Kúpiť alebo prenajať si svadobné dekorácie?

Svadobné dekorácie by rozhodne mali mať nejaký ucelený koncept. Celý koncept dekorácii na tvoju svadbu sa v procese svadobného plánovania začína riešiť pomerne skoro. Takým pomyselným míľnikom by pre teba malo byť, že 6 mesiacov pred svadbou je na svadobné dekorácie už rozhodne ten správny čas. V svadobnom blogu SVADBUJEME som sa svadobným dekoráciám už venovala a práve dnešná téma bude koncept pre svadobné dekorácie len pekne dopĺňať.



Koncept dekorácií sa začína formovať v momente kedy definuješ charakter alebo štýl tvojej svadby. Ak si ho zvolíš hneď na začiatku, tak každé tvoje rozhodnutie týkajúce sa svadobných dekorácií sa ti bude robiť jednoduchšie, pretože budeš len nasledovať líniu, ktorú si si pre tvoju svadbu vybrala. 

Tvoj koncept pre svadobné dekorácie následne dotvára to či sa rozhodneš zveriť svadobné doplnky, dekorácie a kvety do rúk profesionálnej svadobnej dekoratérke alebo sa výzdobu na svadbu rozhodneš vyriešiť po vlastnej osi. Respektíve či aspoň časť svadobných dekorácií zabezpečíš po vlastnej osi, pretože práve v tom momente prichádza na rad otázka či sa viac oplatí svadobné dekorácie kúpiť alebo len požičať. Čím sa teda pri rozhodovaní riadiť?

Treba si uvedomiť, že svadba je nákladná záležitosť. Veľa neviest by svadbu chcelo mať naozaj ako z katalógu a mať všetko krásne, nové a voňavé na tom nie je nič zlé. Ako však nekupovať všetky zbytočnosti, ktoré naozaj nepotrebuješ alebo použiješ iba jeden krát v živote?

V prvom rade si treba uvedomiť koľko ťažko zarobených peňazí na svadbu miniete. Ak niečo použijete v živote len raz a už nikdy v živote to nepoužijete alebo nebudete používať, tak prečo dokelu vyhodiť za to tak veľa peňazí, keď sa dajú použiť omnoho rozumnejšie. S prihliadnutím na to, že sa jedná iba o jeden jediný deň vo vašom živote, tak sa niekedy možno naozaj oplatí zvážiť práve prenájom svadobného inventára či dekorácii. Veľa svadobných dekorácií sa dá totiž požičať na pár hodín a vrátiť ich, aby ich mohli ešte x-krát použiť iné nevesty.

svadobna-kvetinova-vyzdoba-stolajpg

Výhody prenájmu svadobných dekorácií

Prenájom svadobných dekorácii je bez starostí

Výhody v prospech prenájmu svadobných dekorácii sú jednoznačné. Medzi hlavnú výhodu prenájmu svadobných dekorácií patrí v prvom rade bezstarostnosť. Svadobné dekorácie či svadobnú výzdobu jednoducho vrátiš a tým pádom sa ti nebudú u teba doma povaľovať ešte mesiace po svadbe. Svadobné dekorácie prosto a jednoducho vrátiš a viac sa nestaráš. A to je naozaj obrovská výhoda prenájmu svadobných dekorácií, pretože hľadať spôsoby ako a kde svadobné dekorácie predať a nevesty, ktorým sa tvoje dekorácie páčia zaberú naozaj veľa času, ktorý môžeš investovať do niečoho iného. Niektorí svadobní profesionáli poskytujú dokonca také služby, že svadobné dekorácie privezú na miesto konania svadby a aj ich z miesta konania svadby odvezú. Je to najmä preto, lebo vedia, že aj transport svadobných doplnkov a dekorácii všetkých rozmerov a tvarov si vyžaduje aj tomu prispôsobene auto či dodávku.

