Tipy na ideálne miesto pre malú komornú svadbu v okolí Bratislavy

Formát malej a útulnej svadby, kde sú prítomní len najbližší a najdrahší tvojmu srdcu, je v posledných rokoch čoraz obľúbenejší. Potrebné je však nezabúdať, že svadba je významná udalosť a nie obyčajné stretnutie s priateľmi. Organizácia svadby, aj malej, je veľmi zodpovedná a vážna záležitosť, ktorá si vyžaduje starostlivé plánovanie. Stojí za to popremýšľať o tom, ako urobiť svadbu vzrušujúcou a pripraviť zaujímavý svadobný program aj len pre menšiu skupinku ľudí, napríklad, 20-30 osôb.

Komu bude vyhovovať malá svadba?

Tento svadobný formát je pre teba vhodný, ak:

  • ty a tvoj snúbenec nie ste fanúšikmi hlučných večierkov a rýchlo sa unavíte z veľkého davu ľudí; 
  • chceš zdieľať tento deň iba s najbližšími ľuďmi;
  • je pre teba a tvojho ženícha dôležité, aby každý hosť na svadbe cítil vašu starostlivosť a pozornosť;
  • chceš usporiadať neformálnu svadbu a vzdialiť sa od klasického programu; 
  • kvalita každého detailu svadby je pre teba dôležitá: vďaka zníženiu nákladov na oslavu kvôli počtu ľudí, môžeš venovať väčšiu pozornosť kvalite dekorácií, svadobnej zábavy a menu.

Plusy malej svadby

Takéto malé svadby majú veľké výhody, ako, napríklad:

  • počet svadobných hostí je malý, približne 20 až 30 osôb;

  • všetci prítomní ľudia sú dobre známi, čo výrazne spríjemní atmosféru a umožňuje svadobčanom sa viac uvolniť, a ak náhodou sa nepoznajú navzájom, tak majú šancu sa spoznať veľmi rýchlo a výborne sa pobaviť;

  • vy ako svadobný pár sa dokážete intenzívnejšie venovať svadobným hosťom čo je pri klasických svadbách na ktorých je okolo 100 svadobných hostí nereálne;

  • je oveľa jednoduchšie zapojiť všetkých svadobných hostí do súťaží a svadobných hier. Keď sa všetci aktívne zúčastňujú na dianí, stáva sa to oveľa zábavnejšie;

  • výrazne sa zjednodušuje organizácia tematickej svadby;

  • výrazne šetrenie financií. 

Mínusy malej svadby

  • môžu vzniknúť ťažkosti so svadobným zoznamom hostí: môže byť náročne dosiahnuť kompromis so ženíchom a vyhnúť sa urážkam od vzdialených príbuzných. Tu je však dôležité pamätať na to, že svadbu so svojim milovaným organizujete predovšetkým pre seba a nepodľahnúť manipulácii;

  • klamlivá jednoduchosť malej svadby. Nevesty v prípade komornej svadby často odmietajú služby svadobného kkordinátora alebo svadobnej agentúry a prideľujú málo času na prípravu. Ale vytvoriť sviatočnú atmosféru, premyslieť jedinečný koncept a predvídať všetky zásahy vyššej moci za tak krátky čas je však prakticky nemožné. Aby sa tvoja svadba nezmenila len na ďalšiu rodinnú večeru a nadobudla svoje čaro, mala by si brať do úvahy jej špecifiká a predsa sa obrátiť na svadobných profesionálov s nejakými úlohami.

Dresscode nevesty a ženícha pre malú svadbu

Častokrát malá komorná svadba ti dáva priestor omnoho viac improvizovať a skutočne sa s vašim svadobným dress kódom vyhrať: nevesta si namiesto nadýchaných šiat môže zvoliť svetlé z poletujúcej jemnej látky, niečo veľmi uvoľnené a komfortné alebo dokonca aj nohavicový kostým a ženích môže odmietnuť smoking v prospech smart-casual štýlu. Tu je však dôležité nájsť strednú cestu medzi príliš slávnostným a príliš jednoduchým oblečením - nevesta by sa nemala „stratiť“ na pozadí svojich družičiek.

Aké menu zvoliť pre malú svadbu

Komorná svadba umožňuje dbať na kvalitu a nie kvantitu jedál, vybrať si dobré víno či zohľadniť stravovacie návyky všetkých svadobných hostí. Bufetový stôl namiesto tradičného banketu bude dobrým riešením pre malú svadbu. To je presne ten prípad, keď môže byť výhodnejšie a logickejšie objednať si catering a nie reštauráciu.

Miesto pre malú svadbu

Na rozdiel od klasickej svadby sa neobmedzujete len na banketové a hotelové veľké sály: miestom vašej svadobnej oslavy sa môže stať aj malá kaviareň, galéria alebo dokonca aj umelecké štúdio. Hľadajte reštaurácie s VIP miestnosťou alebo vidiecke penzióny s malými domčekmi: príliš priestranné lokality, ako sú lofty a spoločné priestory reštaurácií a hotelov, nevytvoria potrebnú intímnu atmosféru. Komorná svadobná oslava sa dá zorganizovať aj na neštandardnom mieste: napríklad, párty vo svojom obľúbenom bare alebo ekosvadba v lese.

