Ako si vybrať svadobných profesionálov?

Tvoj dátum svadby sa neodkladne blíži a ty si ešte nezačala s výberom svadobných profesionálov. Podľa harmonogramu svadby, respektíve svadobného plánu, ktorému som sa venovala v predchádzajúcich blogoch, výber svadobných profesionálov prichádza na rad po výbere dátumu svadby, miesta na svadbu, príprave svadobného rozpočtu a svadobného plánu, a po definovaní charakteru alebo štýlu svadby.


Ak je tvoj harmonogram svadby alebo svadobný plán podľa, ktorého sa riadiš nastavený v inom poradí ako sa mu ja venujem v svadobnom blogu, tak to je úplne v poriadku a možno práve výber svadobných profesionálov je pre teba omnoho dôležitejší a bude to jedna z prvých svadobných tém, ktorej sa budeš chcieť venovať. Práve svadobní profesionáli robia tvoj svadobný deň jedinečným a preto tejto téme aj ja venujem veľa pozornosti a pôjdem naozaj do hĺbky.

Do kategórie svadobných profesionálov spadajú všetci profesionáli, ktorých cieľom je spraviť váš svadobný deň výnimočným. Partia sem starejší alebo svadobný moderátor, svadobný fotograf, svadobný kameraman, svadobná agentúra, svadobná koordinátorka, svadobná kapela, svadobný DJ, svadobní dekoratéri, kvetinári, cukrári, kaderníčka, kozmetička a všetci ďalší účinkujúci na vašej svadbe.

svadobny-fotograf-s-fotakom-v-rukejpg

Výber svadobných profesionálov je dôležitý hneď z niekoľkých dôvodov. Svadobných profesionálov sú totiž tisíce a je ťažké medzi nimi rozlišovať. Dnes je podľa mňa ohromné množstvo profesionálov, ktorí sú naozaj kvalitní a majú niekoľko ročné skúsenosti, avšak nájdu sa aj takí, ktorí sa svadbám síce venujú dlho ale nejdú s dobou, respektíve nesledujú nové svadobné trendy a ani sa neinšpirujú sa svadobnými trendami zo zahraničia.

Určite sa to už každej z vás na nejakej svadbe stalo. Mohol to byť napríklad svadobný DJ-ktorý vedel zahrať iba “oldies“ a nič moderné, alebo svadobný fotograf, ktorý neobmieňa svoju techniku. Tiež je mnoho svadobných profesionálov, ktorí sa tvária ako “profesionáli“ ale reálne so svadbami ešte len začali a kompenzujú to cenou za poskytované svadobné služby. Práve preto pomer cena výkon pri svadobných profesionáloch platí dva krát.

Ďalším dôvodom prečo je výber svadobného profesionála dôležitý je, že tvoj svadobný rozpočet bude do veľkej miery ovplyvnený výberom svadobných profesionálov, nakoľko môžu tvoriť až okolo 20% výdavkov svadobného rozpočtu. A to rozhodne nie je malá suma! Pri svadobnom rozpočte 10 000€ ťa budú svadobní profesionáli stáť až okolo 2 000€ svadobného rozpočtu.

Správny výber svadobného profesionála je dôležitý aj z toho dôvodu, že ako pri väčšine svadobných služieb skladáte profesionálovi do rúk depozit, na základe ktorého si svadobný profesionál rezervuje vo svojom kalendári váš dátum svadby. Depozity bývajú niekedy naozaj vysoké a jedine poctivý výber spoľahlivého svadobného profesionála vám pomôže ochrániť vaše ťažko zarobené peniažky, ktoré ste si šetrili na svadbu.

Okrem toho majte na pamäti, že so svadobnými profesionálmi budete v kontakte počas celého plánovania svadby a vo váš svadobný deň sa vám niektorí z nich ako napríklad svadobný fotograf, starejší alebo svadobný kameraman budú venovať nepretržite. Teda okrem toho, že sú títo ľudia profesionáli, mali by ste sa aj vy dvaja cítiť v ich prítomnosti vo váš svadobný deň príjemne.

