Vieš akú svadbu chceš?

Každá svadba je úžasná! Každá svadba má iný "vibe". Vieš aký "vibe" po slovensky dojem alebo atmosféru by mala mať tá tvoja? O štýle alebo charaktere svadby sa ti pokúsim prezradiť viac v dnešnom svadobnom blogu.


V predchádzajúcich blogoch, ktoré som venovala plánovaniu svadby, výberu dátumu svadby či príprave svadobného rozpočtu som napísala, že svadobný rozpočet ti pomôže mať financie pod kontrolou a svadobný plán ti pomôže nezblázniť sa. Avšak definovanie charakteru svadby, ktorému sa venujem v dnešnom svadobnom blogu môže byť skvelou navigáciou pri výbere svadobných dodávateľov. Svadobných fotografov, svadobných kameramanov, svadobných dekoratérov sú totiž stovky a je extrémne ťažké sa medzi nimi zorientovať. Práve preto ak si určíš charakter svadby, tak budeš mať pri ich výbere ďalší filter (okrem lokality, odporúčaní známych, a ceny za službu), ktorý môžeš pri rozhodovaní aplikovať.

Pozrime sa na nejakú konkrétnu situáciu. V tvojej lokalite je 50 svadobných fotografov. Z týchto 50 svadobných fotografov je iba 20 svadobných fotografov, ktorých si môžeš dovoliť. Dostupní na tvoj svadobný termín sú iba 12 z nich. 12 je stále veľké číslo, takže potrebuješ ďalej filtrovať. Ostane ti finálna šestica svadobných fotografov, na ktorých máš odporúčania a všetci sa ti páčia. Čo teraz?

Ak sa nevieš v tomto momente rozhodnúť skús sa zamyslieť nad tým, ktorý z týchto svadobných fotografov respektíve, ktorého tvorba sa čo najviac približuje k štýlu, ktorý si si pre svoju svadbu vybrala. Ak máš "šik" svadbu v centre mesta, tak pokračuj v tomto štýle a vyber si fotografa, ktorý fotí "urban" fotky namiesto takého, ktorý má väčšinou nádherné fotky mladomanželov na lúke, v parku či na hore. Chápeš kam tým mierim? Skús ako keby nadväzovať jedno rozhodnutie na druhé. Použila by som na to termín svadobný "blockchain", ktorý by to vystihoval :D, ale to sa do tohto podcastu až tak nehodí, ale myslím si že rozumieš tam tým mierim.

Poďme si teraz povedať niečo viac o štýloch svadby. Každá svadba je iná, a tá tvoja je určite jedinečná, avšak z môjho pohľadu existuje iba týchto 7 štýlov svadieb, ktorým sa teraz poďme venovať teraz pekne po poriadku.

Svadba len o vás “dvoch“

Ide o "mikro" svadbu na ktorej sa zúčastňujete iba vy dvaja so svedkami či už S alebo BEZ okruhu vašich 10-20 najbližších svadobných hostí. Možno sa ti nezdá takýto typ svadby zaujímavý lebo sa dá zorganizovať kľudne aj za pár dní ale to sa v súčasnosti už veľmi zmenilo. Veľa párov si spraví takúto svadbu dokonale, ale v malom, pretože pri veľkej svadbe musia veľmi často robiť kompromisy. Keď totiž zredukuješ počet svadobných hostí na minimum, tak sa naozaj môžeš vyblázniť na detailoch a výsledný dojem z takejto svadby môže byť fenomenálny. Namiesto toho aby si pohostila 150 ľudí, môžeš mať najlepšieho svadobného fotografa široko ďaleko a dekorácie pri ktorých nemusíš robiť kompromisy. Nehovoriac o tej úžasnej intimite, pre ktorú si tento typ svadby obľúbili mnohé svadobné páry.