V tomto článku som sa rozhodla, že ti predstavím zopár ideálnych miest pre malú svadbu v okolí Bratislavy, tak dúfam, že sa ti budú páčiť:

Romantická svadba v Kaštieli Mierovo neďaleko Bratislavy

Jedná sa o kaštieľ, ktorý sa nachádza pár kilometrov od Bratislavy v dedinke Mierovo. Je maličký a vizuálne ho rozširujú krásny park vo dvore za budovou kaštieľa a záhrada neopísatelnej krásy. Tento kaštieľ pôsobí veľmi romanticky a pokojne, preto je ideálnym miestom pre tvoju malú svadbu! Počas teplejších mesiacov ponúkajú aj svadby v stane alebo na krásnej letnej terase. Navyše toto miesto je známe svojou výbornou gastronómiou a chutnými domácimi koláčmi. Tento kaštieľ má neuveriteľné veľký počet pozitívnych recenzií od spokojných nevestičiek a preto by som ti odporučila tam určite napísať. Ubytovanie v kaštieli Mierovo má kapacitu 28 hostí. Ale ak táto kapacita počas svadby nestačí, k dispozícii je shuttle bus. A skoro som zabudla! Ponúkajú služby svadobnej koordinátorky úplne zdarma! No nie je to skvele?

Zdroj: https://castelmierovo.sk/ 


Čarovná rozprávková svadba vo Vile Etelka

Či sa rozhodneš mať svadbu na nádhernej záhrade tejto vily, v romantickom podlubí vily alebo v Oblúkovej sále- neostaneš sklamaná. Všetky tieto priestory sú ideálne pre dokonalú malú svadbu. Vila Etelka ti dokonca ponúka aj svadobný balíček All inclusive, do ktorého patrí:

  • Exkluzívny prenájom vily a záhrady;

  • Svadobná koordinátorka vášho svadobného dňa;

  • Zázemie pre nevestu;

  • Chladiarenské kapacity;

  • Služby profesionálneho DJ-a;

  • Slávnostný prípitok;

  • Hlavné trojchodové menu;

  • Večerný teplý bufet;

  • Nealkoholické nápoje a káva;

  • Neobmedzená konzumácia vybraných vín;

  • Mobiliár a inventár, bank. sukne a obrusy;

  • Obsluha;

Ubytovať sa budete môcť vo vedľajšom hoteli, ktorý sa nachádza len 50m od vily a má kapacitu až 170 osôb. Táto vila sa nachádza v Modrej, čo je necelá hodina od Bratislavy autom.

Zdroj:http://www.vilaetelka.sk/index.html 


Svadba v harmónii s prírodou vo Wiegerovej vile

Táto vila sa nachádza 10 km od Bratislavy v dedinke Svätý Jur. Svadby na tejto vile sa konajú od roku 2013 a bolo ich tam naozaj nespočetné množstvo, takže môžeš si byť úplne istá, že o tvoju svadbu sa postarajú naozajstní profesionáli. Najväčšou pýchou tejto vily je svadobné sedenie na záhrade vily pod jabloňami. Krásne osvetlené dodá vašej svadbe a svadobným fotografiám veľmi romantický ba až rozprávkový nádych. V prípade chladnejšieho počasia alebo chladnejších mesiacov dá sa oslavovať svadbu aj v neuveriteľné štýlových vnútorných priestoroch. Keďže vila nedisponuje ubytovacími priestormi, ubytovať sa budete môcť v hoteli priamo v dedine Svätý Jur.

 

Zdroj: https://www.wiegerovavila.sk/ 

Dôležité rady pre usporiadanie malej komornej svadby

1. Venuj zvláštnu pozornosť svadobným oznámeniam: vytvor jedinečný dizajn, ručne podpíš pozvánky a osobne ich odovzdaj každému hosťovi. A nezabudni na komplimenty - komorná svadba ti dáva príležitosť vymyslieť jedinečné darčeky pre všetkých svadobných hostí.

2. Nevzdávaj sa tradícií. Prvý tanec nevesty a ženícha, krájanie torty, zapálenie rodinného krbu a krásne finále s prskavkami sú dôležitými momentmi, ktoré zdôrazňujú vážnosť tohto okamihu.

3. Ak sa rozhodneš pre prípravu bez svadobných organizátorov, nezanedbaj v deň svadby aspoň služby svadobnej koordinátorky. Bude kontrolovať prácu dodávateľov a korigovať všetky zásahy vyššej moci, aby si sa počas dňa o nič nestarala a len si užívala svoju svadbu.

4. Pri plánovaní malej svadby nezabúdajte, že stále ide o svadbu, a nielen o rodinnú večeru. Urob tento deň nezabudnuteľným pre seba a svojich blízkych. Zorganizuj si krásne ráno nevesty, najmi si len tých najlepších svadobných profesionálov a kúp si šaty svojich snov – nešetrí spomienkami na tento deň a uži si každú jeho minútu

Tentokrát je to všetko odo mňa, moja milá nevesta. Čo na to hovoríš, krásne sú tie miesta, že? Ako vždy ma naozaj úprimne zaujíma tvoj názor či už na tento článok alebo na malé svadby alebo možno dokonca ty si mala malú svadbu alebo si na nejakej bola a poznáš miesta, ktoré sú pre ňu vhodné ? Určite mi napíš na mail martina@svadbujeme.com, ja sa budem veľmi veľmi tešiť. A ako vždy nezabudní prezdielať tento článok kamoškám-nevestičkám, ktoré si možno práve teraz vyberajú miesto pre ich malú svadbu v okolí Bratislavy :)