Ako si pripraviť svadobný rozpočet?

Príprava a dodržiavanie svadobného rozpočtu, alebo svadobného budgetu, bez ohľadu na to ktoré pomenovanie je vám bližšie nie je ani zďaleka také zábavné ako výber svadobných šiat, dekorácii či ochutnávka vína. Ak však nechcete stratiť prehľad o tom koľko prostriedkov ste na svadbu vynaložili bez toho aby vás to finančne zruinovalo, tak budete svadobný budget určite potrebovať. Dočítala som sa o zaujímavom prieskume z USA, ktorý hovorí o tom, že až 80% mladomanželov minulo na svadbu viac peňazí ako plánovali a práve preto je svadobný rozpočet a jeho dodržiavanie mimoriadne dôležitý.

Rozprávať sa o peniazoch alebo rozpočte ako takých je niekedy naozaj stresujúce a nikomu sa do toho veľmi nechce. No čím skôr túto tému s vašim partnerom otvoríte, tým menej stresujúce by malo byť celé plánovanie svadby. Zrejme sa jedná o vašu prvú a poslednú svadbu, tak mi dovoľte hneď na úvod malé varovanie. Predstavy nevesty a ženích o svadbe a svadobnom rozpočte sa takmer vždy líšia, a je možné, že sa nevyhnete ani vyhroteným emóciám či hádkam. Majte však na pamäti, a tu sa prihováram hlavne vám milé nevesty, že svadba môže mať veľký vplyv na vašu finančnú situáciu a rozhodne sa nespoliehajte na také to typické slovenské, že vložené peniaze do svadby sa vám vrátia či už vo forme peňazí alebo svadobných darov. Kalkulovať s niečím takým je naozaj nerozumné a práve preto sa pri príprave svadobného rozpočtu držte radšej pri zemi a na svadbu vyčleňte iba toľko peňazí, koľko si môžete dovoliť bez toho, aby ste sa zadĺžili, alebo vám to spôsobovalo nejaké ďalšie finančné komplikácie.

1.) Analýza svadobných výdavkov

Nakoľko nemáte skúsenosti s tým koľko vlastne svadba stojí, tak na začiatok prípravy svadobného rozpočtu sa nevyhnete podrobnejšej analýze cien. Ceny sa líšia naprieč regiónmi a v závislosti od kvality poskytovaných služieb. Cenové rozpätie preto môže byť naozaj široké. Na začiatok svadobného plánovania je dôležité urobiť si predstavu o tom koľko jednotlivé svadobné služby stoja ešte pred tým ako sa pustíte do prípravy svadobného rozpočtu.

Vopred vás však musím upozorniť na jeden fakt. Svadby sú drahé! Každá svadobná služba má prirážku už len za to, že sa v názve použije slovo svadba. Skúste sa na to povzniesť a neporovnávať ceny s cenami bežných osláv či posedení, na ktorých ste sa zúčastnili.

Akonáhle začnete s analýzou, a oslovíte prenajímateľov svadobných priestorov, cateringové firmy, svadobných kameramanov, svadobných fotografov, tak sa vám často krát vrátia vysoko cenovo prestrelené ponuky, no nezúfajte zrejme len nesprávne hľadáte a google algoritmus vám na prvých priečkach zobrazuje najúspešnejších svadobných profesionálov, ktorí sú logicky aj najdrahší. Nahľadajte preto iba cez google, vyskúšajte instagram, svadobný katalóg alebo ak už máte zazmluvnenú svadobnú kapelu alebo svadobného fotografa, tak sa ich opýtajte na dekoratérov, starejších alebo cukrárky, pretože ľudia z fachu vám budú vedieť omnoho lepšie poradiť svadobného profesionála, ktorý zapadá do vašej predstavy svadby a vašej cenovej relácie.