Prenájom svadobných dekorácii je ekologický

Svadba nie je zrovna ekologická záležitosť. Na svadbách sa vo všeobecnosti plytvá a používa sa veľa jednorazových svadobných doplnkov alebo dekorácií, ktoré po svadbe skončia jednoducho v koši. Preto ak sa svadobné dekorácie rozhodneš prenajať, tak zároveň šetríš životné prostredie, nakoľko takéto svadobné dekorácie na môžu na svadbách používať až dovtedy kým vyzerajú dobre a nerozpadávajú sa.

Ktoré svadobné dekorácie si radšej prenajať ako kúpiť?

Svadobné prestieranie

Predpokladám, že nebudeš nikdy v živote potrebovať 10-2O kusov rovnakých obrusov, 10-20 kusov rovnakej stolovej šerpy či desiatky kusov servítok z textílie, tanierov, či pohárov. Jedine, že by si  u seba doma robila rodinné oslavy, ktoré sa podobajú takej malej svadbe. Tento svadobný inventár je preto lepšie zapožičať. Najjednoduchšie priamo od hotela či reštaurácie v ktorej sa koná svadobná hostina alebo si tento inventár prenajať od externého svadobného dodávateľa v prípade, že chceš pre svoje svadobné dekorácie niečo naozaj špeciálne.

svadona-dekoracia-visiaca-na-stolickejpg

Držiaky na sviečky a vázy

Kúpiť tieto svadobné položky, ktoré nie sú drahé je niekedy naozaj lákavé, ale ak sa nad tým dobre zamyslíš, tak na čo ti budú tucty takýchto svadobných dekorácií po svadbe? Vázy na kvety si ti pár dní po svadbe zísť môžu ale omnoho rozumnejšie je prenajať si ich priamo od svadobnej dekoratérky, ktorá určite bude mať vhodné vázy pre veľkosť a typ svadobných kvetov, ktoré si si pre svoj svadobný deň vybrala.

Veľké svadobné dekorácie

Svadobné dekorácie nadrozmerných veľkostí ako napríklad svadobná archa, svadobná brána, kvetinová brána, svadobný stan, drevené tabule, zasadací poriadok a mnohé iné svadobné dekoratívne prvky, ktoré si vyžadujú špeciálne zaobchádzanie je jednoducho lepšie si prenajať. Ušetrí ti to totiž veľa starostí s logistikou, rozmiestnením či uskladnením takejto nadrozmernej svadobnej výzdoby.

Nábytok ako svadobná dekorácia

Aj nábytok môže byť príjemným dekoratívnym prvkom tvojej svadby, najmä ak si si pre svoju svadbu zvolila nejaký naozaj zaujímavý štýl. Práve preto ak chceš ozvláštniť napríklad tvoju lounge zónu alebo svadobný fotokútik, tak prenájom nábytku môže byť naozaj skvelým riešením. Dám ti jeden malý tip, kde môžeš nájsť naozaj zaujímavé kúsky. Skús hľadať vo svojom okolí divadlo alebo kultúrny dom a zamerať sa na rekvizity, ktoré používajú napríklad herci pri predstaveniach. Takýto archív rekvizít zvykne požičiavať všetko od výmyslu sveta nech sú to stoly, stoličky, kreslá, koberce, obrazy, zrkadlá, stojany, vázy, porcelán, svetlá lampy proste čokoľvek čo by sa mohlo hodiť na dotvorenie atmosféry tvojej svadby. A najlepšie na tom je, že to ani nestojí veľa. Tu je odkaz na Slovenskú filmovú komisiu a archív rekvizít, ktoré takéto služby poskytujú. Takže neobmedzuj svoje hľadanie nábytku ako svadobnej dekorácie iba na svadobných dodávateľov, ale skús aj takéto alternatívne spôsoby.

