Ako si vybrať miesto na svadbu?

Výber miesta kde sa bude konať svadba respektíve svadobná hostina, aby som bola úplne presná je najdôležitejším, najťažším a zároveň najdrahším rozhodnutím, ktoré budeš musieť počas plánovania svadby urobiť. Je to najmä z dôvodu, že svadobná hostina v niektorých prípadoch zhltne až do 50% tvojho svadobného rozpočtu. Nesnažím sa ťa žiadnym spôsobom strašiť, ale uvidíš, že akonáhle si správne vyberieš miesto konania svadby, všetky tvoje následné rozhodnutia budú, už len jednoduchšie, pretože sa budeš mať od čoho odraziť a vaša svadobná mozaika sa bude krásne zliepať dohromady pred vašimi očami. Poďme preto rovno na to a pozrime sa na to, ktoré kritéria sú pri výbere miesta kde sa bude konať svadba tie najdôležitejšie.

1.) Tradičná svadba alebo svadba v okruhu rodiny a blízkych v zaujímavej destinácii ?

Svadbu si v dnešnej dobe môžete spraviť naozaj netradičnú o čom svedčí aj rastúci počet svadieb v rôznych zaujímavých destináciách na celom svete. Podoby svadby v destinácii môžu byť neuveriteľne rozmanité. Môžete sa zobrať anonymne pri mori s dvoma svadobnými svedkami alebo si naplánovať týždňovú dovolenku s rodinou a priateľmi, ktorej vyvrcholením bude svadba v zahraničí. Možnosti sú naozaj neobmedzené a cenovo dostupné. Mnohým párom vyhovuje užiť si spoločnú dovolenku a spraviť si malú svadbu za hranicami a argumentujú tým, že svoje prostriedky radšej využijú takýmto spôsobom, ako by ich mali všetky minúť na jeden jediný deň.

Pre tých, ktorí sú viac tradiční, je však svadobný deň dňom v ich živote, ktorý bude pre nich samotných, rodinu, priateľov a blízkych nezabudnuteľný a budú na tento deň s úsmevom spomínať a s hrdosťou ukazovať fotografie v svadobnom albume svojim potomkom. To či sa o tento zážitok chcete pripraviť je absolútne na vás a vašich hodnotách a rozhodne sa nenechajte ovplyvniť názormi rodiny. Je to vaša svadba a mala by byť v prvom rade o vás, no myslím si, že na začiatok plánovania je potrebné urobiť rozhodnutie o tom aký charakter bude mať vaša svadba, pretože práve od tohto rozhodnutia sa budú odvíjať ďalšie vaše kroky pri výbere miesta konania svadby.

2.) Je dôležitejší dátum svadby alebo miesto konania svadby?

Na túto otázku taktiež neexistuje správna odpoveď, pretože záleží na individuálnych preferenciách snúbencov a na tom koľko času máte k dispozícii. Majte však na pamäti, že populárne hotely, reštaurácie, rezorty, kaštiele či kultúrne domy bývajú spravidla rezervované až na 1-1,5 roka vopred a je možné, že budete musieť robiť kompromisy pri výbere dátumu svadby. Ak vás však netlačí čas a dátum svadby je pre vás rovnako rozhodujúci ako miesto na svadbu, tak sa musíte vyzbrojiť trpezlivosťou nakoľko je možné, že sa vaša svadba bude konať za viac ako rok a pol.

Podľa môjho názoru je však krásne si na svadbu radšej počkať a spraviť si ju podľa predstáv ako sa ponáhľať, len aby ste už boli svoji. Obdobie od zásnub až po svadobnú cestu býva spravidla jedným z najkrajších období počas vzťahu, tak prečo si toto obdobie plnými dúškami neužiť a využiť ho na plánovanie svadby bez stresu či zhonu. Buďte preto trpezlivé nevesty a nebojte sa, snúbenec vám nikam neutečie, práve naopak tým ako pokojne bude plánovanie svadby prebiehať si to o to viac užijete obaja a máte sa zároveň spoločne na čo tešiť. Dajte na moje slová. Uvidíte, že keď už budete mať po svadbe, tak vám to bude už aj trošku ľúto, že to máte za sebou.

ozdobeny-stol-svadobcanovjpg

3.) 30, 100 či 150+ svadobných hostí?

Prvé nad čím by ste sa ako snúbenci mali zamyslieť je počet hostí, ktorých plánujete na svadbu pozvať. V tomto momente stačí ak bude tento počet orientačný (plus/mínus 10 osôb). Sú vo vašej rodine úplne normálne svadby na ktoré sa pozýva aj vzdialená rodina, alebo inklinujete skôr k intímnej ceremónii a pohosteniu v okruhu tých najbližších? Porozprávajte sa o tom s vašim snúbencom a ujasnite si vaše očakávania. Tým, že si zadefinujete orientačný počet svadobných hostí, tak si nastavíte prvotný filter pri výbere miesta.