Okrem toho sa neváhajte obrátiť na priateľov či rodinu a opýtajte sa ich koľko ich stála svadobná hostina, svadobný fotograf či kameraman. Zo skúsenosti vám väčšina ľudí nebude mať problém odpovedať a vy si budete vedieť aspoň spraviť lepšiu predstavu o tom koľko stáli nádherné svadobné šaty vašej kamošky keď sa vydávala či energický DJ na svadbe vášho bratranca, vďaka čomu budete lepšie vedieť posúdiť hodnotu za peniaze.

Ako vám budú cenové ponuky pribúdať, tak sa vám postupne vyskladá mozaika toho v akom cenovom rozpätí sa bude pohybovať vaša svadba a predstavu čísiel o ktoré sa viete oprieť pri príprave svadobného rozpočtu. Na začiatok vám stačí aspoň orientačná predstava/číslo či interval, ktorý bude pre vás smerodajný.

Keď už máte toto číslo, musím vás sklamať, ale nespoliehajte sa, že toto číslo je finálne. Ak sa ho budete železne držať, tak to je vynikajúce, avšak rozhodne odporúčam operovať so sumou +15%, nakoľko nikdy neviete čo vás môže prekvapiť a musíte si na takéto situácie vyčleniť rezervu.

analyza-svadobnych-vydavkov-pri-priprave-svadobneho-rozpoctujpg

2.) Kategórie svadobných výdavkov

Keď už máte aspoň orientačnú predstavu sumy svadobného rozpočtu k dispozícii,  zoberte si papier a pero, ideálne otvorte excel, pretože nasledujúcim krokom by malo byť rozdelenie výdavkov na kategórie respektíve väčšie celky ako sú svadobná hostina, svadobní profesionáli, svadobné oblečenie, dekorácie, transport a ubytovanie hostí a iné.

Každú kategóriu viete rozdeliť na menšie položky, ktorým vo vašej tabuľke na papieri alebo v exceli priradíte samostatný riadok nasledovne: napríklad kategória svadobná hostina bude v sebe zahŕňať všetky výdavky, ktoré so svadobnou hostinou súvisia ako Jedlo, Catering, Prenájom priestorov, Obsluha, Alkohol, Koláče, Torta atď. Kategória svadobní profesionáli bude zahŕňať fotografa, kameramana, starejšieho, kapelu, DJ-ja a tak ďalej, jednoducho princíp ste pochopili. Ako si kategórie pomenujete je na vás. Ja som sa ich snažila logicky zoskupiť do väčších zrozumiteľných celkov.

Na obrázku nižšie máte možnosť vidieť náš svadobný rozpočet ktorý môžete použiť ako vzor pri príprave vášho svadobného rozpočtu. Ceny v rozpočte síce uvádzam v eurách ale zodpovedajú ukrajinským cenám v čase plánovania svadby. Okrem toho si na konci blogového článku môžete stiahnuť aj template, ktorý stačí vyplniť. Budem veľmi rada ak takouto cestou zjednoduším život aspoň jednej neveste. 


nas-svadobny-rozpocet-jpgJPG

Rozpočet našej ukrajinsko-slovenskej svadby pre +-80 hostí je 8 000€ a 1 200€ je rezerva pre neočakávané situácie. Do rozpočtu sme sa síce nevošli, ale rezervu sme neprekročili, aj keď sme ju vyčerpali celú :D Ceny v rozpočte sú ukrajinské ceny, slovenské ceny sa rozhodne pohybujú vyššie a aj to bol pre nás jeden z dôvodov robiť svadbu na Ukrajine, nakoľko si tam za tie iste peniaze ako na Slovensku môžeme dovoliť viac ale samozrejme nie na úkor kvality.

