Miesto na svadbu v krásnom horskom prostredí - áno alebo nie?

Svadba je jedným z najdôležitejších dní v živote akéhokoľvek páru. Ak sa chcete odlíšiť od štandardných svadieb na zámku či v kaštieli a máte pozitívny vzťah k prírode, tak prečo radšej nezvoliť pre svoju svadbu príjemné horské prostredie ?

Vynikajúcou možnosťou môže byť svadba vysoko v horách, ktorá dokáže byť v príjemnom prostredí krásnych slovenských hôr priam dokonalá. Takáto svadobná oslava sa dá zorganizovať aj bez ozdôb, pretože v tomto prípade je najdôležitejšou a najkrajšou ozdobou samotná príroda.  

Plusy svadby v horách

Na svadbe takéhoto typu najviac precítite tú harmóniu s prírodou. Ako dekorácie môžu slúžiť, napríklad, kytice divokých kvetov a nevesta z nich môže mať poskladanú dokonca aj svadobnú kyticu. Prestretý stôl so zákuskami a jedlom môže byť ozdobený ovocím a ďalšími lesnými plodmi, určite to dokonale zapadne do celkovej atmosféry svadobného dňa. Kľúčovým prvkom svadby v horách je predsa jednoduchosť a pomôže ti to slušne ušetriť na dekoráciách.  

V horách môžete urobiť, napríklad, len svadobnú hostinu alebo kľudne aj svadobný obrad, aj keď ste sa už predtým vzali na matrike. V závislosti od vášho želania sa môžete zobrať pod krásnym oblúkom alebo svadobnou archou z prírodných materiálov aj keď obrad môže prebiehať aj bez nich iba na panoráme krásnej horskej prírody. Oblúk prepletaný rôznymi kvietkami bude vyzerať veľmi harmonicky. Svadobná paleta farieb pre celkový svadobný dizajn v horách by mohla byť napríklad tmavá, s pridaním žltej a zelenej, aby ste sa s prírodou naokolo úplne zharmonizovali alebo naopak svetlá, s pridaním bielej, béžovej, zlatej a ďalších jemných farieb

Za ďalší plus považujem aj to, že pre tvojich svadobných hostí táto svadba v horách bude ozajstným zážitkom. Vytiahneš ich z mesta do prírody a vďaka tomu budú mať pocit, ako by boli na dovolenke. Určite tento tvoj nápad potom budú veľmi pochvaľovať. 

Ďalším plusom je aj to, že budeš mať skutočne očarujúce a netypické svadobné fotografie. Skvelé dopadne aj fotenie zo vzduchu či fotenie na lanovke (to len tak, pár tipov odo mňa :) )

andres-molina-RkoTkei2opo-unsplashjpg

Mínusy svadby v horách

Za mínus svadby v horách považujem veľmi nepredvídateľné horské počasie, ktoré sa niekedy mení zo sekundy na sekundu. Mala by si sa pripraviť na to, že namiesto pekného spoločného oddychu v predvečer svadby spolu so snúbencom budete musieť celý deň a večer stráviť s organizátorom svadby prerábaním konceptu oslavy a možno aj výberom nového miesta pre vašu oslavu, pretože počasie sa môže dramaticky zmeniť. 

Ďalším mínusom je hmyz, veľa hmyzu. Takže peniažky, ktoré ušetríš na dekoráciách, pravdepodobne sa minú na repelenty :) Srandujem, samozrejme, až toľko toho nepotrebuješ. Ale musí ich byť každopádne dostatok aj pre teba a aj pre svadobných hostí.  

Musím taktiež spomenúť aj to, že svadba v horách občas dokáže byť veľmi drahá, hlavne keď sa jedná o svadbu v blízkosti známych horských štítov alebo oblasti s vysokou koncentráciou turistov, kde tie ceny sú prirodzené vyššie.  

A aj z logistického pohľadu svadba v horách môže byť problematická hlavne pre tvojich svadobných hostí. Ešte som nevidela žiadnych svadobných hostí šliapať tisíc metrový kopec tam aj späť a to asi ani ty nie. Preto na miesto svadby musí premávať lanovka alebo sa tam bude možne dostať aj autom.  

