Miesto na svadbu: najkrajšie stodoly na Slovensku

Čoraz viac mladomanželských párov volí ako ich miesto na svadbu stodolu. Pýtaš sa prečo? Vďaka dizajnu a veľkosti stodoly sú ideálnym miestom na oslavu s veľkým množstvom svadobných hostí.

Atmosféra v stodole navyše dokonale zapadá do najnovších štýlových trendov: boho, rustikálny alebo natural. Svadba v stodole takpovediac „zachránila“ mnohé hospodárske budovy, ktoré by boli pravdepodobne navždy opustené a zničené.

Na to, aby fungovali ako miesto pre svadbu, v súčasnosti prechádzajú veľkou rekonštrukciou, ktorá im dáva druhý život.

Si v si v štádiu plánovania svadby, kedy si vyberáš miesto na svadbu a chcela by si ju mať niekde v prírode ? Tak potom tento článok je určite pre teba, čítaj ďalej!

Ako zorganizovať svadbu v stodole?

Svadba v stodole sa dá zariadiť minimálne tromi spôsobmi. Možno práve ty si tá šťastná osôbka a v rodine vlastníte nejakú stodolu, v ktorej by si si vedela predstaviť svoju svadbu ? Ak áno, tak je to hrozne super! Táto možnosť sa zdá byť najjednoduchšia a najlacnejšia, ale predsa v tomto prípade je potrebné zvážiť veľa faktorov:

  • stodolu budete musieť vypratať a poprípade aj opraviť (sami na svoje vlastné náklady)

  • bude potrebné zabezpečiť stoly, stoličky a riad

  • bude potrebné zabezpečiť záchody

  • je potrebné zabezpečiť ubytovanie a oddychovú zónu pre svadobných hostí

  • zistí, či nebude problém s vodou alebo elektrinou

Oveľa menej zaťažujúcou možnosťou pre teba a tvojho budúceho manžela by bol prenájom stodoly, ktorá je plne vybavená a prispôsobená na svadobné oslavy.

Stodoly prispôsobené na svadby sa dajú vykurovať, no väčšina z nich kúrenie, bohužiaľ nemá, a tak sa v nich obrady zvyčajne konajú od konca apríla do konca septembra.

Tretím spôsobom by bol prenájom modernej stodoly, teda budovy, ktorá pripomína stodolu len tvarom, no v skutočnosti je moderne upravená (zasklená) a vybavená (kuchyňa, kúpeľňa atď.). Takéto stodoly zahŕňajú mnohé vybavenie, ako je klimatizácia a kúrenie, takže svadby sa konajú po celý rok.

Populárne svadobné štýly v stodole

Svadba v stodole sa dá zorganizovať a vyzdobiť absolútne v akomkoľvek štýle, ktorý sa tebe, milá nevestička, bude páčiť. Pri svadbe v stodole naozaj platí, že kreatívnym nápadom sa medze nekladú :) Do prostredia stodoly sa bude hodiť svadba v štýle stredoveku alebo farmárskych motívov, ako aj vidieckeho, eko a rustikálneho štýlu. Napríklad, pre vidiecky štýl môžeš použiť menšie slamené balíky, malé svietiace lampáše, drevené sudy, rôzne ručne vyrábané dekorácie s vidieckou tematikou, ktoré dokážu dokonale ozdobiť miestnosť v stodole. Svadby v takomto štýle si zatiaľ nezískali veľkú popularitu, ale je to však dobrý spôsob, ako demonštrovať svoje kreatívne fantázie a nápady. Svadobné štýly, ktoré som spomenula vyššie, a píšem o nich viac v tomto blogovom článku, majú podobné dekorácie. Najdôležitejšia dekorácia je ale príroda :)

Výzdoba svadobnej stodoly

Dekorácie sú jedným z najdôležitejších prvkov svadby v stodole. Sú to maličkosti, ktoré vytvárajú atmosféru a udávajú tón celej svadby. Výzdobu svadobnej sály v stodole si môžeš s pomocou kamošiek a rodiny urobiť aj sama. Nezavisle od štýlu tvojej svadby, do stodoly sa budú veľmi hodiť veľké lampáše, kvety, rôzne semienka v dózach, pokojne všade rozhádž kukuricu (viem, znie to čudne a smiešne, ale bude to vyzerať naozaj veľmi štýlovo), papierové girlandy, ručne vyrábané alebo ručne tkané ozdoby, svietniky na reťazoch atď. 

Kombinácia anglického štýlu (kvety), rustikálneho (riad v takomto štýle, zelené rastliny, drevené stoly a lavice), boho (rôzne svetielka, veľa svetielok, na stenách, stoloch, stropoch, kyticiach) vytvorí ohromujúci efekt. Lapače snov, sviečky v škandinávskom štýle(jednoduchosť, minimalizmus a hlavne biela farba, možno riedená sivou). Dokonalá inšpirácia pre jedinečnú svadbu v stodole! Prírodné dekorácie umiestní všade. Na drevené lavice, aby to bolo trochu pohodlnejšie, polož vankúše alebo mäkučké deky. Namiesto klasických bielych svadobných obrusov radšej zvol prestieranie ladiace s celou dekoráciou alebo drevené podložky na riad.

