Svadba podľa plánu bez vyhorenia

Plánovanie svadby je pre mnohé páry mimoriadne stresujúce, a preto si zvyknú na pomoc prizvať svadobných koordinátorov či profesionálov. Ak ste svadobný pár, ktorý si svadobnú koordinátorku alebo svadobnú agentúru jednoducho nemôže dovoliť, tak nezúfajte! Plánovanie svadby určite zvládnete aj bez svadobnej agentúry. Pýtate sa ako na to milé nevesty? Jednoducho! Stačí mať plán!

Plánovanie svadby nie je o ničom inom ako o precíznom plánovaní a správnom rozhodovaní. Príprava svadobného plánu, ktorý má hlavu aj pätu je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí nezačať plánovať svadbu od konca, tým myslím, vyhnúť sa nepodstatným rozhodnutiam na začiatku svadobného plánovania a nechať si tie najdôležitejšie na koniec. 

Ak chcete mať nad svadobným plánovaním a svadobným rozpočtom väčšiu kontrolu a nemať stres, ktorý môže viesť k pocitom vyhorenia, tak tento blogový článok je určený práve pre vás, nakoľko svadobný plán alebo ako ho nazývam ja veľký svadobný to do list sa môže stať akousi navigáciou v celom procese plánovania svadby. Svadobné plánovanie sa totiž takým to spôsobom rozdelí na menšie stráviteľné ale časovo ohraničené aktivity. 

Kedy začať plánovať svadbu?

Myslím si, že ako odpoveď na túto svadobnú otázku univerzálne platí, že radšej skôr čo je takých 18 až 9 mesiacov pred svadbou ako na poslednú chvíľu za čo považujem menej ako 6 mesiacov alebo v extrémnych prípadoch menej ako 3 mesiace pred svadbou. Samozrejme záleží na charaktere vašej svadby. Ak plánujete na svadbu pozvať do 30 ľudí, tak aj 3 mesiace vopred môžu absolútne stačiť. Ak sa však bavíme o svadbe nad 50 ľudí so svadobnou zábavou, tak to za 12 mesiacov zvládnete aj s prstom v nose :-) Ide hlavne o to rozložiť si plánovanie v čase, aby sa vám toho nenakopilo neúnosne veľa naraz. Všetky totiž máme okrem plánovania svadby aj milión povinností v osobnom či pracovnom živote.

Čo sa týka plánovania svadby priskoro, tým myslím viac ako 1,5 roka dopredu, tak to tiež nie je ideálne. Dôvodov je viacero. Za prvé každý rok sa menia cenníky. To znamená, že vaša svadba bude takmer určite drahšia (s infláciou bohužiaľ nič nenarobíte). Za druhé, dva roky sú, veľmi dlhá doba a medzičasom môže vo vašej lokalite vzniknúť hneď niekoľko čarovných svadobných priestorov. Za tretie, je možné že sa vám zväčší či zmenší zoznam hostí. Možno ste v novej práci našli úžasných kamarátov, alebo ste sa presťahovali a vaši susedia sa stali jednými s vašich najbližších priateľov, prípadne vám do rodiny pribudli noví členovia či už narodení alebo priženení alebo aj aj. Jasné upraviť svadobný zoznam hostí naozaj nie je náročné, ale svadobné priestory nie sú nafukovacie.

Čo ja osobne považujem za ideál je naštartovať plánovanie svadby 1,5 roka dopredu, aby plánovanie svadby prebiehalo absolútne bez stresu a pocitov vyhorenia, avšak taký zlatý štandard u nás na Slovensku je 12 mesiacov. Práve preto som si pre vás pripravila 12 mesačný svadobný plán v ktorom sa venujem každému obdobiu veľmi dôkladne a vy si ho môžete jednoducho personalizovať pre svoje vlastné potreby a svoj vlastný interval. Odkaz na tento 12 mesačný svadobný plán v pdf nájdete pod týmto blogovým článkom, kde si ho môžete zadarmo stiahnuť.

svadobny-stol-s-prestieranim-v-boho-stylejpg

12+ až 10 mesiacov pred svadbou

V tomto období si ešte zrejme užívate úžasné emócie zo zásnub, no zároveň začínate mať aj trošku stres, pretože toho čo musíte vybaviť je neuveriteľne veľa a viem si predstaviť, že môže byť frustrujúce ak neviete s čím začať. Určite si kladiete otázky čo treba riešiť ako prvé, čo počká, koľko toho treba vyriešiť v tejto etape svadobného plánovania. Takže poďme na to pekne po poriadku.

