Ako si vybrať svadobné obrúčky?

Ahoj milá nastávajúca. V dnešnom blogu sa pobavíme na tému svadobných obrúčok. Svadobné obrúčky sú jedným z najdôležitejších prvkov svadby, takže si so snúbencom vyhraďte dostatok času na ich výber. Túto úlohu, teda nájsť pre vás dokonalé svadobné prstene, by ste mali riešiť spoločne, pretože svadobné obrúčky by mali zodpovedať vášmu štýlu, vašim požiadavkám a samozrejme musia zodpovedať vášmu svadobnému rozpočtu. O pár riadkov nižšie ti prezradím užitočné rady, aby ste obaja vedeli, na čo pri výbere svadobných obrúčok prihliadať.

1. Stanovte si rozpočet na svadobné obrúčky

Svadobné obrúčky sú najväčším symbolom vašej vzájomnej lásky, preto je nevyhnutné, aby ste si rozmysleli, koľko na ne zo svadobného rozpočtu vyčleníte. Vo všeobecnosti sa hovorí, že by na obrúčky mali byť pridelené 3% z rozpočtu celej svadby.

Vyššie uvedené percentá však nie sú pravidlo, ktorého je nutné sa za každú cenu držať, pretože všetko závisí od toho, aké chcete mať svadobné obrúčky: Budú s niekoľkými drahými kameňmi, napríklad diamantmi? Vyberiete si matnú alebo lesklú úpravu svadobných obrúčok? Doplníte ich nejakým špeciálnym textom?

Nezabúdaj na to, že ceny svadobných obrúčok sa líšia podľa materiálu, prevedenia a miesta, kde ich kupujete. Napríklad niektoré jednoduchšie modely sú zvyčajne lacnejšie, zatiaľ čo diamantové obrúčky potrápia váš svadobný rozpočet o čosi viac.

Keď už viete, aký rozpočet máte na svadobné obrúčky vyhradený, môžete sa začať rozhodovať aký dizajn a kov použijete, aby ste boli s vašim výberom vy sami najviac spokojní.

2. Zúžte okruh svadobných obrúčok

Zamyslite sa spolu s partnerom nad štýlom a dizajnom prsteňov, ktoré chcete. Páči sa vám jednoduchá alebo štruktúrovaná svadobná obrúčka? Mala by byť vyrobená z rovnakého materiálu ako zásnubný prsteň? Musí byť svadobná obrúčka pre oboch rovnaká? Pri výbere svadobných obrúčok by ste si mali pozrieť rôzne modely a vyradiť tie, ktoré sú pre vás menej zaujímavé, a takto budete môcť postupne zúžiť svoj okruh, čo vám v konečnom dôsledku pomôže sa rýchlejšie a ľahšie rozhodnúť.

Navrhujem vám tiež porozprávať sa medzi sebou o tom, čo sa vám páči a čo nie, poraďte sa s rôznymi klenotníkmi a navrhnite cenové ponuky. Môžeš si s so snúbencom vytvoriť návrhy alebo vysvetlite klenotníkom, aké sú vaše preferencie. Získate tak jasnú predstavu o tom, aké vlastnosti by vaše svadobné obrúčky mali mať.

3. Začnite s výberom svadobných obrúčok včas

Keď budeš mať so snúbencom jasnú predstavu o tom, aké chcete mať svadobné obrúčky, môžete začať hľadať tie pravé. Odporúčam 4 alebo 5 mesiacov pred svadbou, najmä ak chcete personalizovaný dizajn alebo špeciálne gravírovanie, pretože tieto doplnky môžu predĺžiť čas výroby vašich šperkov.

Okrem toho budete mať väčšiu časovú rezervu pre prípad, že by bolo potrebné vykonať akúkoľvek úpravu a stihnete ich mať pripravené k oltáru. Na druhej strane, ak sa rozhodnete pre tradičné a nepersonalizované obrúčky, postačí vám nechať výber svadobných obrúčok na približne 2 mesiace pred svadbou. Ak práve čítaš tento blog a hovoríš si, do kelu veď ale ja mám len niečo cez mesiac pred svadbou, ako to všetko stihnem? Neboj sa, určite sú klenotníctva, kde zoženiete svadobné obrúčky aj takto “na poslednú chvíľu”. V staršom článku som sa venovala aj tomu, ako si zachovať chladnú hlavu mesiac pred svadbou a na čo nezabudnúť.