Ak však chceš mať svadobný rozpočet pod kontrolou, tak odporúčam v prvom rade využívať nábytok, ktorý ti poskytne reštaurácia či hotel priamo na mieste konania svadby. Medzi takýto patria hlavne jedálenské stoly či stoličky. Ak si vyberieš originálny ale “holý“ svadobný priestor, tak si jedálenské stoly či stoličky rozhodne zapožičaj, lebo nedáva vôbec žiaden zmysel ich kupovať ale myslím si, že to ti je určite jasné.

svadobna-kvetinova-vyzdoba-ruzove-ruzejpg

Výhody nákupu svadobných dekorácií

Ak si nevesta, ktorá má so svadobným businessom niečo spoločné, napríklad v ňom pracuješ, alebo niečím svadobných dodávateľov zásobuješ alebo máš XY sestier či kamarátok, ktoré sa budú vydávať, tak pre teba môže mať význam niektoré svadobné dekorácie nakúpiť. Jednoducho preto, lebo vieš vybaviť dobrú zľavu alebo sa ti investícia do svadobných dekorácií jednoducho vráti. Avšak každú takúto situáciu posudzovať veľmi osobitne. Poďme si preto povedať niečo o tom, aké sú výhody nákupu svadobných dekorácii v porovnaní s prenájmom svadobných dekorácií.

Svadobné dekorácie ako dekorácie tvojej domácnosti

Ak si vyberáš svadobné dekoratívne prvky, ktoré kľudne môžu poslúžiť aj ako bežné dekorácie tvojej domácnosti, tak má zmysel si takéto dekorácie nakúpiť. Momentálne svadobné trendy nasvedčujú tomu, že nevestám sa čoraz viac páčia prirodzené a prírodné dekoratívne prvky z dreva a iných prírodných materiálov. Medzi svadobné dekorácie totiž patria aj rôzne rámiky na fotky, drevené tabule, obrazy, drevené sudy, vankúše, svadobné vešiaky, kvetináče, sviečky a mnohé iné. Takýmito svadobnými dekoráciami si môžeš po svadbe skrášliť aj svoju domácnosť a zároveň budeš mať krásnu spomienku zo svadby priamo u seba doma.

Svadobné dekorácie so zľavou

Nákup svadobných dekorácií v porovnaní s cenou na jeden prenájom svadobných dekorácii môže byť naozaj ekonomicky výhodnejší, ak však nájdeš dobrý "deal". To sa môže stať najmä pri nákupe väčšieho množstva svadobných dekorácií alebo ak poznáš niekoho zo svadobného businessu, kto ti dá naozaj dobrú zľavu.

Avšak rozhodne mysli na to, že v závislosti od počtu svadobných hostí a veľkosti svadobného priestoru budeš potrebovať nakúpiť nemalé množstvo spotrebných dekoratívnych prvkov ako napríklad servítky, obálky, sviečky a svietniky, fotorámiky, balóniky či iné svadobné dekorácie. Ak svadobnú výzdobu a svadobné doplnky riešiš s dostatočným predstihom a monitoruješ ako sa hýbe cena týchto položiek, tak môžeš čo to ušetriť ak nájdeš dobrý "deal". Vo všeobecnosti však platí, že svadobné dekorácie a svadobné doplnky tvoria veľmi malú časť svadobného rozpočtu, takže to možno ani nepocítiš, ale ako sa hovorí euro k euru...

Svadobné dekorácie plánuješ predať

Veľa neviest kupuje svadobné dekorácie s cieľom ich po svadbe za nejaký menší peniaz posunúť inej neveste a zabezpečiť tak, aby sa im aspoň nejaké peniažky vynaložené na svadobné dekorácie vrátili. Ono to však nie je také lákavé ako to znie. 

Ak totiž milé nevesty rozmýšľate týmto spôsobom, tak by ste nemali zabúdať aj na to, že svadobné dekorácie musíte previesť z miesta svadby a na istý čas ich aj niekde skladovať. 