Ako nájsť spoľahlivých svadobných profesionálov?

Osobná skúsenosť zo svadby alebo odporúčanie

V prípade výberu svadobného profesionála nič podľa mňa neprevýši osobnú skúsenosť so svadobným profesionálom na svadbe vašich blízkych či priateľov. Ak na teba svadobný DJ či svadobná kapela na svadbe tvojho bratranca zanechala skvelý dojem a je v rámci tvojho svadobného rozpočtu, tak ani ďalej nehľadaj. Spoj sa s s touto osobou alebo osobami a spoločne rezervujte váš dátum svadby.

Rovnako pozitívne vnímam aj odporúčanie svadobných profesionálov od vašich známych, ktorí majú podobní vkus ako vy. Vo vašom živote prirodzene inklinujete k osobám s ktorými, si máte čo povedať, alebo sa nachádzajú v podobnej životnej situácii ako vy alebo sa vám jednoducho páčia rovnaké veci. Predtým ako začnete hľadať svadobných profesionálov cez rôzne platformy a na internete, skúste zavolať alebo napísať vašim kamarátom alebo známym. Je dosť možné, že budeš príjemne prekvapená pretože, okrem toho, že si “pokecáte“ sa dozvieš veľmi veľa informácii, ktoré sa ti pri výbere svadobných profesionálov zídu.

Ďalší skvelý tip v prípade, že ste si už nejakého svadobného profesionála vybrali, tak sa ho opýtajte sna iných kvalitných svadobných profesionálov, ktorých by odporučil. Určite pracoval s desiatkami svadobných profesionálov a vie vám veľmi dobre poradiť. Ak sa zároveň svadobní profesionáli poznajú a už spolu na nejakej svadbe pracovali, tak to je úžasné, nakoľko poznajú spôsob práce jeden druhého a je veľmi veľká pravdepodobnosť, že sa počas svadobného dňa dokážu perfektne zladiť a finálny dojem ich práce bude o to lepší.

svadobna-tortajpg

Svadobný katalóg alebo register svadobných služieb

Svadobných profesionálov alebo dodávateľov svadobných služieb je naozaj veľa a ak si chcete rýchlo spraviť prehľad o poskytovaných svadobných službách vo vašej lokalite, tak asi najjednoduchším čo môžete spraviť je navštíviť niektorý zo svadobných katalógov alebo svadobných registrov.

Ja osobne som zo svadobných katalógov alebo registrov na Slovensku dosť sklamaná. Nato ako je ich veľa tak sú buď ťažkopádne a zle sa s nimi pracuje, ako keby neboli robené pre ľudí, alebo majú iba pár dodávateľov. Príde mi to tak, ako keby s tým začali pracovať ale keď zistili koľko je za vytvorením takého poriadneho svadobného registra práce, tak s tým prestali.

Okrem toho bývajú tie svadobné registre veľmi zastaralé a vyzerajú zle. Preto je niekedy dobré hľadať aj priamo vo firemných registroch. V zahraničí je toto na úplne inej úrovni ak by som však mala vybrať aspoň nejaké zo slovenských svadobných registrov alebo svadobných zoznamov alebo kľudne aj obyčajných registrov, tak by to boli tieto:

Naozaj široké registre svadobných profesionálov a svadobných služieb si dávajú záležať na tom, ktorých svadobných profesionálov zaradia do svojej ponuky na webe. Tým pádom prvotný filter spravia za vás, už len tým, že sa na stránke zobrazujú iba spoľahliví dodávatelia. Častokrát majú svadobní dodávatelia, svadobní profesionáli či poskytovatelia svadobných služieb uvedené vedľa svojho profilu aj hodnotenie od spokojných mladomanželov s ktorými spolupracovali. Veľa kvalitných hodnotení sa väčšinou aj naozaj rovná kvalitný svadobný dodávateľ či profesionál. 

