe pastelové ružové farby, potom je možné hosťom ponúknuť aj béžovú, bordovú, pieskovú a hnedú - všetky tieto farby sú harmonicky kombinované, ale zároveň si každý môže vybrať ten správny odtieň. Navyše na fotkách ti hostia nesplynú do jedného veľkého ružového jednofarebného obláčika :)


Nerob zo svadobného dress kódu veľkú vedu

Maj na mysli, že dress code bol vynájdený hlavne pre pohodlie a nie ako ďalší dôvod na nervozitu alebo hádku so svadobnými hosťami. Nezabudni, že na tvojej svadbe budú skutoční ľudia, príbuzní a blízki, a nie vojaci v dokonale zladených kostýmoch a uniformach. Možno niekto si práve teraz nemôže dovoliť kúpiť si nový outfit, ktorý sa hodí len pre zvláštné príležitosti. Niekto zásadne nenosí šaty, niekto kategoricky si neoblečie modrú a niekto jednoducho zabudne alebo nebude považovať dress code za niečo dôležité.

Vôbec to ale neznamená, že ťa ten človek chce uraziť alebo zámerne ignoruje tvoju požiadavku. Dokonale zladené svadobné fotografie nestoja za to, aby si sa pohádala s príbuznými kvôli farbe saka alebo výške podpätkov. Uvoľní sa a uží si radšej vlastnú svadbu - to je tvoja hlavná úloha svadobného dňa :)

Štýly dress codu

White tie

Najelegantnejší a najpompéznejší dress code s prísnymi pravidlami a obmedzeniami. Biela kravata sa používa na charitatívne večere alebo iné formálne udalosti s účasťou významných hodnostárov. Muži musia mať na sebe dlhý frak, bielu vestu na tri gombíky a bieleho motýlika. K dispozícii sú aj biele rukavice. Ženy by si mali zvoliť dlhé večerné šaty, vysoké rukavice a vysoké podpätky. Drahé šperky sú vítané.

Black tie

Menej formálna verzia White tie dress code a možno najbežnejšia na špeciálne príležitosti. Muži môžu frak nahradiť čiernym oblekom na mieru a ženy si okrem dlhých spoločenských šiat môžu zvoliť koktejlové šaty dlhšie ako po kolená.

Coctail

Je to tiež pomerne bežný štýl obliekania sa na večerné udalosti vrátane svadieb. Tu si už svadobný hostia môžu dovoliť určitú voľnosť v šatníku: napríklad, svetlé farby košieľ pre mužov, kratšie či netradičnejšie šaty pre ženy, ako aj uplne rôzne šperky a doplnky. Outfity však musia byť stále dosť slávnostné.

Typický príklad koktejlových outfitov: košeľa, nohavice a sako pre mužov, prípadne doplnené svetlými ponožkami a kravatou či motýlikom (alebo bez nich). Pre ženy sú to topánky na vysokom alebo strednom opätku, možné sú aj šaty tesne nad kolená, elegantný nohavicový kostým alebo overal.

A5

Skratka A5 znamená „After five“ – toto je dress code pre menej formálne udalosti, ktoré umožňujú väčšiu voľnosť v obliekaní sa. Vo všeobecnosti bol takýto dress code koncipovaný pre udalosti, na ktoré môžete ísť ihneď z kancelárie po práci, takže to vyzerá ako kombinácia obchodného štýlu s niekoľkými večernými detailmi. Napríklad to môžu byť puzdrové šaty, topánky na vysokom podpätku alebo masívne šperky. Prijateľné sú aj nohavicové kostýmy, blúzky a sukne. Zároveň by obraz nemal vyzerať príliš domýšľavý alebo naopak nedbalý - tu sa cení jednoduchosť a elegancia.

Riviéra

Tento dress code je vhodný na letnú svadbu, najmä na pláži alebo pri rieke. Prírodné svetlé tkaniny a svetlá paleta sú vítané: béžová, krémová, ako aj odtiene modrej a svetlo modrej. Ženy by si mali zvoliť svetlé šaty, zatiaľ čo muži by si mali zvoliť biele ľanové košele a svetlé nohavice. Ako doplnok sa hodí klobúk na ochranu pred slnkom.

Smart casual

Smart casual dress code je vhodný na neformálnu svadobnú hostinu s uvoľnenou atmosférou. Hodia sa sem košele, blúzky, džínsy, kardigány, nízke topánky – akékoľvek pohodlné oblečenie bez väčšej elegancie. Pri takomto uvoľnenom dress code stojí za to venovať pozornosť tomu, aby sa kúsky oblečenia navzájom kombinovali a vyzerali harmonický.

Tematický dress code

Svadby s určitou štylizáciou môžu mať svoj špecifický dress code. Napríklad, na neformálnu rustikálnu svadbu si môžete obliecť károvanú košeľu s vestou. Svadba v štýle boho znamená ľahké šaty z prírodných tkanín so strapcami a asymetriami. Všetko závisí od štýlu svadby, ktorý si si vybrala. Je však dôležité, aby si to nepreháňala: požadované kúsky oblečenia by mali byť jednoduché a dostatočne bežné, aby si ich svadobní hostia mohli nielen ľahko kúpiť na svadbu, ale mohli ich následne nosiť aj na iné udalosti.


Tak ako, nevestička ? Dúfam, že tento článok ti pomohol trošku utriediť myšlienky v hlave ohľadom svadobného dress codu na tvojej svadbe a celkovo sa rozhodnúť, či ho vôbec potrebuješ. Ako vždy sa bude tešiť na tvoj názor či už na tento článok alebo celkovo na túto tému, môžeš mi ho napísať na mail martina@svadbujeme.com, pokecame :) Nezabudni prezdielať tento článok aj kamoškám- nevestičkám, ktoré rozmýšľajú nad svadobným dress codom, resp. celkovo sa zaujímajú o túto tému.