Svadobná cesta v blízkej exotike

Tento článok je pre mladomanželov, ktorým sa na svadobnú cestu nechce ísť do ďalekej exotiky. Výhody svadobnej cesty do blízkej exotiky sú hlavne kratší let a nižšia cena. V článku vám predstavíme štyri miesta na medové týždne v blízkej exotike aj s tipmi, ktoré miesta sa oplatí navštíviť a čo zažiť v danej krajine.

Kapverdyjpg

1. Svadobná cesta pre zamilovaných objaviteľov, milovníkov vína, ktorí si chcú po celodennom dobrodružstve a spoznávaní oddýchnuť na krásnej pláži: Cyprus

Jedna legenda hovorí, že Afrodita, bohyňa lásky, sa narodila na Cypre. Nižšie sa o tom dočítaš viac, no myslím si, že nie je už potrebné uvádzať viac dôvodov, prečo by ste mali stráviť svadobnú cestu na tomto stredomorskom ostrove, ktorý sa nachádza medzi Gréckom a Tureckom.

Cyprus bol v predchádzajúcich rokoch zvolený za hlavné mesto kultúry Európy a je centrom súčasného a mestského umenia. A samozrejme, stále má pláže s majestátnymi vodami Stredozemného mora. Práve preto je dovolenka na Cypre skvelým miestom na svadobnú cestu pre zamilované páry, ktoré fascinuje história, tradície a kultúra inej krajiny.

Pozrime sa na zúbok plážam na Cypre

Región Famagusta je domovom obľúbených letovísk Ayia Napa, Protaras a Paralimni a je známy svojimi bielymi piesočnatými plážami, prírodnými rezerváciami a nočným životom; ideálne pre mladomanželov, ktorí chcú mať všetko na jednom mieste.

Jedným zo slávnych „obrázkov“ Cypru je pláž Nissi v Ayia Napa. Je považovaná za jednu z najkrajších častí ostrova a na Cypre musíte ju vidieť. V lete je tu veľa ľudí. Aby ste mali pláž len pre seba je potrebné vstať o niečo skôr. No práve preto mladý svadobný pár, ktorý je akčnejší a nemá problém skoro ráno vstávať, má veľkú šancu obsadiť si svoje miesto dostatočne skoro a užiť si Cyprus v plnej kráse.
Cyprus_most milencovjpg

Most milencov - Na Cape Greco v Ayia Napa sa nachádza jeden z najpôsobivejších prírodných mostov na Cypre, Most milencov. Toto konkrétne miesto je veľmi obľúbené medzi fotografmi a novomanželmi na svadobnej ceste kvôli romantike, ktorá toto miesto inšpiruje, najmä pri západe slnka. Zaručene tak naplníte aj váš Instagram krásnymi fotografiami, ktorými ohúrite vašich sledovateľov.

Čo vidieť v Nikózii, v novom hlavnom meste Cypru

Nikózia je jediné hlavné mesto na svete rozdelené na dve časti hranicou, takzvanou zelenou líniou. Na jednej strane jej vládne Cyperská republika a na druhej strane Turecká republika. Dve rozdielne kultúry, dve rozdielne náboženstvá, ktoré sa na tomto mieste prelínajú sú skvelým lákadlom pre zamilovaných mladomanželov, ktorých fascinuje história. V meste plnom pamiatok môžete preskúmať výrazné stredoveké hradby a rôzne zaujímavé kľukaté uličky typické pre toto mesto. Taktiež si nenechajte ujsť bránu Famagusta, mešitu Omeriye, turecký trh alebo kostol Faneromeni.

Bývalé hlavné mesto- Paphos

Paphos, starobylé kráľovstvo a bývalé hlavné mesto Cypru prekypuje kultúrou a históriou. V tomto meste určite preskúmajte staroveké archeologické náleziská, objavte neuveriteľne zachovalé rímske mozaiky a navštívte historicky významné náboženské miesta. Napríklad Hrobka kráľov, kedysi považovaná za miesto posledného odpočinku kráľovskej rodiny (je na zozname svetového dedičstva). Hoci na tomto mieste nie sú pochovaní žiadni králi, oblasť je domovom fantastických podzemných hrobiek pre helenistických a rímskych aristokratov v kamenných vytesaných štruktúrach s viacerými miestnosťami, stĺpmi a freskami. Ak ste mladomanželia, ktorí majú radi filmovú sériu Indiana Jones, tak tu si rozhodne prídete na svoje a budete sa cítiť ako skutoční objavitelia ako vo filme.