Pozor však na svadobné katalógy alebo svadobné registre, ktoré na to idú masovo a do registra zaradia prakticky akúkoľvek svadobnú agentúru, svadobnú firmu alebo svadobného dodávateľa. Preto si na stránke registra vždy overte akým spôsobom zaraďujú do ponuky nových dodávateľov, alebo akým spôsobom vám svadobných dodávateľov zobrazujú. Pomerne časté je totiž to, že svadobní profesionáli alebo dodávatelia platia svadobným registrom za reklamu, prvé pozície v svadobnom registri alebo aj za to, že majú v registri zverejnený ich profesionálny profil. Preto sa vždy radšej spoľahnite na hodnotenia od mladomanželov, ktoré si viete aj overiť naprieč internetom (vo fórach, na sociálnych sieťach, na googli, atď.)

Svadobné skupiny na Facebooku iné svadobné fóra

Ďalším zdrojom svadobných profesionálov či svadobných služieb sú rôzne svadobné fóra alebo svadobné skupiny, v ktorých sa združujú nevesty alebo ženísi s cieľom diskutovať o svadbe a navzájom si pomôcť pri riešení situácii, ktoré pri plánovaní svadby nastanú. Svadobné fóra, ktoré majú jasne stanovené pravidlá a nie sú zahltené reklamou sú skvelým miestom na hľadanie svadobných profesionálov. Užitočné sú najmä fóra s tisíckami užívateľov. Takéto fóra, alebo skupiny nájdete napríklad na Facebooku. 

Medzi najlepšie svadobné skupiny na Facebooku alebo svadobné fóra patria: 

Hľadanie svadobných profesionálov cez Instagram alebo Pinterest

Instagram je ako nástroj prezentácie služieb svadobných profesionálov alebo svadobných dodávateľov skvelý pomocník. Už len podľa svadobných fotografií, ktoré nájdete na Instagrame dokážete veľmi rýchlo filtrovať čo sa vám páči a čo sa vám nepáči.   

Instagram je zároveň perfektný nástroj na hľadanie fotografií reálnych svadieb, ktoré majú v popisoch veľmi často označených svadobných profesionálov. Aby vaše hľadanie nebolo priveľmi široké, potrebujete svadobných profesionálov filtrovať pomocou relevantných hashtagov ideálne lokalizovaných pre vašu oblasť, čo si vyžaduje aspoň minimálnu znalosť tejto sociálnej siete. 

Ak sa vám však podarí nájsť zopár relevantných dodávateľov alebo profesionálov vo vašej oblasti, tak inteligentný instagramový algoritmus vám mnohých ďalších už bude ponúkať automaticky. Vyberte si tých , ktorí sa vám páčia a pozrite si ich galériu na Instagrame a rozhodne odporúčam tiež navštíviť ich webové stránky. 

Ak je fotografií na Instagrame alebo webe málo, tak si od profesionála vyžiadajte nejaké ďalšie svadobné fotografie alebo svadobné videá. Naozajstný svadobný profesionál by s ukážkou svojej práce nemal mať naozaj žiaden problém. Môžete tiež požiadať o referencie svadobných párov s ktorými spolupracoval. Ak ich má, tak vám posunie s najväčšou pravdepodobnosťou pozitívne referencie mladomanželov, ale už aj to, že takéto referencie vôbec má, je pozitívne.

Čo sa týka Pinterestu, tak ten je na hľadanie inšpirácii na svadbu priam dokonalý nástroj. Je to nekonečný zdroj svadobných nápadov s veľmi šikovným filtrom a možnosťou tvoriť a ukladať si vlastné nástenky. Pri Pintereste odporúčam zadávať vyhľadávacie dopyty v anglickom jazyku ale Pinterest aj s mojou pomocou ide do popredia aj v jazyku slovenskom :-)

svadobna-kvetinova-dekoracia-zo-zivych-kvetovjpg

Vyhľadávanie svadobných dodávateľov cez Google

Mnohé svadobné páry by zvolili túto možnosť ako prvý spôsob hľadania svadobných dodávateľov, ak však máte obmedzený svadobný rozpočet, tak túto možnosť uvádzam ako poslednú. Ak sa pýtate prečo, dôvod je veľmi jednoduchý. Na prvých pozíciách sa vám zobrazia svadobní profesionáli, ktorí si platia reklamu na Googli čo môže znamenať niekoľko vecí. 