Ak zvolíš tento typ svadby, tak budeš mať dostatok času, ktorý môžeš venovať sa svojim najbližším, ktorý pri veľkej svadbe pravdepodobne mať nebudeš. Ak si spravíte takúto svadbu, to neznamená, že si neskôr nemôžete urobiť aj takú tú veselicu/párty. Môžete mať oboje, ak chcete.

My sme to napríklad tak mali. Naša svadba bola iba malý intímny svadobný obrad v kruhu rodiny a najbližších spojený so svadobným obedom. Veľkú svadbu vrátane našich medzinárodných svadobných hostí so všetkým čo k tomu patrí máme v máji. Po mojich skúsenostiach s našou malou svadbou nedám na to dopustiť, pretože to bolo naozaj úžasné. Nešlo o veľkú ani drahú ani excentrickú svadbu ale tá atmosféra bola naozaj intímna, jedinečná, dojemná a o láske. Statní chlapi a muži u nás na obrade plakali ak by som to mala vyjadriť slovami :D Takáto svadba u nás na Slovensku nie je až tak populárna ale myslím si, že aj vďaka Korone idú svadby týmto smerom. V zahraničí sa už teraz čoraz viac inklinuje k čoraz menším svadbám.

svadobne-prstene-v-ruke-muzajpg

Svadba v destinácii

Svadba v destinácii sa počtom svadobných hostí podobá prvému typu svadby, avšak líši sa v destinácii. Svadba v destinácii je u nás ešte menej populárna. Pod svadbou v destinácii myslím svadbu v nejakej menej či viac exotickej zahraničnej krajine. Ak je jeden z mladomanželov cudzinec a beriete sa v jeho rodnej krajine, tak sa nejedná o svadbu v destinácii. Svadbu v destinácii chápte skôr ako svadbu v zahraničí, respektíve v krajine odkiaľ nepochádzaš ty, ani snúbenec, ani vaša rodina.

Vďaka podstatne kratšiemu zoznamu svadobných hostí, si práve vďaka takémuto typu svadby môžete dopriať aj dlhší oddych s najbližšími v očarujúcej destinácii. Nehovoriac o hodinách kvalitne stráveného času s vašimi najbližšími.

Populárnymi svadobnými destináciami pre Slovákov sú najmä z tých exotickejších Mauricius, Maledivy, Hawai a z tých menej exotických Grécko, Chorvátsko, Francúzsko, Taliansko

Ak túžite po svadbe za úžasných poveternostných podmienok, nech sú akékoľvek, to už záleží na vašej preferencii a rozhodnete sa pre svadbu v destinácii, tak radšej zverte takúto svadbu do rúk profesionálov, alebo si vyberte nejaké “balíčkové riešenie“, ktoré ponúka napríklad hotel. Vybranú destináciu totiž nepoznáte, tak sa radšej spoľahnite na profesionálov, ktorí hovoria lokálnym jazykom. Vy totiž nemáte šancu, oboznámiť sa so svadobnými profesionálmi a službami, a môžete byť “vovedení do omylu “ všelijakými špekulantmi.

Takýto typ svadby vás môže stáť rovnako ale kľudne aj viac ako tradičná svadba so svadobným obradom a svadobnou hostinou ale môže trvať až niekoľko dní. Ďalšou výhodou okrem dovolenkového pocitu môžu byť klimatické podmienky vo vami vybranej destinácii. Zatiaľ čo na Slovensku sa nevesty modlia za pekné počasie, v exotickej destinácii môže byť nádherné počasie celoročne.

Určite sa však priprav na to, že takáto svadba bude exotickejšia a pre nás Slovákov typické svadobné zvyky nečakaj. Rozhodne ti to však vynahradí dostatok odpočinku, skvelé počasie, spojenie svadby so svadobnou cestou a unikátne svadobné fotografie.

svadba-v-destinaciijpg

Svadba doma

Ak máte k dispozícii veľký pozemok či záhradu, možno sa pohrávaš s myšlienkou usporiadať svadbu doma na záhrade, terase alebo v pristavenom stane na pozemku. Ak nad tým čo i len rozmýšľaš, tak klobúk dolu, pretože je za tým ohromné množstvo práce, ktoré si v tomto momente asi ešte ani neuvedomuješ. Nehovoriac o tom, že pravdepodobne s organizáciou akcie takého rozsahu nemáš ešte žiadnu skúsenosť. 