Percentuálne rozdelenie kategórii výdavkov u nás vyzeralo nasledovne: 49% nášho 8000€ svadobného rozpočtu išlo na Svadobnú hostinu. Svadobní profesionáli, ktorí robia celkový dojem zo svadby jedinečným, boli pre nás priorita a preto zhltli až 25% rozpočtu. Na svadobné oblečenie a doplnky nevesty a ženícha išlo 13,75% a na dekoráciách sme trošku ušetrili a minuli okolo 8% nášho celkového svadobného budgetu. Nákladu, ktorému sme sa však žiadnym spôsobom nevedeli vyhnúť a je to špecifická situácia, pre našu medzinárodnú svadbu je to, že sme potrebovali premiestniť a ubytovať hostí zo Slovenska na Ukrajinu na dve noci a táto položka nám ukrojila z rozpočtu skoro 9%. Na iné položky ako sú darčeky pre hostí, či družičky ostalo 10% svadobného rozpočtu. Ako môžete vidieť, tak aj keď s odretými ušami, ale dá sa vojsť do rozpočtu, ktorý si stanovíte, častokrát však budete musieť vložiť energiu do hľadania na správnom mieste.

Ideálne percentuálne rozdelenie svadobného rozpočtu by malo vyzerať nasledovne: svadobná hostina 50%, svadobní profesionáli 20%, svadobné oblečenie 10%, svadobné dekorácie 10%, transport 5% a iné výdavky zvyšných 5%. Avšak v mnohých prípadoch toto ideálne rozdelenie svadobného rozpočtu neplatí a líši sa podľa preferencií páru. Ak ste pár, ktorý si potrpí na skvelú hudbu a zábavu, tak si radšej priplaťte za kapelu a menší svadobný budget alokujte na dekorácie. Alebo ak ste pár, pre ktorý je priorita mať na svadbu nádherné a kvalitné spomienky, tak si alokujte väčší rozpočet na fotografa a možno viete čo to ušetriť na svadobnej torte, ktorá nemusí byť umelecký "masterpiece". To ako prostriedky alokovať je čisto na vás a na vašich preferenciách. 

idealny-svadobny-rozpocetjpg

3.) Príprava svadobného rozpočtu

Poďme sa teraz pozrieť na to ako si všetky vyššie spomenuté svadobné položky, prehľadne usporiadať do tabuľky na papier prípadne excelovskej tabuľky alebo ak si chcete zjednodušiť prácu, tak si môžete zadarmo stiahnuť môj template vyššie. 

Vaša tabuľka by mala pozostávať aspoň z 5 stĺpcov a okolo 20 až 30 riadkov. Do prvého stĺpca vľavo si pod seba vpíšte názvy jednotlivých kategórii svadobných výdavkov respektíve väčších celkov ako sú svadobná hostina, svadobní profesionáli, svadobné oblečenie, svadobné dekorácie, transport svadobných hostí, ubytovanie svadobných hostí a iné. Pod tieto kategórie si môžete doplniť riadky s jednotlivými položkami ako napríklad: pod kategóriu svadobné oblečenie zahrniete svadobné šaty, svadobné doplnky, topánky pre nevestu, oblek pre ženícha a tak ďalej. Hlavné kategórie si odlíšte farebne. Všetky svadobné položky vpisujte pod seba. Ak máte pocit, že už ste vyčerpali všetky svadobné položky, ktoré vás napadli pomenujte si zvyšné stĺpce. Druhý stĺpec v poradí zľava doprava, by mal byť stĺpec do, ktorého si zapíšete ceny položiek podľa toho čo sa vám podarilo zistiť na základe vašej analýzy cien. Tento stĺpec je len orientačný a kľudne môžete uviesť interval. Keď už zazmluvníte všetkých svadobných profesionálov, tak ho kľudne vymažte. Tretí stĺpec v poradí by mal zodpovedať finálnej sume, ktorú ste za danú svadobnú služby zaplatili. Tá by sa nemala veľmi výrazne líšiť od sumy, ktorú ste mali s reštauráciou, hotelom či svadobným profesionálom dohodnutú ešte pred svadobným dňom. Ak si to chcete odsledovať môžete medzi stĺpec 2 a 3 vložiť ešte jeden stĺpec kde si vložíte približný odhad na základe cenovej ponuky, ktorú ste si so svadobným profesionálom odsúhlasili. Takto si jednoducho viete odsledovať na čom ste sa dohodli a či platíte za službu primerane. Ako ďalší stĺpec odporúčam doplniť Depozit. Pripravte sa na to, že svadobní profesionáli a reštaurácie či hotely budú od vás jednoznačne vyžadovať depozit, na základe ktorého, rezervujú termín výhradne vám. Plánovanie svadby trvá niekedy rok až rok alebo rok a pol. Za ten čas si už určite nebudete pamätať kto si od vás vypýtal depozit a v akej výške. Práve preto je veľmi dobré si do tohto stĺpca uviesť v akej výške ste zložili depozit. Posledný stĺpec vašej tabuľky by mal predstavovať sumár toho čo by ste ešte mali doplatiť hotelu, svadobným profesionálom, kaderníčke, dekoratérom, cukrárom a tak ďalej. K číslu sa dopracujete jednoducho tak, že od celkovej sumy odpočítate depozit. Tento stĺpec rozhodne odporúčam a verte mi, že vám v deň svadby, alebo deň po svadbe to zjednoduší život.