Za prvé asi nemajú klientelu. Dobrý svadobný fotograf alebo svadobný kameraman nepotrebuje Google reklamu a býva spravidla rezervovaný na všetky svadobné termíny na niekoľko mesiacov vopred. 

Za druhé reklamu potrebujú svadobné firmy, svadobní profesionáli, ktorí sú noví a potrebujú sa zviditeľniť. 

Za tretie svadobní profesionál, ktorí inzeruje takouto formu premietne tento náklad určite do ceny za svadobné služby, pretože reklamy na Google sú naozaj drahé.

Na pozíciách v Google, ktoré síce nie sú platené ale zobrazujú sa vo vašom svadobnom vyhľadávaní na prvých priečkach respektíve na horných pozíciach na prvej strane organicky sa vám zobrazia firmy, ktoré sú najlepšie z najlepších svadobných firiem alebo firmy, ktoré svadobný marketing majú v malíčku. V oboch prípadoch budú tieto služby drahé.

Práve preto by som Google využívala asi ako poslednú možnosť a hľadala by som ďalej ako na prvej strane.

Ako si vybrať spoľahlivých svadobných profesionálov?

V prvom rade svadobných profesionálov porovnaj a skús nezazmluvniť hneď prvého s ktorým prídeš do kontaktu aj keď na teba budú svadobní dodávatelia naliehať. Nenechaj FOMO (Fear of missing out) prevýšiť tvoj úsudok. Radšej na úvod tvojho výberu stráv viacej času hľadaním a filtrovaním svadobných profesionálov z ktorých si vyberieš aspoň dvoch alebo troch profesionálov, ktorých aj reálne oslovíš.

Jednou z rád, ktorá je podľa mňa dôležitá a ktorú ti dám je, aby si hľadala pozitívne recenzie mladomanželov. Pri recenziách sa zameraj na podobné alebo opakujúce sa situácie. Sťažuje sa manželský pár na niečo konkrétne čo sa v hodnoteniach svadobných profesionálov skloňuje často a vy ako svadobný pár viete, že vám by to prekážalo. Povedzte si čo by vám na jednotlivých profesionáloch najviac prekážalo a všímajte si či sa to neobjavuje v recenziách až priveľmi často.

Nenechajte sa odradiť, ani keď pri veľmi dobrom dodávateľovi nájdete niekoľko negatívnych recenzií. Aj najlepšiemu svadobnému profesionálovi sa nemusí vždy všetko podariť alebo môže byť za zlými recenziami jednoducho konkurencia, ktorá chce svadobnému profesionálovi uškodiť, lebo aj to je v dnešnej dobe už veľmi bežné. Všímajte si preto pri negatívnych recenziách mladomanželov aj to kto recenziu napísal a tiež odporúčam double-check informácii/osôb.

Dbajte na to aby ste mali o svadobnom profesionálovi čo najviac informácií. Tým myslím, že by ste nemali poznať iba jeho meno a byť s ním prepojení na sociálnych sieťach, ale mali by ste rozhodne mať minimálne dve ďalšie kontaktné informácie ako napríklad telefónne číslo, email, adresu firmy alebo bydliska či jeho firemné údaje. Tieto informácie by vám žiaden profesionál nemal mať problém poskytnúť.

Okrem toho chcem upriamiť pozornosť na niečo čo sa na Slovenské pomery až tak nenosí a to je uzatvoriť s profesionálom zmluvu. Áno presne tak! Mať vopred určené pravidlá a termíny nie je žiadna hanba! Ak totiž nastanú nejaké problémy s platením alebo dodaním svadobných služieb,  tak sa máte o čo oprieť. V prípade, že sa bavíte s naozajstným svadobným profesionálom, tak ten myslí podľa mňa aj na toto a má už napríklad nejakú formu Zmluvy o dielo alebo Zmluvy o poskytovaní služieb. Ak nemá, tak sa to nebojte navrhnúť.