Čaro rodinného prostredia, ktoré poznáš je neuveriteľné ale na druhej strane si treba uvedomiť, že vzhľadom na počet hostí potrebuješ v rovnakom čase pripraviť a servírovať porcie jedla svadobným hosťom a to si vyžaduje mať zabezpečené podmienky na skladovanie, varenie, obsluhu a servírovanie. Bežná domácnosť, takéto podmienky jednoducho nemá. 

Tiež sa musíš pripraviť na to, že ak si nezavoláš profesionálov na pomoc, tak si vo svoj svadobný deň natoľko neoddýchneš, pretože sa budeš snažiť o to aby sa hostia cítili komfortne. Na druhej strane za čas, ktorý tomu venuješ sa ti vráti vo forme komfortu rodinného prostredia a prakticky žiadnych obmedzení, aké by si mala napríklad zo strany hotelu alebo reštaurácie. Tým myslím napríklad do kedy musíte opustiť miesto konania svadby, alebo zbaliť svoje veci a odísť. Takže toto je možno skvelá voľba pre páry, ktoré chcú oslavovať od večera do rána. 

Ak sa rozhoduješ pre tento typ svadby, hlavne kvôli šetreniu svadobných výdavkov, tak rovno upozorňujem na to, že to nebude oveľa lacnejšie. Aj v tomto prípade si môžeš na pomoc prizvať profesionálov, ktorí ti pomôžu s organizáciou alebo obsluhou priamo vo váš svadobný deň.

svadba-domajpg

Mestská svadba

Ako už samotný názov napovedá tak sa jedna o svadbu v meste. Logisticky je to skvelá voľba, pretože v meste máte doslova všetko po ruke. Ak sa v tvoj svadobný deň s prepáčením niečo doslova "poserie", tak pri svadbe v meste to je vyriešené do pár minút a to je obrovská výhoda takéhoto typu svadby.

Zároveň tým, že máte všetko blízko, tak svadobný deň plynie bez dlhých prestojov a čakaní, ak je samozrejme dobre naplánovaný. To rozhodne umocní dojem z celej svadby.

Finančne táto svadba tiež nie je lacná, ale rozhodne vám môže ušetriť náklady na logistiku. Svadobný obrad sa koná vo väčšine prípadov na matrike alebo v kostole a svadobná hostina v reštaurácii, hoteli alebo veľmi špecifických ale zaujímavých priestoroch.

Takýto typ svadby je super pre netradičné a originálne páry, ktoré dávajú možnosť viac vyniknúť rôznym netradičným svadobným nápadom. Ak sa beriete v meste, ktoré poznáte a ste s nim nejakým spôsobom prepojení – spoznali ste sa tam, študovali alebo pracovali ste v tomto meste, tak môžete byť naozaj vynaliezaví a napríklad pri svadobnom fotení môžete zbehnúť do vášho obľúbeného baru alebo sa iba tak prejsť po námestí.

Svadobné fotky v meste sú inak naozaj veľmi cool a majú šmrnc. Svadba v meste však nie je pre každú a vyžaduje si trošku exhibicionizmu. Mesto nie je totiž naturálny priestor pre svadbu a už len to ako budete oblečení bude na 100 metrov kričať čo asi nie je niečo pre hanblivejšie páry.

svadba-v-mestejpg

Luxusná, elegantná alebo rozprávková svadba

Jedná sa o svadbu na hrade, zámku či kaštieli niekedy aj hotely alebo hotelovom rezorte. Môže sa konať priamo v meste ale väčšinou je lokalizovaná niekoľko kilometrov mimo mesto, čo okamžite navyšuje svadobný rozpočet. Sú to spravidla veľmi drahé svadby so všetkým čo k tomu patrí. Z takejto svadby až nechutne kričí, že je drahá pretože samotný priestor si vyžaduje drahé kvety, svadobné dekorácie či drahé svadobné outfity. Čím väčšie šaty má nevesta na takejto svadbe tým lepšie. Je to svadba, ktorá je štýlová ale môže mať aj taký "vintage" alebo historický nádych, ktorý môže dodať napríklad historické svadobné auto alebo svadobný koč.

