Sprievodca kvetinovou svadobnou výzdobou

Si už definitívne rozhodnutá, že na tvojej svadbe chceš kvetinovú výzdobu respektíve živá kvetinová výzdoba bude tvoriť veľkú časť tvojej svadobnej výzdoby ale nevieš ako na to? Tento svadobný blog by v tomto prípade mohol byť pre teba užitočný. V tomto blogu venovanom svadobnej kvetinovej výzdobe sa dočítaš všetko o tom kedy sa treba kvetinovou výzdobou začať zaoberať, ako si dokážeš vyriešiť kvetinovú výzdobu na svadbu po vlastnej osi, prípadne prečo by si mala zvážiť svadobnú dekoratérku alebo floristku.  Rozoberieme na čo sa pri zdobení svadieb živými kvetmi často zabúda, povieme si niečo viac o tom aké sú momentálne trendy svadobnej kvetinovej výzdoby a zameriame sa aj na to, ktoré kvety sú vhodné pre aké obdobie roka. Tak poďme na to.

Poďme pekne po poriadku, pretože určite si ako mnohé nevesty kladieš si otázku kedy je ten správny čas začať sa svadobnou kvetinovou výzdobou zaoberať. To je otázka, nad ktorou uvažujú mnohé nevesty. Moje odporúčanie je nasledovné : 3 mesiace pred svadbou sú z môjho pohľadu absolútne minimum na to aby si sa svadobnou kvetinovou výzdobou začala zaoberať. Hlave v súčasnej situácii, kedy sú stále narušené dodávateľské reťazce kvôli Korone a vojne na Ukrajine. Ak si budeš kvetinovú výzdobu riešiť po vlastnej osi, tak by som začala ešte skôr.  Následne sa môžeš riadiť jednotlivými krokmi 

svadobna-kvetinova-vyzdoba-stolajpg

1. Definuj si tému svadby, ktorá ti pomôže zvoliť vhodnú svadobnú kvetinovú  výzdobu

V prvom rade by si mala mať definovaný charakter alebo štýl svadby. Ak chceš aby tvoja svadba pôsobila jednotne, tak v tomto by si mala mať jasno. Téma svadby, charakter či štýl svadby, bez ohľadu ako to pomenujeme ti veľmi výrazne pomôže pri výbere kvetinovej výzdoby na tvoj svadobný deň. Štýl svadby môže byť aj kombináciou viacerých štýlov ale menej je v tomto prípade viac a ak sa rozhodneš kombinovať rôzne svadobné témy napríklad elegantnú svadbu s greenery prvkami alebo vintage svadbu s nádychom luxusu tak rozhodne neodporúčam kombinovať viac ako dva štýly, aby tvoja svadba nepôsobila "preplácane." O tejto téme mám samostatný svadobný blog. Čiže ak sa chceš o štýle svadby dozvedieť viac tak tu je odkaz na blog:

Vieš akú svadbu chceš?

2. Definuj si svadobnú paletu farieb svadobnej kvetinovej výzdoby

Keď máme v téme svadby jasno, tak by sme si mali zadefinovať farebnú paletu tvojej svadby. Vyber si 1-3 hlavné farby tvojej svadby a doplň ich o pár komplementárnych farieb. Možnosti máš skutočne nekonečné. Môžeš sa zamerať na kontrastné farby, pastelové farby, neutrálne farby či zemité farby. Môžeš sa odraziť aj od tvojho dátumu svadby a zvoliť vhodné farby podľa sezóny napríklad pre jesenné svadby sú skvelé terracotove odtiene, farby šampanského, vínové farby, zemité farby, v lete to môžu byť výrazné sýte farby, prípadne broskyňová, oranžová alebo žltá, na jar sú zase skvelé rôzne odtiene púdrovej či ružovej a k zime sa veľmi hodí modrá či strieborná.