Nezabudni ani na to, že ak sa ti náhodou roztrhnú silonky alebo ženích po ceste na svadobný obrad stratí motýlik, v horách to, bohužiaľ, nezoženieš. Preto treba vopred premyslieť, čo budeš robiť v takýchto situáciách a pre istotu si zobrať so sebou ďalší pár siloniek :)  

Napriek určitým ťažkostiam pri organizácii však takáto svadba určite stojí za to. S budúcim manželom určite budete s výberom spokojní bez ohľadu na výsledok a tvoji svadobní hostia budú príjemne prekvapení miestom konania.



wayne-zheng-EFRBZFY38Wo-unsplash 1jpg

Koncept svadby v horách

V prvom rade si musíš vybrať vhodné miesto a vhodný dátum (je veľmi dôležitý kvôli počasiu) pre svoju svadobnú oslavu. Pri vývoji koncepcie odporúčam brať do úvahy nasledujúce faktory:

  • výhodná poloha, berúc do úvahy miesto pre banket. Zváž si možnosti outdoor ale aj indoor oslavy. Nie je úplne vhodné mať oslavu len vonku v prírode. Kedykoľvek sa môže nečakané ochladiť, začať pršať/fúkať alebo hmyz v horách bude až príliš naliehavý a budete chcieť sa skryť niekde vo vnútri;
  • určite zisti ako to je s cateringom do odľahlých oblastí;
  • osvetlenie aj v prírode aj vo vnútorných priestoroch;
  • hudobný doprovod a akustika;
  • treba zvážiť aj dopravu pre hostí, či bude výhodné dostať sa na miesto obradu;
  • je potrebné si jasne rozdeliť čas.

Tipy na miesta na svadbu v horách na Slovensku 

Pripravila som pre teba, milá nevestička, aj nejake tipy na svadobné miesta v horách na Slovensku, kde si tú svoju svadbu poriadne užiješ:

  1. Hotel Sliezsky dom pod Gerlachom

Mať svadbu pod najvyšším štítom Slovenska je snáď sen každej Slovenky! A keď ste obaja s budúcim manželom zamilovaní do turistiky, tak to je skutočne správne a najlepšie miesto na svadbu pre vás. Hotel Sliezsky dom okrem nádherných vnútorných priestorov ponúka aj vonkajšie panoramatické výhľady, čo spraví tvoju svadbu skutočne nezabudnuteľnou. Pre svadobných hostí hotel ponúka špeciálne svadobné zľavy a svadobnú noc v apartmáne pre novomanželov úplne grátis, dokonca ešte aj s raňajkami zadarmo a vstupom do wellness.

Reštaurácia hotela má kapacitu 75 osôb.  

Dokonca hotel spolupracuje aj z rôznymi svadobnými profesionálmi, takže ak by si potrebovala kaderníčku, vizážistku, svadobného moderátora, DJ atď. určite sa na nich neváhaj obrátiť!

Na požiadanie vás môžu vyviezť z Tatranskej Polianky, ktorá sa nachádza 17 kilometrov od výjazdu z diaľnice D1 v smere Vysoké Tatry – Štrbské Pleso. Komunikácia z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom totiž nie je verejne prístupná autom.


hotel-horsky-sliezsky-dom-stary-smokovec-20201104234012jpg

2. Grand Hotel Kempinski, Štrba-Štrbské pleso  

Na svadbu v tomto mieste si budeš veru pamätať ešte dlho. Grand Hotel Kempinski ponúka jedinečnú lokalitu na Štrbskom plese a to či už na jeho brehu (150 miest na sedenie) alebo v krásnom priestore samotného hotela (kapacita 66 ľudí, v prípade, ak budeš chcieť aj tanečný parket, tak len 56) taktiež s nezabudnuteľným výhľadom na hory. Dokonca ti vedia ponúknuť aj svadobné pobytové balíčky.


34b77f3736d8428f88ff14bb4f0aedfajpg

3.   Tatranská reštaurácia Medvedí brloh Strachan v Ždiari  

Celá reštaurácia a jej terasa je zdobená v duchu klasickej slovenskej vysokohorskej drevenici s nádherným výhľadom na Belianske Tatry. Navyše reštaurácia má premyslené a prispôsobené sedenie tak, aby sa vám odokryl výhľad aj na ďalšie okolité štíty rôznych pohorí ako, napríklad, Skalné vráta alebo Poľana.

 Kapacita sály ponúka sedenie až pre 162 osôb maximálne. Táto reštaurácia okrem zabezpečenia kompletného svadobného servisu ponúka aj vypracovanie svadobného harmonogramu, majú k dispozícii detský kútik a počas svadby sa postarajú o tvojho domáceho miláčika, ktorý na tvojej svadbe, veru, nesmie chýbať. Tých výhod je naozaj nespočetné množstvo, podľa mňa to určite stojí za zváženie.



2png

No čo, milá nevesta, ako sa ti teraz pozdáva nápad mať svadbu v horách ? Už to nie je také nereálne, že ? Zaujímajú ma vaše názory na túto tému a aj vaše skúsenosti so svadbou v horách, tak mi to určite dajte vedieť na mail martina@svadbujeme.com, budem sa tešiť. 

A ak poznáš nejaké ďalšie nevestičky, ktoré si práve vyberajú miesto na svadbu, tak tento článok im neváhaj prezdielať :)