4.) Rozloženie svadobných výdavkov v čase

Pripravte sa na to, že svadobné výdavky sa rozložia v čase, preto buďte pripravení respektíve majte našetrených toľko peňazí koľko budete potrebovať. V prvých mesiacoch svadobného plánovania vynaložíte okolo 15% svadobného rozpočtu na rezervácie, 3-6 mesiacov pred svadbou miniete zhruba 20% výdavkov na zálohy, nákup svadobného oblečenia a svadobných doplnkov. S blížiacim sa termínom vašej svadby vám ostane v posledných dňoch doplatiť ešte 65% prostriedkov.

5.) Extra svadobné tipy

Svadobný tip 1

Buďte zodpovední pri aktualizácii, vášho svadobného budgetu. Nemá zmysel si pripravovať svadobný rozpočet ak ho nebudete aktualizovať s snažiť sa ho dodržiavať. Zároveň sa snažte byť naozaj precízny a dopĺňajte presné sumy, aby bola vaša predstava svadobných výdavkov realistická.

Svadobný tip 2

Dávajte si pozor na to kedy máte jednotlivým svadobným profesionálom zaplatiť za poskytované služby. Myslite na to vopred. Odporúčam, všetko čo sa dá uhradiť vopred zaplaťte pár dní pred svadbou. Čo sa nedá alebo nechcete vyplatiť vopred musíte mať spočítané a ideálne dedikovať spoľahlivú osobu, ktorá vo vašom mene vyplatí svadobných profesionálov vo váš svadobný deň namiesto vás.

Svadobný tip 3

Ak nastane situácia, že vás pri svadobných šatách alebo topánkach premôžu emócie a neviete si predstaviť svadbu bez nich, tak máte nasledovné možnosti: uberte svadobný budget z položky na ktorej vám až tak veľmi nezáleží, ktorá bude kompenzovať tento výpadok. Druhou možnosťou je navýšiť svadobný rozpočet, nie je to ideálna možnosť ale keď sa na tom s partnerom dohodnete a máte na to priestor tak do toho. Rozhodne sa to nesnažte zatajovať, alebo snažiť sa za túto položku zaplatiť sama. Nechajte si čas na premyslenie a porozprávajte sa o tom spoločne. Zamyslite sa čo sú vaše priority, či mať drahé svadobné šaty alebo radšej zažiť nádherný svadobný deň obklopená spokojnými svadobčanmi. Aj keď sa možno jedná len o navýšenie o malú sumu, robte kompromisy a buďte fér k vášmu partnerovi. Myslite pri míňaní peňazí na toho druhého, za svadbu predsa v mnohých prípadoch platíte obaja.