Ďalším svetovým dedičstvom, ktoré treba v Pafose vidieť, je Archeologický park Kato Paphos. Zatiaľ čo archeologické pozostatky na tomto mieste pochádzajú z praveku až po stredovek, najzaujímavejšie a najpôsobivejšie z nich pochádzajú z rímskych čias. V štyroch rímskych vilách, menovite v domoch Dionýza, Thésea, Aiona a Orfea, sú dobre zachované zložité mozaikové podlahy zobrazujúce rôzne výjavy z gréckej mytológie vrátane mytologických postáv, zvierat a ozdobných kvetinových detailov. Tieto realistické mozaiky tvoria pôsobivé epicentrum archeologického parku.

Afroditina skala a jedna z najkrajších legiend

Neďaleko Pafosu sa nachádza Afroditina skala, mýtické miesto narodenia bohyne lásky a krásy. Afrodita sa narodila na tejto krásnej pláži v Pafose, Petra tou Romiou, keď Cronos, otec Dia, odrezal kúsok svojho vlastného otca Urána, boha oblohy, a hodil ho do oceánu. Keď kus spadol do mora, vody sa začali peniť a z vĺn sa vynorila Afrodita, najkrajšia z bohýň gréckeho panteónu. Starí Gréci a Rimania navštevovali Afroditinu skalu, posvätné miesto, kde sa narodila bohyňa. Niet divu, že je to jedno z najsymbolickejších miest na svete na oslavu lásky.

Jedlo a víno, ktoré nezabudnite okoštovať

Cyprus je výrazne ovplyvnený gréckou, tureckou a blízkovýchodnou kultúrou jedla. Tu je obľúbené všetko od krémového hummusu po kebab alebo afeliu (bravčové mäso varené na červenom víne) a všetko medzi tým. Cyperská kuchyňa má niekoľko vlastných kulinárskych hviezd vrátane haloumi (syr) a sheftalia (grilované klobásy). A to nesieme zabudnúť opomenúť skutočne delikátne dezerty. Zvyčajne obsahujú mandle, ružovú vodu a pistácie, ako napríklad baklava. Čo sa týka vína, najznámejšie na Cypre je cyperské Nama, ktoré sa nachádza na hrade Kolossi. Mladomanželia - "foodloveri" si toto miesto rozhodne zamilujú. 

2. Dobrodružná svadobná cesta pre milovníkov pyramíd, milovníkov vody a vodných športov alebo all inclusive svadobná cesta s tradičnými masážami: Egypt

Hlavnou sezónou Egypta je leto, kedy takmer vôbec neprší a teploty v púšti môžu presiahnuť 40 stupňov. Je tam suché teplo, takže sa to dá vydržať, ale ak sa chcete vyhnúť výrazným horúčavám a návalu turistov, tak ísť na jar alebo začiatkom jesene je skvelou voľbou. Okrem toho, ak si naplánujete svadobnú cestu v tomto období, vyjde vás to lacnejšie ako v lete, počas hlavnej sezóny bývajú taktiež ceny o niečo vyššie.

dobrodruzna-svadobna-cestajpg

Pláže Červeného mora

Pri Červenom mori sú rôzne mestá, ktoré sú ideálne na oddych na svadobnej ceste v Egypte. Najobľúbenejšou je bezpochyby Hurghada. Je veľmi blízko Luxoru, autom sa tam dostanete za pár hodín cez púšť a má ideálne all inclusive rezorty v Egypte so súkromnými plážami. Okrem leňošenia na pláži vo dvojici je tu veľmi populárne šnorchlovanie a potápanie. Na jednodňových výletoch, ktoré sú v ponukách hotelov alebo rezortov, sa môžete ísť pozrieť na dych-berúce útesy alebo si zaplávať v mori s pestrofarebnými rybami.  K dispozícii je tiež veľmi špeciálny výlet, ktorým je plávanie s delfínmi v mori. Sú to divoké delfíny, ktoré žijú voľne a prichádzajú k lodiam hrať sa s tými, ktorí sa rozhodnú s nimi plávať. V Hurghade je možné navštíviť aj púštne safari, no odporúčame vám zásobiť sa veľkým množstvom tekutín, keďže v Egypte dokážu byť naozaj vysoké teploty bez ohľadu na mesiac v roku.