Ideálne je začať buď výberom svadobného termínu alebo výberom miesta konania svadby a definovaním charakteru svadby. Tým myslím, že si potrebujete určiť či vaša svadba bude tradičná (obrad + svadobná zábava) netradičná (menšie posedenie s najbližšími v reštaurácii/doma/v pristavenom stane na vašom pozemku) alebo svadba v destinácii. 

Týmto témam som sa podrobnejšie venovala v predchádzajúcich blogoch, ktoré si môžete prečítať tu: Ako si vybrať dátum svadby? a tu : Ako si vybrať miesto na svadbu?.

V prvom rade začnite rozhodnutím, ktorému dávate vy osobne väčšiu prioritu či už je to miesto svadby alebo dátum svadby. Následne si začnite pripravovať svadobný rozpočet a svadobný plán. V tomto momente svadobný rozpočet nemusí, byť dokonalý a obsahovať všetky položky, vy potrebujete v tomto momente iba poznať sumu vrátane rezervy, ktorú ste ochotní s partnerom za svadbu zaplatiť. Tomu ako sa k tejto sume dopracujete som sa tiež venovala v samostatnom svadobnom blogu s názvom Ako si pripraviť realistický svadobný rozpočet?.

V tomto období sa môžete venovať aj príprave prvotného zoznamu svadobných hostí, ktorý ide ruka v ruke s výberom miesta konania svadby. Najdôležitejších hostí na vašom zozname ako sú rodičia, súrodenci, najbližší priatelia môžete v tomto období požiadať o to aby si vo vami vybraný termín nerobili plány, a takto im veľmi milým spôsobom oznámiť dátum svadby. Aj keď sa vám to zdá možno priskoro, verte, že ľudia si najmä v jarnej a letnej svadobnej sezóne plánujú dovolenky. Preto najdôležitejším ľudom bez ktorých si svadbu neviete ani len predstaviť povedzte o vami vybranom svadobnom termíne čo najskôr.

Ďalšou vecou, ktorú môžete v tomto čase svadobných príprav spraviť je vytvoriť si Pinterest board, alebo si začať záložkovať skvelé inšpirácie na Instagrame alebo ukladať snímky obrazovky do priečinka na vašom notebooku, počítači, cloude alebo google drive. Vo všeobecnosti v tomto období strávite veľmi veľa času hľadaním ideálneho miesta na svadbu, svadobnej agentúry či svadobných profesionálov. Začnete viac rozlišovať aké svadobné služby sú dostupné a mať prehľad o cenách. Na konci tejto analýzy je veľmi dobré mať v tomto období záväzne rezervované miesto konania svadby, a svadobnú agentúru prípadne catering, ak je to váš prípad a mať vyhliadnutých a oslovených svadobných profesionálov o ktorých máte záujem.

9 až 6 mesiacov pred svadbou

V tomto období, by ste už mali mať záväzne rezervovaného starejšieho, svadobného fotografa, DJ-ja, svadobnú kapelu, svadobného kameramana a iných účinkujúcich/svadobných profesionálov ak niečo také plánujete. Začnite sa rozhodne obzerať aj po dekoratéroch, cukrároch, kvetinároch, prenájme svadobného auta, prenájme inventáru (stoly, stoličky, dekorácie) a v tomto období sa pokúste dohodnúť s tými vybranými na záväznom termíne svadby.

Zároveň je najvyšší čas sa zamyslieť sa nad formalizáciou vášho manželstva. Tým myslím tie nudné "papierovačky" a čakanie na úradoch, ktoré nikto nemá rád ale musíte ich absolvovať, aby ste boli svoji aj pred zákonom. Treba obehať matriku alebo faru, kostol, zistiť všetky potrebné informácie, ísť si obzrieť sobášnu miestnosť na matrike alebo absolvovať v prípade veriacich predmanželskú prípravu.

Ak sa vrátiť opäť k tým viac "fun" témam, tak v tomto období je zároveň ideálne zamyslieť sa nad svadobnými šatami. Dáte si ich ušiť, kúpite si ich alebo si ich budete požičiavať? Vaše rozhodnutie bude zrejme súvisieť s charakterom vašej svadby a vašimi osobnými preferenciami. Každopádne je skvelý čas zahájiť nájazd na svadobné salóny a dohodnúť si skúšku svadobných šiat, stretnúť sa krajčírkou alebo pohľadať nejaké výpredaje svadobných šiat. Jednoducho podniknúť prvé kroky aj v tomto smere.