Tieto svadby sú väčšinou veľmi formálne a všetko ide pekne po poriadku ako hodinky. Z takejto svadby máme podaktorí, ktorí sa na svadbe zúčastňujeme ako hostia stres, lebo nevieme čo si máme obliecť, nevieme ako sa máte správať a nevieme sa uvoľniť pretože nás tlačia šaty alebo topánky a je to všetko také formálne. Nemusí to tak však byť! Takáto svadba sa vie jednoducho pretransformovať na "cool party" a aj výsledný dojem môže byť ako z filmu Great Gatsby, kedy sa svadobní hostia odviažu.

Tieto svadby sú rozhodne jedny z tých najdrahších a komplikovaným môže byť v prípade takýchto svadieb odhadnúť mieru toho čo je ešte v norme a vkusné a čo už je priveľa.

luxusna-svadbajpg

Svadba mimo mesta

Svadby mimo mesta vo výnimočnom svadobnom priestore, ktorým môže byť stodola, vínna pivnica, ranč alebo iný kľudne aj vonkajší priestor mimoriadne rastú na popularite. Takéto svadby sú jedinečné a mladomanželia sa snažia pracovať so všetkým čo takýto unikátny svadobný priestor ponúka. Takýto svadobný priestor si nevyžaduje veľa dekorácii a ani šaty nevesty nie sú extrémne výstredné a radšej nechajú viac vyniknúť krásu ženy. Sú to svadby, ktoré inklinujú k prírode a sú väčšinou v rustikálnom, greenery, alebo boho štýle. Tieto svadby vyzerajú prenádherne, ale sú časovo a aj finančne veľmi náročné. Zároveň sú nesmierne náročné na organizáciu a logistiku svadobných hostí.

Atmosféra takejto svadby inklinuje skôr k menej formálnej. Dress kód svadobných hostí sa vyznačuje slovom pohodlie, ktoré dopĺňa aj samotný svadobný priestor. K takémuto typu svadby inklinujú páry, ktoré chcú svadbe dodať personalizáciu a sú pripravené pre to obetovať svoj čas aj peniaze. Spoločne s luxusnou svadbou patrí tento štýl svadby medzi tie najdrahšie.  

svadba-mimo-mestajpg

Ako si vybrať akú svadbu chceš?

To je extrémne ťažká otázka pretože, ja by som chcela vyskúšať každú minimálne ako svadobný hosť a zatiaľ som mala možnosť sa zúčastniť na mikro svadbe, luxusnej svadbe, svadbe v hoteli a na svadbe mimo mesta. Každá bola iná, každá mala veľmi špecifickú atmosféru. Avšak keď sa zamyslím nad tou ktorou chcem pre seba najviac, tak moje rozhodnutie ovplyvňujú dva hlavné faktory a to ,že sa jedná o medzinárodnú svadbu, ktorá musí byť dobre logisticky zvládnutá a to, že milujem svadby a organizovanie svadieb. 

Práve preto sa aj ty zamysli nad tým aké faktory, respektíve čo je najdôležitejšie práve pre teba a zrejme nájdeš aj odpoveď na otázku akú svadbu chceš :-)  Ak máš pocit, že nevieš, tak nezúfaj nikto nepovedal, že tvoja svadba nemôže byť kombináciou viacerých štýlov, napríklad mestskej s luxusnou alebo ako to bolo u nás svadbou, ktorá bola iba o nás dvoch a najbližších a svadbou mimo mesta, ktorá nás ešte len čaká :-)