4. Zvážte aj svoj životný štýl

Pri výbere svadobných obrúčok by ste mali brať do úvahy aj životný štýl, ktorý ako pár vediete, pretože vám to pomôže nájsť tie najlepšie návrhy prsteňov, ktoré vyhovujú vašemu každodennému životu. Napríklad prstene vypuklého tvaru a hladké sú najpohodlnejšie pre páry, ktoré majú počas dňa veľa aktivity alebo pohybu. Takéto svadobné obrúčky sú zároveň odolné.

Rovnako si predstavte svadobné obrúčky ako doplnky, ktoré môžete kombinovať so všetkým, čo robíte, s typom oblečenia, ktoré zvyčajne nosíte, a s vašimi každodennými činnosťami, aj keď ste zvyknutí nosiť iné typy šperkov a prsteňov

5. Vyskúšajte si so snúbencom nové modely svadobných obrúčok

Skúste niečo iné, než na čo ste boli doteraz zvyknutí. Možno sa vám podarí objaviť dizajn alebo materiál, na ktorý ste vôbec nemysleli, že by z neho mohli byť obrúčky také pekné. Byť otvorený akejkoľvek možnosti môže byť zaujímavý nápad! Smelo do toho.

eternity_svadobne_obruckyjpg


Rozmýšľala si niekedy nad štýlmi eternity svadobnými obrúčkami alebo kombinovaním materiálov, ako je ružové zlato? Kontaktujte klenotníctvo, určite vám radi poradia a pomôžu nájsť prstene presne pre vás.

6. Vopred myslite na materiál a potrebnú údržbu

Výber správneho materiálu je pri výbere svadobných obrúčok neodmysliteľnou súčasťou. Zlaté prstene sú obľúbené na trhu a môžete ich nájsť s rôznymi karátmi: 14, 18 alebo 24 (14 karátové sú trvanlivé a ekonomické, 24 čistejšie, a preto sú kujné a výsledkom sú drahšie). Rovnako tak si môžete vyberať z rôznych farieb, napríklad svadobné obrúčky z bieleho zlata, tradičného žltého a moderného ružového zlata. Na druhej strane, svadobné obrúčky zo striebra, platiny, titánu alebo kovu sú tiež preferované, pretože sú to materiály, ktoré sú odolné voči hrdzi a sú trvácne. Rozdiel je v hmotnosti a odolnosti, pričom platina je najodolnejšia a najťažšia.

svadobne_obrucky_zlatejpg


A čo sa údržby týka, je dôležité, aby ste pri výbere vedeli, ako sa o svoje šperky starať, pretože niektoré sa dajú ľahko vyčistiť mäkkou handričkou, zatiaľ čo iné budú potrebovať špeciálne prípravky, aj keď sa odporúča hĺbkové čistenie raz za mesiac v klenotníctve, kde boli zakúpené.

7. Uistite sa, že máte vybratú správnu veľkosť svadobných obrúčok

Aby boli vaše svadobné obrúčky perfektné, jednou z ich hlavných charakteristík je vaše pohodlie pri ich nosení. Musíte mať zvolenú správnu veľkosť svadobnej obrúčky. V prípade nesprávne zvolenej veľkosti vám môže byť obrúčka nepohodlná, môže sa trieť s iným prsteňom alebo prstom alebo ju nedajbože stratíte. Preto si každý dizajn a model svadobných obrúčok, ktoré upútajú vašu pozornosť, vyskúšajte a skúste na prstoch cítiť ich váhu, pozrite sa na materiál a ako vyzerajú. Ak sú vám široké alebo veľmi úzke, klenotníctva poskytujú službu ich zmenšenia alebo zväčšenia a prispôsobia ich vašim veľkostiam.