A ako už určite vieš, v súčasnosti sa zvyknú dávať nejaké menšie darčeky vašim svadobným hosťom, či už za to, že sa vašej svadobnej oslavy zúčastnili alebo pretože chcete, aby si na vašu svadbu ešte dlho spomínali a jednoducho chcete ich potešiť. Na svadbu v stodole ako darček od vás so ženíchom sa bude dokonale hodiť, napríklad, med priamo od včelára alebo domáci džem od tvojej milovanej mamičky v jednoduchej sklenenej dozičke.

V tomto článku by som ti rada ukázala niekoľko tých najkrajších stodôl na Slovensku. Nie je ich veľa, ale každá je výnimočná a tá atmosféra v nich je naozaj čarovná. Veď čítaj ďalej a uvidíš sama!


Stodola Zlatka (Banskobystrický kraj)

Táto nádherná stodola sa nachádza v obci Holiša, čo je 7 km od Lučenca. V skutočnosti, je to penzion, ktorý disponuje obrovskou stodolou. Okrem toho, penzion ponúka komfortné ubytovanie pre max. 30 hostí. V stodole sa ich zmestí ale viac, takže v prípade väčšej svadby treba zvážiť ubytovanie aj v okolitých penziónoch alebo v Lučenci. Keďže varenie v tomto penzióne je postavené na lokálnych potravinach, svadobná hostina bude určite chutná, svieža a tvoji svadobní hostia si na nej určite veľmi pochutnaju. A aby si si mohla už teraz stodolu Zlatka celú prezrieť a predstaviť si tam svoju vysnívanú svadbu, prikladám ti sem link na jej 360° virtuálnu prehliadku, nech sa páči Stodola Zlatka (matterport.com)

 Zdroj: https://www.facebook.com/penzionzlatka/photoso

Ranch 13 (Trenčiansky kraj)

Táto krásna stodola sa nachádza v meste Nemšová, 12 km od Trenčina. Už v samotnom jej názve cítiš dobrodružstvo a príchuť divokého západu, však ? Ak si milovníčka vidieckeho country štýlu, tak toto miesto na svadbu je pre teba ako stvorené! Majú 60 pevných lôžok a po pridaní prístelok ubytovacia kapacita sa zvyšuje na maximálne 83 osôb. Okrem toho ranch ponúka rôzne aktivity ako, napríklad, jazda na koni, takže svoju svadbu môžeš ozvláštniť ešte viac :) 

Zdroj: https://www.ranch13.sk/


La Stodola (Trenčiansky kraj)

Toto rozprávkové miesto pre tvoju vysnívanú svadbu sa nachádza medzi Piešťanmi a Novým mestom nad Váhom v dedinke Pobedím. Pôvodne táto stodola bola určená len pre jednu jedinu svadbu jej vlastníkov, ktorí si po svadbe ale povedali, že takýto krásny priestor nemôžu skrývať a určite ho musia sprístupniť aj pre ďalších novomanželov. Do tejto stodoly sa bez problémov zmestia max. 100 osôb.

b-1301_979755f2efjpg
Zdroj: https://www.sashe.sk/moja-handmade-svadba3-detail?id=119


Stodola Meridiana Bojnice (Trenčiansky kraj)

Medzi Prievidzou a Bojnicami sa nachádza penzion Meridiana, ktorý vlastní nádhernú stodolu. Možno budeš prekvapená, keď vojdeš do veľkej obyčajnej kamennej budovy a ale to čo tam nájdeš nebudeš vôbec čakať, nakoľko z vonku pôsobí budova úplne obyčajne. Avšak nájdeš tam vysoký drevený strop, drevené podlahy a steny zo živého kameňa.

Túto stodolu je veľmi dôležite správne osvietiť, pretože práve to svetlo jej dodáva to neskutočné čáro. Okrem toho ponúkajú aj sálu priamo v penzióne. Táto rozmanitosť priestorov umožňuje usporiadať ako malú tak aj veľkú svadobnú oslavu (od 40 až do 160 osôb). Avšak ubytovacie kapacita v penzione je max. 116 osôb. V Meridiane sa postarajú o všetko - o samotný sobáš, o svadobnú oslavu, o ubytovanie svadobčanov ale aj relax po svadobnej oslave.

Zdroj: https://bojnicetravel.sk/katalog/penzion-meridiana-bojnice/

To je všetko odo mňa na dnes, milá nevesta. Čo na to hovoríš? Ako sa ti pozdava nápad mať svadbu v stodole a možno dokonca v nejakej z tých, čo som ti ukázala ? Ja som vždy rada, keď mi napíšeš na mail martina@svadbujeme.com a vyjadríš svoj názor na tému mojich článkov alebo len tak si pokecame o svadbách :) Neváhaj to tak urobiť aj teraz a nezabudni prezdielat tento článok kamoškám-nevestičkám, ktoré možno práve teraz si zháňajú priestor na svadbu v budúcej sezóne.