Samotný predaj svadobných dekorácii z druhej ruky na Bazoši, vo facebookových skupinách alebo v svadobných fórach by ste tiež nemali podceňovať. Aby ste totiž našli nevestu ochotnú za vaše dekorácie zaplatiť, tak svadobné dekorácie ako napríklad kvetináče či držiaky na sviečky musíte najskôr poriadne poumývať a následne ich potrebujete aj dobre nafotiť, kvalitne popísať a umiestniť ich na relevantné miesta na webe, kde ich nevesty môžu nájsť. Inými slovami aj svadobným dekoráciám z druhej ruky by ste mali spraviť kvalitný marketing lebo to zvyšuje šancu na ich predaj. Keď si spočítaš koľko ti to všetko zaberie času, tak si to možno rozmyslíš, pretože ťa to síce bude stáť menej peňazí, ale času ti to zaberie vo finále omnoho viac.

drevena-svadobna-dekoracia-na-svadbejpg

Ktoré svadobné dekorácie si radšej kúpiť ako prenajať?

Svadobné dekorácie na mieru

Šanca, že zoženieš svadobné dekorácie s vašimi menami alebo iniciálami na prenájom sa zmenšuje v závislosti od toho ako veľmi všeobecné sú vaše mená. V našom prípade je to napríklad vysoko nepravdepodobné, že zoženieme napríklad dekoratívnu fotostenu s menami Dmytro a Martina...

Trošku sa na to smejem, pretože by som asi musela hľadať na nejakom medzinárodnom svadobnom bazáre. Ak vieš kde tak daj typ. Každopádne asi vieš kam tým mierim. 

Všetky na mieru vyrobené svadobné prvky nie sú na prenájom, a budete si ich musieť jednoducho kúpiť. To koľko personalizácie chcete prostredníctvom takýchto svadobných dekorácii vašej svadbe pridať je absolútne na vás a vašom rozhodnutí na výber je toho naozaj veľa čo sa dá personalizovať od svadobných obrúčok, ktoré nie sú tak celkom dekorácie po fotostenu, svadobné tlačoviny, svadobné oznámenia, svadobné obrúsky, magnetky či diamantovo vygravírované svadobné poháre. A to som ani len zďaleka nevymenovala všetky možnosti.

Živé kvety ako svadobná výzdoba

Ak sa rozhodneš pre umelú kvetinovú svadobnú výzdobu, tak máš možnosť si ju zapožičať, to však rozhodne neplatí v prípade živých kvetov. Ak sa ti nejaká nevesta snaží posunúť jej živé svadobné kvety po tom čo už si to tieto kvety jednu svadbu odžili, tak do toho radšej nechoď. Aj keď cena takejto svadobnej výzdoby z druhej ruky môže byť naozaj lákavá, daj v tomto prípade prednosť čerstvým svadobným kvetom, ktoré budú vyzerať krásne počas celého tvojho svadobného dňa. Na tomto sa totiž šetriť neoplatí.

Spotrebné svadobné dekorácie

Všetky svadobné dekorácie a prvky svadobnej výzdoby, ktorých životnosť je maximálne jedna svadba a potom patria do koša sa skôr oplatí kupovať, pretože je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa nezničia a po tvojej svadbe ich po tebe bude chcieť ešte nejaká iná nevesta. Častokrát vidím, že sa nevesty snažia pomerne draho v porovnaní s nákupnou cenou v rôznych facebookových skupinách predať konfety, balóny, obrúsky, mašličky, flitre, nálepky a iné “blbostičky“, ktoré stoja naozaj iba pár eur a tvoj svadobný rozpočet prakticky vôbec neovplyvnia. Tieto veci preto radšej vo veľkom a v predstihu objednávaj zo stránok ako Aliexpres a podobné.

Verím, že tvoj koncept pre dekorácie sa ti aj vďaka dnešnému blogu postupne dáva dohromady. Daj vedieť na mail martina@svadbujeme.com ako si to to zatiaľ darí a kľudne pošli aj nejaké fotky, ak si si nejaké dekorácie kúpila alebo ak si nejaké možno plánuješ vyrobiť.