Pyramídy v Gíze a Sakkáre

Povedala by som, že práve vďaka pyramídam ste si vybrali Egypt ako destináciu pre vaše medové týždne. Na začiatku vás pred pyramídami privíta sfinga, no za ňou už uvidíte tri veľké pyramídy Cheops, Khafre a Menkaure. V skutočnosti bolo v tejto ohrade 12 pyramíd a dnes je ich 9, ale tieto tri sú najväčšie a najreprezentatívnejšie.

Egypt_pyramidyjpg

Tip: Hoci môžete navštíviť tri pyramídy, odporúčame vám navštíviť len jednu, aby ste mali viac času na iné naplánované aktivity, pretože pyramídy sú zvnútra veľmi podobné.

Trochu ďalej od Káhiry a Gízy je Sakkára, staroveká nekropola v Memphise, jednom z hlavných miest starovekého Egypta, ktorá bola zárodkom mesta Káhira. Tu je podstatné vidieť stupňovitú Džoserovu pyramídu, ktorá je podľa mňa tá s najlepšie zachovanými reliéfmi a maľbami. Celá oblasť nekropoly je celkom zaujímavá a je tu tiež menej ľudí ako v Gíze.

Nezabudnite na Kleopatrinu masáž

Starovekí Egypťania považovali Kleopatrinu masáž za posvätné umenie spolu so zmierovacími kultúrnymi obradmi. Okrem masáže sa vo wellnessoch v Egypte využívajú bylinky alebo terapeutické balzamy a produkty starostlivosti o pleť, ktoré pokožku skrášľujú. Tieto procedúry boli v minulosti považované za vrchol staroegyptskej medicíny. Cieľom takéhoto aromatického wellness a spa v Egypte je znížiť napätie a stres. Pomáha tiež zlepšovať kvalitu pokožky a prináša harmóniu mysle , tela a emócií. Je to preto, lebo Egypťania verili v dva „kľúče k životu“: hlavu, ktorá predstavovala duševné zdravie; telo, ktoré predstavovalo fyzické zdravie. Ak ste s vašim manželom pôžitkári a na vašej svadobnej ceste sa chcete nechať takýmto spôsobom rozmaznávať, tak Egypt bude pre vás skvelou voľbou.

Tip: Začnite telovým peelingom, aby vaša pokožka lepšie reagovala na ošetrenie.

3. Cenovo dostupná svadobná cesta pre mestské typy, low cost travelerov, food loverov, ale aj dovolenkárov pri mori: Turecko

Istanbul - skutočne kozmopolitné mesto, ktoré sa pokojne môže rovnať metropolám ako New York, Londýn či Paríž.

V Istanbule si prídu na svoje páry s nižším aj vyšším finančným rozpočtom. Nájdete tam cenovo dostupné krčmičky, ako aj sofistikované bary či veľmi drahé nočné kluby. Rozvíjajúca sa štvrť Karaköy je jednou z najtrendovejších oblastí Istanbulu a miestom, kde môžete stráviť noc. Vďaka blízkosti k Taksimu a Starému Istanbulu, ako aj dobrému prístupu k verejnej doprave sa k nemu ľahko dostanete električkou alebo trajektom. Táto nábrežná štvrť známa svojím bohémskym šarmom je domovom módnych butikov, štýlových kaviarní a barov, reštaurácií a umeleckých galérií. Sotva uplynie deň, aby sa v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej štvrti neotvoril ďalší trendový bar, kaviareň alebo klub. Karaköy je veľmi obľúbený u mladých ľudí a hipsterov, ktorí po večeroch a cez víkendy zapĺňajú bary a kaviarne. Prevádzky sú zvyčajne o niečo drahšie v porovnaní s inými časťami mesta, ale stále sú v prijateľných medziach. Módna je najmä oblasť medzi Francúzskou bránou (Fransız Geçidi) a mešitou Kılıç Ali Paşa. Nájdete tu bary a kaviarne od výmyslu sveta. Niektoré miesta sú veľmi elegantné, iné veľmi uvoľnené. Hoci cez deň sú typické uvoľnené, po 22. hodine sa mnohé z nich menia na tanečné parkety s dobrou hudbou, vystúpeniami DJ-ov... a veľmi často s ľuďmi tancujúcimi na ulici. Ak ste mladomanželia, ktorí sa chcú na svojej svadobnej ceste dobre najesť, zabaviť a pretancovať noc až do rána a to všetko za prijateľné ceny, tak poznávací zájazd v Turecku, špeciálne Istanbul bude pre vás skvelou voľbou. 