Čo sa týka zoznamu vašich svadobných hostí, tak ten by v tomto čase mal mať už jasnejšie kontúry a preto je na mieste navrhnúť dizajn svadobných oznámení a dať ich vyhotoviť. Ak chcete dať vášmu pozvaniu hostí nový rozmer, pripravte pre hostí aj svadobný web, alebo pozvanie ozvláštnite video pozvánkou. Ako by mal taký personalizovaný svadobný web vyzerať si môžete pozrieť a inšpirovať sa na mojom webe www.svadbujeme.com, ktorý je ešte stále našim doplnkom k svadobným oznámeniam, nakoľko sme tam našim hosťom zavesili všetky dôležité informácie týkajúce sa našej svadby.

Ak chcete aby bola svadobná cesta vyvrcholením vašej svadby, tak je veľmi dobré (najmä v dobe nekoronovej) začať sa zamýšľať nad svadobnou destináciou, ktorá vás oslovila a "booknuť" letenky či ubytovanie. Čím skôr toto urobíte, tým viac peniažkov môžete ušetriť. Nezabudnite sa však zamyslieť aj nad tým nevesty, že váš občiansky preukaz a pas na ktorom máte uvedené vaše meno za slobodna, už nemusí byť v čase svadobnej cesty platný a je potrebný požiadať o nový občiansky preukaz a pas a zároveň nahlásiť zmenu vašich osobných údajov leteckej spoločnosti, ubytovaniu či cestovnej agentúre. 

Keď už som sa dotkla rezervácie ubytovania, tak sa v tomto období nezabudnite zamyslieť nad svadobčanmi, ktorí budú na vašu svadbu cestovať zďaleka, pretože by bolo vhodné sa postarať o ich ubytovanie a transport.

Skúste v tomto období porozmýšľať aj nad tým, či by sa vám nezišiel tanečný kurz v rámci prípravy na váš svadobný tanec.

5 až 3 mesiace pred svadbou

V tomto období sa začína váš život točiť okolo svadby o niečo intenzívnejšie. V plánovaní sa viac zameriavate na detaily a prišiel čas aj na ženícha :-) . Je vhodné rozhodnúť sa či si oblek kúpi, požičia alebo dá ušiť na mieru a podniknúť prvé kroky, aby bol na konci tohto obdobia rezervovaný alebo mu visel doma na dverách :D . Zároveň je v tomto období vhodné finalizovať vaše svadobné outfity. V prípade nevesty to znamená zohnať pohodlné svadobné topánky, doplnky či ozdoby, podväzok, popolnočné šaty (ak je to váš prípad), svadobnú kyticu, spodné prádlo, svadobný župan a čo sa týka ženícha tak je to motýlik či kravata, opasok, topánky, traky, manžety, svadobné pierko a tak ďalej. 

K celkovému svadobnému looku samozrejme patria aj svadobné obrúčky, ktoré môžete jednoducho po vyskúšaní kúpiť v zlatníctve alebo si ich môžete dať personalizovať a vyrobiť na mieru s vygravírovanými iniciálkami alebo dátumom svadby. Možnosti sú v dnešnej dobe naozaj neobmedzené a je to vec vášho vkusu a rozpočtu. Ak hľadáte skutočne nádherné personalizované svadobné obrúčky, tak vám odporúčam šperky EGNE. Je to zlatníctvo v Košiciach, ktoré vyrába svadobné prstene na mieru. Svadobné obrúčky vám vedia namodelovať v 3D a tento model vyrobiť na mieru pre vás. Nedávno EGNE otvorilo aj zlatníctvo v Bratislave, takže rozhodne odporúčam návštevu ak hľadáte kvalitné a jedinečné svadobné obrúčky.

A keď už rozprávam o celkových svadobných "lookoch", tak sa treba zamyslieť aj nad šatami a doplnkami pre družičky a oblekmi alebo doplnkami pre družbov.