Pri intímnej svadbe v kruhu blízkych (20-30 ľudí) vám bude pravdepodobne stačiť ak sa bude svadba konať v reštaurácii. Pri veľkej “veselici“ na ktorej bude spolu zavretých viac ako 100 ľudí dbajte na to aby mali svadobní hostia dostatok priestoru na pohodlné sedenie a vychutnávanie si svadobných chodov ale nezabúdajte ani na dostatočné miesto na tanečnom parkete. Nie je nič horšie ako keď sa snažíte natlačiť hostí do malého priestoru kde sa vzduch v miestnosti rýchlo vydýcha a je v nej horúco ako v pekle, alebo ak sa vaši hostia nemôžu na parkete odviazať bez toho aby sa báli, že niekomu stúpia na nohu. Treba myslieť na to, že miesto, ktoré si vyberiete má svoje limity a nedá sa nafúknuť.

Pozor však aj na opačný prístup a to keď si napríklad vyberiete svadobný priestor, ktorý je rozsiahly na malý počet hostí. Stane sa totiž, že sa vaši svadobní hostia rozpŕchnu v priestore a vy sa budete cítiť osamelí a budete mať problém udržať pozornosť svadobných hostí na samotné dianie na svadbe. Tiež budete mať pocit, že sa ľudia menej bavia, pretože to bude vyzerať tak, že sa ich v priestore nachádza málo.

Voľba priestoru, ktorý zodpovedá počtu svadobných hostí je naozaj ťažkým orieškom hneď na začiatok vášho svadobného plánovania a práve preto otázku "Pre aký veľký počet ľudí je tento priestor určený?", by ste mali rozhodne položiť osobe, ktorá sa vám snaží svadobné priestory prenajať. Ak osoba zodpovedajúca za prenájom priestoru na túto otázku odpovedať nevie, mal by to byť pre vás prvý varovný signál, prečo si možno práve tieto svadobné priestory nevybrať.

4.) Aké percento svadobného rozpočtu tvorí svadobná hostina?

Predstavy dokonalej svadby a realita na seba narazia keď sa budete pri výbere správneho miesta na svadbu snažiť vojsť do vášho svadobného budgetu. Svadobná hostina vám totiž zhltne medzi 40-60% vášho celkového svadobného rozpočtu. Berte preto svadobný rozpočet ako ďalší filter, a skúste vylúčiť, respektíve nestrácajte čas ponukami, ktoré sú nad váš svadobný budget. Nerobte si to, neubližujte si, keď je niečo drahšie nemusí to vždy znamenať, že je to aj lepšie a práve preto sa pokúste byť so snúbencom racionálni skúste sa držať v cenových rámcoch, ktoré ste si pre vašu svadbu naplánovali.

Odporúčam ak si vypočítate váš náklad na hostinu na jednu osobu. Do nákladu započítajte prenájom, catering a všetky služby, ktoré poskytuje vybraná reštaurácia či hotel a tento náklad vydeľte počtom svadobných hostí. Takýmto spôsobom si jednoduchšie porovnáte konkurenčné ponuky. Minimum, ktoré musíte rátať na jedného hosťa je v dnešnej dobe cca 40€. Pri hostine o 100 ľuďoch preto musíte rátať s rozpočtom svadobnej hostiny, ktorý sa bude pohybovať niekde okolo 4 000€. Nezúfajte, ak z toho máte "hlavybôľ". Svadobnému rozpočtu chcem venovať osobitný blogový článok.

5.) Logistika svadobných hostí

Keď už ste si povedali aký charakter bude mať vaša svadba, koľko svadobných hostí plánujete pozvať a máte orientačnú predstavu o svadobnom rozpočte je ten správny čas zamyslieť sa nad praktickosťou a logistikou hostí.

Aké veľké percento hostí bude na svadbu cestovať? Budú títo hostia cestovať z ďaleka a bude pre nich potrebné zabezpečiť aj ubytovanie? Plánujete sa počas svadobného dňa presúvať od nevesty do kostola a z kostola do reštaurácie, ktorá je vzdialená niekoľko kilometrov? Akým spôsobom sa vaši hostia presunú z miesta svadobného obradu na hostinu? Koľko logistických operácií budete musieť vo svoj svadobný deň absolvovať? To všetko sú otázky, ktoré by ste si mali položiť už v momente, keď hľadáte miesto konania svadby. 

Každá logistická operácia počas vášho svadobného dňa vám zoberie raz toľko času ako pôvodne odhadujete. Veci totiž, takmer nikdy nejdú na 100% podľa plánu, čo je absolútne normálne. V tomto prípade je snaha o minimálny počet presunov, respektíve premiestnenie svadobného obradu na miesto kde sa bude konať aj hostina a svadobná zábava tou najjednoduchšiou možnosťou. Výhodu majú civilné sobáše, ktoré sa v dnešnej dobe nemusia konať na matrike, ale máte možnosť sa dohodnúť na sobáši v kaštieli, reštaurácii či dokonca v parku. 