Nájdi si fotografie, ktoré sa ti páčia a vyskladaj si z nich farebnú paletu. Navštíviť webovú stránku Coolors, na ktorej vieš z hocijakej fotky vytiahnuť farby, ktoré sa nachádzajú na fotke. Týchto generátorov je skutočne veľa stačí trošku "pogoogliť", alebo sa do dá zistiť aj pomocou online nástroja akým je Canva alebo použi Photoshop, to je však už pre trošku digitálne zručnejšie nevesty.

Preto choď na to skutočne jednoducho a zober niektoré z tvojich založených inšpiratívnych fotografií z Instagramu alebo Pinterestu a nechaj webstránku vygenerovať ti farebnú paletu. Farby si vieš následne upraviť a zvoliť aj odtieň farby, ktorý ti najviac vyhovuje. Čo sa týka výberu svadobných farieb, tak určite odporúčam minimálne 4 farby ale nie viac ako 10. Ak si teraz hovoríš preboha až 10 farieb, tak kľud. Potrebuješ 2-3 hlavné farby a zvyšné budú jemnejšie alebo silnejšie odtiene už zvolených svadobných farieb. To totiž dodá tvojim dekoráciám požadovaný nádych profesionality.

So svadobnými farbami je to veľmi podobné ako s dekorovaním interiéru. Ak by si zvolila iba dve farby, bez nejakých ďalších, ktoré ich spoja, tak by tvoj interiér doslova bil do očí. So svadbou je to podobné. Ak sa ti to páči a tvoj zámer je aby bola svadba iba dvojfarebná bez žiadnej inej farby, tak smelo do toho. Profesionálni svadobní dekoratéri však primiešajú extra svadobné farby, ktoré dizajn krásne vzájomne prepoja.
svadobna-kvetinova-vyzdoba-tortyjpg

3. Vyber si svadobné kvety, ktoré sa ti páčia

Nasledujúcim krokom je vybrať si kvety, ktoré sa ti páčia, ale pozor nie hocijaké. Pozri sa na to ktoré, kvety sú v dátum tvojej svadby dostupné. To je dôležité preto lebo ak svadobné kvety, ktoré si vyberieš nie sú k dispozícii tak, budú musieť byť dovezené z miesta kde im klimatické podmienky dovoľujú rásť. To znamená, že ich čaká náročný transport a riziká s tým spojené. Môžu po ceste zvädnúť, nehovoriac o tom, že budú určite drahšie ako kvety, ktoré sú k dispozícii. Nechávam preto na tvoje zváženie či ti vysoká cena a nízka kvalita stojí za to.

Čo sa týka ceny, tak si treba dať pozor aj na kvety po ktorých je v tej ktorej sezóne veľký dopyt. To môže tvoju svadobnú kvetinovú výzdobu taktiež predražiť. Napríklad absolútne odporúčam sa vyhnúť napríklad ružiam na Valentína alebo Deň matiek a napríklad tulipánom na MDŽ.

Čo sa týka kvetov a sezónnosti, tak tu sú nejaké príklady vhodných kvetov na svadbu podľa sezóny:

Na zimné svadby sú vhodné gardénie, zornice, iskerníky, frézie, hortenzie, prýštec, klinček, ruže, amarylky ale neboj sa zakomponovať napríklad šišky či skukulenty.

Na jar sa ti otvára nespočetné množstvo možností. K dispozícii je napríklad orchidea, pivonka, hortenzia, tulipán, hyacinth, lalia, orgován, dahlia, ruža či lúčne kvety od výmyslu sveta.

V lete to veľmi tradične býva slnečnica, frézia, kosatec, gerbera, sedmokráska, ruža, ľalia a mnohé iné.

Na jeseň sú to rozmanité druhy chryzantémy a ruží, tie sú k dispozícii totiž prakticky celoročne. Veľmi trendy sú teraz aj rôzne druhy sušených tráv.