Čo sa týka svadobnej hostiny, tak je vhodné v tomto období absolvovať ochutnávku jedla, aby ste vybrali vaše svadobné menu ale aj ochutnávku vína alebo iného alkoholu podľa preferencií aj keď víno veľmi výrazne odporúčam. Je potrebné objednať dostatočné množstvá a dohodnúť sa na jeho logistike a skladovaní. Zároveň ak počas svadobnej hostiny plánujete potešiť hostí nacvičeným svadobným tancom, tak je vhodné vybrať vašu svadobnú pieseň, pripraviť alebo vybrať choreografiu a začať na svadobný tanec trénovať či už s pomocou profesionálneho tanečného štúdia, ak je to váš prípad alebo individuálne vo vašej obývačke. Keď už som spomenula vašu svadobnú pieseň, tak je vhodné vybrať obľúbené piesne aj na tanec s rodičmi, ceremóniu, piesne, ktoré potichu zaznejú počas jedla ale aj postupne finalizovať váš svadobný playlist/kľudne aj svadobný blacklist (piesne, ktoré nemáte radi), ktorý odovzdáte DJ-jovi prípadne kapele. 

Čo sa týka svadobných hostí, tak toto je ten správny čas na rozdanie/ odoslanie svadobných oznámení. Ak odovzdávate pozvánky osobne, tak máte zároveň skvelú príležitosť, požiadať vybraných svadobných hostí o svadobné príhovory alebo požiadať kamarátov a prípravu rozlúčky so slobodou. V tomto období si môžete krátiť čas aj hľadaním zaujímavých pozorností pre hostí, darčekmi pre družičky, družbov, alebo pre seba navzájom. Venujte čas hľadaniu maličkostí akými sú hľadanie svadobných prskaviek, svadobného fotoalbumu alebo prípravou rekvizít na fotenie, zháňanie vašich spoločných fotografií, prípadne fotografií z detstva z ktorých môžete pripraviť fyzickú fotogalériu alebo foto prezentáciu, ktorá môže bežať počas svadby na projektore. Využite toto obdobie na takéto maličkosti, ktoré však dotvoria celú svadbu a spravia ju jedinečnou, nakoľko nechať si tieto veci nakoniec môže byť naozaj stresujúce a nemusí vám na ne zvýšiť čas.

krasna-nevesta-so-svadobnym-prstenom-v-rukejpg

2 mesiace pred svadbou

V tomto období je najvyšší čas rezervovať kozmetické procedúry, ktoré by ste chceli ešte pred svadbou absolvovať. Spravte si rezervácie na manikúku, pedikúru, kozmetiku, solárko, barbera v prípade ženícha ale kľudne aj nevesty, I do not mind :-) 

Pripomeňte sa svadobným profesionálom a dohodnite si stretnutie v týždni pred svadbou. Zároveň si pripravte podklady na stretnutie ako napríklad svadobný playlist v prípade DJ-a či kapely, plán svadobného dňa či zoznam súťaží v prípade starejšieho, alebo takzvaný "shot list" (zoznam záberov), ktorý môže vyzerať ako napríklad pinterest board pre fotografa. 

Začnite si so snúbencom pripravovať sľuby/príhovory ak niečo také plánujete a zároveň si ich hovorte nahlas a natrénujte si ich. Nemusíte ich memorovať od slova do slova ak to nepotrebujete a stačí vám osnova, ale verte, že ak na publikum nie ste zvyknutí, tak budete mať stres a môže sa stať, že zabudnete čo ste chceli povedať. Menšia príprava pre to nie je na škodu.

1 mesiac pred svadbou

V tomto období to začína byť naozaj intenzívne preto sa držte toho čo máte v svadobnom pláne a garantujem vám, že všetko pôjde tak ako má.

Najneskôr mesiac do svadby skúste absolvovať rozlúčku so slobodou, aby ste sa v nasledujúcich týždňoch mohli zamerať hlavne na finalizáciu všetkého čo treba. Uzavrite harmonogram svadobného dňa a delegujte úlohy družičkám, kamarátom, členom rodiny. Definitívne si s reštauráciou hotelom potvrďte menu. Absolvujte finálnu skúšku šiat, účesu, makeup-u. Rozhodne odporúčam si rozchodiť vaše svadobné topánky. Choďte v nich čo najviac, aby vás neboleli vo váš svadobný deň nohy a nemali ste otlaky. Zároveň absolvujte kozmetické procedúry, najmä ak sa jedná o také, ktoré ste predtým neskúšali a neviete aký na vás budú mať efekt ako napríklad solárium. Ak máte ešte rozrobené nejaké projekty, ktoré si robíte po vlastnej osi (fotogaléria, prezentácia, video) tak je vhodný čas ich dokončiť.