Ak sa však bez presunu hostí aspoň jeden krát nezaobídete, odporúčam vám hľadať miesto na svadbu, ktoré je vzdialené do pár kilometrov od miesta obradu. Tým pádom strávite menej času nevyhnutnými presunmi a to viac si môžete užívať svoj svadobný deň.

darceky-pre-svadobnych-hosti-v-kosickujpg

6.) Aké služby sú zahrnuté v cene prenájmu svadobného priestoru?

Našli ste čarovný svadobný priestor, ktorý dýcha atmosférou? Aj cena sa vám zdá super, avšak nemáte v nej okrem prenájmu zahrnuté takmer nič. Vo vlastnej réžii budete musieť riešiť catering, obsluhu, prenájom stolov/stoličiek, osvetlenie, ozvučenie a vlastne už to ani tak cenovo dobre nevychádza.... 

Je veľmi dôležité vedieť aké služby máte zahrnuté v cene prenájmu svadobného priestoru a dať si pozor na rôzne skryté poplatky a pýtať sa prenajímateľov napríklad aj nasledovné otázky: Je prenájom limitovaný do nejakého konkrétneho času? Čo ak prešvihneme tento čas? Dokedy musíme opustiť priestor a odniesť si svoje veci? Môžeme si dodávateľov cateringu, dekorácii atď. vybrať sami alebo si musíme vybrať z vašich exkluzívnych partnerov? Sú v cene cateringu zahrnuté aj švédske stoly. Môžeme alko/nealko a koláče riešiť individuálne? Dopláca sa niečo za otvorenie fľaše alebo servírovanie torty/koláčov? Ak sa totiž nebudete pýtať na začiatku, tak sa môže stať, že svadbu zbytočne preplatíte a tomu sa rozhodne chcete vyhnúť.

7.) Svadobné jedlo, menu, "šmakocinky"

Nasledujúce kritérium pre výber miesta konania svadby by malo byť v pomyselnom rebríčku na prvých priečkach a je ním JEDLO, JEDLO a ešte raz JEDLO! Ak sa nebudeme baviť o tom prečo chodia ľudia na svadbu z tých šľachetných dôvodov akými sú to, že vás majú radi a prišli vás podporiť, tak sa väčšina ľudí prišla hlavne dobre najesť, to je fakt! Zlé jedlo môže pokaziť dojem aj z tej inak najúžasnejšej svadby na svete. Dajte preto radšej prednosť reštaurácii či rezortu kde úžasne varia, ako najkrajšiemu priestoru široko ďaleko kde varia veľmi priemerne. Pýtajte sa preto vašich známych kde im jedlo chutí, choďte na ochutnávku priamo na miesto alebo jednoducho otvorte Google, TripadvisorYelp alebo Bistro.sk a pozrite si recenzie. Pri výbere jedla dbajte na rozmanitosť pri výbere, zamyslite sa aj nad tým či majú vaši hostia nejaké špeciálne diéty a či daná reštaurácia, hotel či rezort viete obslúžiť aj takýchto hostí.

8.) Dať na svoj celkový dojem?


Pri hľadaní miesta na svadbu ste sa častokrát stretli či už s manažérom, personálom alebo obsluhou. Ak ste z týchto ľudí, ktorí by vás mali sprevádzať celým svadobným dňom mali dobrý dojem, pretože boli milí a ochotní, tak budete pravdepodobne prirodzene inklinovať k tomuto miestu. To by ste rozhodne mali! Príjemný personál nádherne dotvorí celý váš deň, a ja keby sa v zákulisí dial nejaký problém, tak ho dokáže vyriešiť bez toho aby ste si to všimli a vy sa vďaka tomu budete cítiť úplne bezstarostne a o to predsa počas svadobného dňa ide.

Keď si to celé zhrnieme, tak pri výbere miesta na svadbu je dôležité pýtať sa sám seba, alebo navzájom so snúbencom jeden druhého tie správne otázky, ktoré vám pomôžu jasne identifikovať charakteristiky miesta, ktoré bude pre konanie svadobnej hostiny to pravé. Ak sa vám to podarí, a vy si vytvoríte pomyselný rebríček priorít, tak každé nasledujúce rozhodnutie v procese svadobného plánovania bude už len jednoduchšie :-)


Ak ste ako ja a preferujete počúvanie podcastu pri prechádzke, či upratovaní pred čítaním blogu, tak vás poteším. Môj blog vychádza každý pondelok v podcaste SVADBUJEME a vypočuť si ho môžete v každej podcastovej aplikácii pod priamo pod týmto blogovým príspevkom.

https://www.buzzsprout.com/1879609/9496842-svadbujeme-ako-si-vybrat-miesto-na-svadbu-03.mp3?download=true