Žiaden strach, ak náhodou neviete, akú máte veľkosť. V klenotníctvach určite majú špeciálne merače, s ktorými odmerajú vašu veľkosť tak, aby vám vaše svadobné obrúčky sedeli dokonale.

8. Skontrolujte kvalitu prsteňov

Obrúčky musia mať na vnútornej časti dve značky, ktoré označujú ich kvalitu. Prvá označuje značku výrobcu a druhá kvalitu materiálu.Ak je svadobná obrúčka z viac ako jedného materiálu, mala by mať tri označenia: jeden od výrobcu a dve od kvality materiálov. Tak napríklad budete vedieť identifikovať zlatú svadobnú obrúčku, ak má rytinu 14k, 18k alebo inú.

svadobne_obrucky_povedali_si_anojpg

Ak je svadobná obrúčka vyrobená zo striebra, musí mať číslo ako „950“ (čo znamená stupeň rýdzosti striebra: 925, 950 atď.), ak je vyrobená z platiny, musí mať vyryté „PLAT“ alebo „PT”. Určite sa poraďte o týchto informáciách s odborníkmi na šperky, aby ste si svadobné obrúčky mohli vybrať s pokojom v duši a nestresovať sa, či sú vaše šperky kvalitné.

9. Zadefinujte si, či uprednostníte priemyselné alebo ručne vyrábané prstene

Šperky vyrobené ručne majú rôznu povrchovú úpravu a každý kúsok zodpovedá vkusu párov a ich rozpočtu. Detaily vám môžu na požiadanie upraviť tak, aby sa z neho stal exkluzívny model priamo pre vás. Industrializované šperky nemožno upravovať z hľadiska dizajnu, obmedzujú sa na už existujúce modely prezentované prostredníctvom vitrín.

10. Budete chcieť ozvláštniť svadobné obrúčky s vyrytím nejakého textu?

Ak chcete svoje obrúčky prispôsobiť, dajte si na ne vyryť nejaký odkaz, dátum svadby alebo vaše prezývky. Pri každom vybranom modeli, tvare a dizajne si však skontrolujte u klenotníka, či sa na dané obrúčky dá takýto text z vnútornej strany vyryť.

11. Berte do úvahy tvar vašich rúk

Pri výbere svadobných obrúčok sa odporúča brať ohľad na proporcionalitu veľkosti rúk, aby sa lepšie prispôsobili tvaru prstov. Pre malé ruky sa odporúčajú napríklad ľahké svadobné obrúčky a pre veľké ruky, ako sú mužské ruky, možno použiť ťažšiu svadobnú obrúčku. Okrem toho sa tenké a dlhé prsty kombinujú s akýmkoľvek typom prsteňa, zatiaľ čo krátke a hrubé prsty sa lepšie kombinujú s tenkými prsteňmi, pretože vďaka tomu opticky vyzerajú dlhšie a na pohľad to tak vyzerá lepšie.

12. Vyberajte si zo spoľahlivých klenotníctiev

Hľadanie svadobných obrúčok môžete začať vytvorením zoznamu klenotníctiev, ktoré už poznáte alebo vám ich odporučili vaši známi. Určite sa opýtajte na záruku a overte si, či pri nákupe dostanete certifikát, ktorý špecifikuje materiál, kamene, ktoré má, veľkosť, hmotnosť alebo iné podrobnosti. Okrem toho budete vedieť, aký je ich pracovný čas, cenové rozpätie, spôsob platby, môžete zistiť, či majú nejaké zľavy alebo ponúkajú špeciálne akcie. Spýtajte sa aj na názory iných párov, ktoré si u nich zakúpili svadobné obrúčky.


svadobne_obrucky_na_kyticijpg


Bez ohľadu na to, aké budú vaše svadobné obrúčky, najdôležitejšie je, že len ony dokážu vyrozprávať príbeh lásky, ktorého svedkami budú hostia na svadbe, a že si pri pohľade na vaše prsty vždy spomeniete, prečo ste povedali „áno“.