2 týždne pred svadbou

Najvyšší čas posledný krát obvolať všetkých hostí a finalizovať zoznam hostí, ktorý dostane hotel/reštaurácia. S hotelom/reštauráciou si prejdite finálny počet hostí a hlavne ľudí, ktorí majú špeciálnu stravu.  Na základe tohto finálneho zoznamu hostí už budete vedieť pripraviť finálny zasadací poriadok, menovky a tlačoviny, ktoré bude potrebné vytlačiť alebo poslať dekoratérovi. Nepripravujte zasadací poriadok skôr ako dva týždne pred svadbou, nakoľko je to kontraproduktívne. Hlavne v čase Korony, sa môže stať, že ľudia jednoducho ochorejú a nebudú sa môcť zúčastniť a váš čas výjde nazmar.

1 týždeň do svadby

Prejdite si harmonogram svadobného dňa a dolaďte posledné detaily so svadobnými profesionálmi. Nezabudnite to isté absolvovať aj s družičkami, rodinou respektíve všetkými ľuďmi, ktorým ste delegovali nejaké úlohy. Musíte sa ubezpečiť, že zvereným úlohám rozumejú a nezabudli na nich. 

Rozpošlite svadobným hosťom aktuálne informácie ohľadom, transportu, harmonogramu svadobného dňa a číslo na kontaktnú osobu, ak by náhodou nevedeli trafiť na miesto konania svadby a tak ďalej.

Ak máte šaty/oblek z požičovne, tak si ich nezabudnite vyzdvihnúť. Zároveň sa nezabudnite zbaliť. Tým myslím pobaliť si všetko čo budete potrebovať počas svadobného dňa, svadobnej noci alebo svadobnej cesty, ak na ňu vyrážate rovno po svadbe.

Celý váš svadobný tím, tým myslím nevesta, ženích, družbovia, družičky plus ak máte nejaké detičky ako družičky/družbov, by si mal aspoň 1x vyskúšať celý svadobný outfit a poprechádať sa v ňom, aby zistili či všetko sedí ako má, či niečo netlačí, neuvoľňuje sa nejaký gombík, alebo či šaty družičky nie sú pridlhé a šliape si na nich. Ak sa niečo také zistí je ešte čas to narýchlo napraviť, aby sa všetci cítili pohodlne.

Pohodlne by ste sa mali cítiť v tomto období samozrejme aj vy a preto si v tomto týždni užívajte procedúry ako sú manikúra, pedikúra či kaderníčka a skúste si počas tohto týždňa dopriať aj dostatok spánku či odpočinku.

1 deň pred svadbou

Hlavne dýchajte, nestresujte a neplánujte si na tento deň toho priveľa! Stačí ak vytlačíte harmonogram svadobného dňa a distribuujte ho tým čo ho budú potrebovať.

Taktiež vytlačte svadobný rozpočet respektíve ten stĺpec rozpočtu, ktorý hovorí o tom koľko peňazí máte za svadbu ešte doplatiť. Tieto peniažky dajte do obálok, určených pre jednotlivých svadobných profesionálov aj s kontaktnými informáciami a zverte obálky a vytlačený rozpočet osobe, ktorá vo vašom mene svadobných profesionálov vyplatí.

Posledný krát si so snúbencom zatancujte svadobný tanec ideálne priamo na mieste konania svadby, v svadobných topánkach a na večer sa rozlúčte a súste stráviť posledný deň za slobodna každý so svojou rodinou.

Svadobný deň

Delegujte úlohy, oddychujte a bavte sa!

1 deň po svadbe

Rozdajte výslužky. Pozvite hostí na "post-svadobné" posedenie k vám domov, kde sa spapá/dopije to čo ostalo.

Niekoľko týždňov po svadbe

Zdieľajte fotografie/videá z vašej svadby s rodinou a priateľmi. Možno pripravte zdieľaný disk, kde si vaši priatelia vedia fotografie stiahnuť ale aj pridať tie, ktoré majú k dispozícii oni.

Nezabudnite si vyzdvihnúť váš sobášny list a požiadať o zmenu dokladov akými sú občiansky preukaz, pas, vodičský preukaz, VTP. Tiež nahlásiť zmenu vášho priezviska v banke, poisťovni, v práci. Možno tiež pouvažujte nad zmenou emailovej adresy.