4. Vypočítaj koľko kvetov a materiálu na svadobnú kvetinovú výzdobu budeš potrebovať

Ak máš v téme, farebnej svadobnej palete a druhoch kvetov jasno, tak prichádza na rad tá najnáročnejšia časť, hlavne v prípade, že kvety riešiš to vlastnej osi a tou sú počty. Potrebuješ totiž vedieť koľko a čoho potrebuješ. To môže byť skutočne "tricky". Hlavne ak si to ešte predtým nerobila. Vytiahni preto papier a pero alebo notebook a zamysli sa nad tvojim svadobných dňom. Ktoré priestory sa budú zdobiť kvetmi, ktorí ľudia budú kvety potrebovať?

Začnime priestorom, ktorý sa bude zdobiť. Tu je pekne chronologicky usporiadaný zoznam všetkých svadobných priestorov, ktoré môžu vyžadovať zdobenie kvetinovou výzdobou od začiatku svadobného dňa po jeho koniec:

  • domácnosť nevesty/ženícha (odobierka) - stoly, slavobrána, schodisko, dvere
  • kostol/obecný úrad - vchod, lavice, stoličky, obradný stôl, archa
  • svadobná sála - vchod, schodisko, strop, svadobné stoly, stôl novomanželov, foto-zóna, candy bar, švédske stoly, slavobrána

Aby toho nebolo málo, tak kvety v rôznych formách budeš potrebovať aj pre tvoju svadobnú bandu. Čo budeš potrebovať a pre koho

  • nevesta - svadobná kytica, hádzacia kytica pre nevestu, kvety do vlasov, darčeková kytica pre mamu, babku, svokru, sestru, svedka,
  • ženích - svadobné pierko
  • družičky - kytice, kvetinové náramky, kvety do vlasov, kvetinové vence
  • malé družičky alebo flower girls - lupienky
  • družbovia - svadobné pierko
  • svadobní hostia - lupienky ruží alebo iných kvetov


Ani sa to nezdá koľko tých kvetov potrebuješ však. Určite nepotrebuješ kvetinovou výzdobou ozdobiť úplne všetko čo je vymenované v zozname vyššie ale rozhodne to nie je málo. Čo určite odporúčam urobiť je zamyslieť sa nad tým ako môžeš tieto kvety recyklovať v rámci svadobného dňa respektíve ako ich použiť aj viackrát v ten istý deň alebo na nasledujúci deň. Napríklad kvety z odobierky a obradu sa môžu použiť v svadobnej sále alebo vo vytvorenej fotozóne. A kvety zo svadobného dňa sa môžu použiť napríklad deň po svadbe pri menšom obede s blízkou rodinou. Ak dobre premyslíš logistiku a zveríš túto úlohu napríklad svadobnej koordinátorke alebo družičkám tak na výzdobe ušetríš a kvety sa použijú viac ako raz. Je predsa len škoda ich hneď hodiť do koša, hlavne keď vieš koľko si za ne dala peňazí.

Ale teraz späť k počtom, ak máš napísané kde svadobnú výzdobu potrebuješ a kto kvetinovú výzdobu potrebuje, tak by si si mala pripraviť jeden čisto exemplárny svadobný stôl pre hostí. Nie je nič lepšie ako to naživo vidieť a odraziť sa od toho. Vyskladaj si svadobnú výzdobu pre jeden stôl tak ako sa ti páči, sem tam pridaj či uber nejaké kvety. Keď si spokojná s tvojim vzorovým stolom či výzdobou, tak si pekne spočítaj koľko materiálu si použila a tento počet vynásom počtom stolov, ktoré budú na svadbe. V prípade mladomanželského stola násob dvoma či tromi a pri inej časti výzdoby aplikuj podobný princíp. Taktýmto spôsobom sa dostaneš k nejakým číslam ruží, pivoniek, hortenzií či zelene. Nezabúdaj však na rezervu v prípade, že nie všetky kvety prídu v dobrej kvalite alebo sa ti niečo nepodarí. K týmto číslam preto pripočítaj +10-15%. A máš hotovo najťažšia časť nad ktorou musím silno uvažovať je za tebou.