Antalya - najväčšie mesto v západnom Stredomorí v Turecku a vstupná brána do Tureckej riviéry

Aj keď je to pravdepodobne príliš turistická destinácia pre backpackerov, oplatí sa stráviť pár dní a spoznať miesto s názvom Kaleiçi (jeho opevnenú historickú štvrť). Toto miesto ponúka okrem histórie aj niektoré z najlepších pláží v Turecku. Odporúčam vám zájsť na pláž na Konyaalti, ktorá sa nachádza blízko centra mesta a je orámovaná horami, ktoré sa za jasného dňa zdajú byť celkom na dosah.

Dovolenkový pobyt v Turecku, hlavne teda v regióne Antalya ocenia ako svoju svadobnú cestu hlavne pôžitkári ktorí, si chcú sa svojej svadobnej ceste oddýchnuť s drinkom v ruke na pláži. Takýto mladomanželia si chcú dopriať skutočný luxus a všetko čo k nemu patrí v niektorom z kvalitných päť hviezdičkových hotelových rezortov. Na takejto svadobnej ceste skutočne nemusíte nič riešiť pretože sa zvolený rezort postará o vaše stravovanie, program, dopravu a vy sa skutočne môžete venovať iba jeden druhému.
Turecko_plazjpg

4. Exotická svadobná cesta pre aktívne páry, ktoré vyhľadávajú surfovanie či lyžovanie, ale aj relax na prekrásnej pláži: Kapverdy

Rozhodnúť sa stráviť medové týždne na Kapverdách je skvelou voľbou, pretože tieto exotické a stále málo prebádané africké ostrovy sú považované za africký Karibik. Ak si preto vyberiete dovolenku na Kapverdách ako miesto pre vašu svadobnú cestu, očaria vás “karibské pláže”, ktoré sú oveľa bližšie ako Karibik, nehovoriac o tom, že ušetríte aj stovky eur na letenkách do toho skutočného Karibiku. Na vašich fotografiách pravdepodobne ani nikto nespozná rozdiel.

Kapverdy sú považované za raj na zemi. Pýtate sa prečo? Pretože toto súostrovie má jedny z najfotografovanejších pláží na svete. Očarí vás zlatistý piesok, krištáľovo-čistá voda či nekonečné množstvo paliem. Toto miesto vám dáva výbornú príležitosť na relax na dych berúcej pláži a na zachytenie neopakujúcich sa momentov zamilovaného páru pri západe slnka, vo vode alebo pri tom ako pijete vodu z čerstvého kokosa.

svadobna-cesta-na-exotickej-plazijpg

Len si to predstavte. Kapverdy sú jednoznačne romantickým prostredím pre všetky páry, ktoré chcú zachytiť na fotografie krásne momenty plné lásky a na to venovať sa jeden druhému, ďaleko od všetkých. Okrem iného tu miestni ľudia prekypujú láskavosťou, každý je ochotný vám pomôcť a komunikácia s nimi je veľmi jednoduchá.

Pokiaľ nechcete nechať manžela doma, Kapverdy vo dvojici ponúkajú tie najlepšie aktivity na pláži: šnorchlovanie a potápanie. Jedna z najkrajších pláží, pláž Santa María, je kilometer dlhá a viac ako 200 metrov široká. Pre milovníkov vodných športov pláž umožňuje aj vodné aktivity ako lyžovanie alebo surfovanie. Okrem toho sa môžete poprechádzať pozdĺž pobrežia alebo sledovať západ slnka z plážových barov s dobrým kokteilom a hudbou na pozadí. Ostrovy Sal a Boa Vista majú najlepšie miesta na pozorovanie širokej škály morskej fauny a koralov. Okrem toho môžete na Kapverdoch využiť aj iné záľuby, ako je treking a turistika, výlety po ostrove pri hľadaní sopiek a krásnych útesov či najlepších výhľadov.