V zmluve by mali byť jasne zadefinované poskytované svadobné služby, cena za poskytované svadobné služby, rezervovaný dátum svadby, platobné podmienky, podmienky zloženia depozitu, dodanie svadobných fotografií alebo videa v prípade svadobného fotografa alebo svadobného kameramana. Pointou by malo byť, aby bolo vám ako svadobnému páru ale aj svadobnému profesionálovi jasné aké sú na základe tejto zmluvy vaše práva a povinnosti.


Moja ďalšia rada, ktorú tebe alebo vám dám je hľadajte svadobných profesionálov, ktorých si na základe svadobného rozpočtu môžete dovoliť. Neoberajte o čas drahých svadobných profesionálov, nemá to zmysel. Strácate svoj vlastný čas a aj čas iných. Zároveň pri veľmi dobrých profesionáloch, ktorí majú možnosť si vyberať si na koho svadbe chcú pracovať, budete musieť možno okrem rozpočtu spraviť vašej svadbe aj také menšie PR. Ak si chcete takéhoto profesionála získať, tak mu už pri oslovení pošlite viac informácii o vás ako svadobnom páre a o vašej predstave svadby. Avšak nepreháňajte to a nepíšte litánie. Stačí pár základných informácii, možno priložte aj vašu spoločnú fotku :-)

Pozor si pri vyberaní svadobných profesionálov dajte na rôzne zľavy, akcie či ponuky. Svadobný profesionál má určite veľmi dobre spočítané koľko ho stojí jedna svadba a tomu je aj prispôsobený jeho cenník. Ak vás svadobný profesionál láka na rôzne formy akcie či zľavy, bude to zrejme znamenať, že nemá z nejakého dôvodu dostatok práce a jedným z tých dôvodov môže byť aj to, že nemá dobrú reputáciu alebo na niečom dokáže ušetriť. Ak je výrazne lacnejší ako konkurenční svadobní profesionáli, tak to je podozrivé. Preto sa pri rozhodovaní riaďte skôr tým či sa vám jeho práca páči a má pozitívne referencie ako cenou. 

Vyberajte si radšej svadobných profesionálov, ktorí sú vo svadobnom fachu dlhšie a zažili na svadbe všetky možné situácie, ktoré museli riešiť a museli sa s nimi vysporiadať, tak aby si mladomanželský pár nič ani len nevšimol. Tiež nie je zlý nápad vybrať si svadobného profesionála, ktorý dobre pozná vaše miesto svadby, pretože tam už pracoval. Toto nie je nevyhnutné, ale je to veľmi fajn. Napríklad taký svadobný fotograf vie v takom prípade veľmi pohodlne pracovať s kompozíciou alebo so svetlom. Dekoratéri, vedia koľko kvetov na svadobnú výzdobu bude tak akurát ak toto svadobné miesto už niekedy zdobili.

Moja ďalšia rada týkajúca sa výberu svadobného profesionála v dobe, ktorú práve žijeme je ešte aktuálnejšia a to je, že si vyberte svadobného profesionála, ktorý má plán B. Tým myslím, že v prípade, že sa stane niečo neočakávané choroba, nehoda alebo nejaká zlá situácia v rodine, musí byť tento svadobný profesionál nahraditeľný. V prípade väčších firiem je to rýchlo riešiteľné ale pozor na to pri svadobných profesionáloch, ktorí pracujú samostatne ako svadobný DJ, svadobný fotograf alebo svadobný kameraman. Určite sa ich na zastupiteľnosť opýtajte a rozhodne sa informujte aj o tom kto ich bude v takomto prípade zastupovať a oboznámte sa aj s prácou tejto osoby alebo osôb.

Moja posledná rada sa týka výberu svadobného profesionála z ktorého máte dobrý pocit. Určite dajte na svoje pocity a vyberte si profesionála, z ktorého máte dobrý pocit pretože sa s nim dobre komunikuje, je zodpovedný a spoľahlivý. To čo vám povie aj urobí. Jedine takýto svadobný profesionál spraví vás svadobný deň jedinečným a nezabudnuteľným!