Teraz už len vytvoriť objednávku online alebo sa zastaviť za miestnou kvetinárkou, prípadne vo veľkosklade a objednať požadované počty. Mysli však na to, že kvety potrebuješ mať doručené alebo ich vyzdvihnúť maximálne dva dni pred svadbou aby si ich stihla zviazať. Zároveň by si ich mala mať uskladnené v chladničke alebo na dostatočne chladnom mieste a mimo svetla. Nezabúdaj, že musia byť vo vode a budeš potrebovať veľké vedrá s vodou. O transporte hlavne v letných mesiacoch platí to isté. Je to dôležité hlavne ak si do kvetov dala toľko mentálnej námahy a aj peňazí.

sprievodca-svadobnou-kvetinovou-vyzdobou-stolajpg

5. Príprava svadobnej kvetinovej výzdoby pre tvoj svadobný deň

Čo sa týka už samotného viazania kvetov, tak tu je niekoľko praktických typov. Kvety viaž tak deň pred svadbou. Práve preto, že do svadby ostáva už len pár hodín a ak to budeš riešiť sama tak to môže byť veľmi stresujúce. Pomocníčky, ktorým ukážeš ako sa to robí sa ti určite zídu.

Z toho všetkého množstva kvetov by som tie najkrajšie kúsky rozhodne nechala na svadobnú kyticu prípadne na stôl mladomanželov či miesta na ktoré sa bude upriamovať pozornosť a s ostatnými by som pracovala. Predtým ako sa pustíš do viazania nezabúdaj na to čo všetko okrem kvetov budeš ešte potrebovať. Veľký chladný pracovný priestor, nožničky, lepiacu pásku, povraz, stuhy, vrecovinu, pripináčiky, vázy, niečo v čom zviazané kvety uskladníš a prenesieš či bázu do ktorej ich budeš aranžovať.

Ak sa chceš celému tomuto procesu vyhnúť pretože je časovo náročný, stresujúci a nie vždy ti dokáže ušetriť nejaké peniaze (hlavne preto, že ak to robíš prvý krát, tak sa môžeš popáliť a zbytočne niekde preplatiť) tak si na pomoc rozhodne zavolaj dekoratérku ideálne takú, ktorá sa zaoberá aj kvetmi alebo floristku, ktorá sa špecializuje práve na kvety alebo rovno obe ak ich máš. Ich skúsenosti sa ti určite vyplatia a napríklad ja osobne by som sa do výzdoby sama nepúšťala, lebo je to podľa mňa veľmi náročné a nemáš garanciu toho, že sa ti to podarí.

Ak ste však tlačení svadobným rozpočtom, tak riešiť svadobnú kvetinovú výzdobu po vlastnej osi môže byť riešením. Prípadne môže byť riešením aj zvolenie vhodného miesta na svadbu, ktoré nepotrebuje byť veľmi zdobené. V prípade, že však tvoja sála je pomerne pustá, bude si vyžadovať veľa zdobenia a kvetov, aby vyzerala dobre aj na fotkách. Ako som však povedala výzdoba je položka, ktorá je "nice to have", ale nie je to niečo nevyhnutné. Ak by som si mala vybrať, tak aby sa ľudia dobre zabavili a najedli by pre mňa stále ostalo prioritou číslo jedna. Krásna výzdoba ti totiž môže zhltnúť 1000€ len taký fukot.

Verím, že dnešný sprievodca kvetinovou výzdobou pomôže mnohým z vás, ktoré si na túto výzdobu trúfnete samé. Vaše výtvory mi určite posielajte na mail martina@svadbujeme.com alebo kľudne zverejnite fotku vašej výzdoby na IG alebo Pintereste a kľudne nás označte.