Ako sa starať o pleť pred svadbou: 6 užitočných rád

Chceš zistiť, ako dosiahnuť žiarivú pleť a ako sa pripraviť tak, aby bola na svadbe dokonalá? Ako zároveň aj kozmetička ti dám pár odporúčaní, ktoré ti pomôžu k tomu, aby tvoja pleť vyzerala na svadbe krásne sviežo a hlavne zdravo.

Aj keď je pravda, že make-up dokáže zázraky a že je tiež nevyhnutné nájsť dobrého profesionála, ktorý vie zvýrazniť naše črty a vie potlačiť aj tie, ktoré sa nám až tak nepáčia, je tiež veľmi dôležité mať dobre ošetrenú pleť a pravidelne sa o ňu starať. Dobrá príprava pleti je kľúčom k žiarivému make-upu v tvoj svadobný deň. Naša pokožka je tým najlepším plátnom, a preto je nevyhnutné, aby sme zvolili vhodnú starostlivosť, ktorá by mala byť súčasťou nášho každodenného života, a teda aj súčasťou svadobnej prípravy.

Ako získaš upravenú a žiarivú pleť? V dnešnom blogu ti poviem,  aké opatrenia musíš dodržiavať, aby tvoj make-up splnil očakávania, ktoré sú naň kladené. Dozvieš sa všetko potrebné, pre zvýraznenie tvojej krásy.

1. Návšteva kozmetického salónu

Vyhľadajte profesionálnu pomoc v kozmetickom salóne. V kozmetickom salóne, alebo salóne krásy, ti urobia diagnostiku pleti na základe potrieb pleti ti odporučia potrebné ošetrenie alebo ošetrenia. Vhodný čas na návštevu salóna je približne 2-3 mesiace pred svadbou.

2. Starostlivosť o pleť doma

Ak z nejakého dôvodu nemôžeš ísť do kozmetického salónu, môžeš si urobiť každodenný rituál starostlivosti o pleť doma. Tvoja pleť ti za to určite poďakuje. Našťastie máme kozmetiku, ktorá nám umožňuje vykonávať čistenie pleti a kozmetické procedúry doma bez akéhokoľvek rizika pre zdravie pokožky. Príprava skvelej pleti na svadbu si okrem iného vyžaduje každodennú starostlivosť o hĺbkové čistenie, aplikáciu tonerov a ochranu pred slnkom. Intenzívne kúry pár týždňov pred svadbou dokážu zlepšiť pleť, no nič lepšie ako prevencia a trvalá starostlivosť neexistuje.

Je veľmi dôležité poznať rutinu v starostlivosti o pleť a ešte dôležitejšie je aby si ju dodržiavala každé ráno aj večer pred spaním.

skincare_productsjpg

Ranná rutina

  1. Vyčisti si tvár prípravkom špecifickým pre tvoj typ pleti (napríklad čistiaci gél alebo čistiaci olej, či čistiaci krém. Nanes čistiaci gél na brušká prstov a vmasíruj krúživými pohybmi smerom nadol na krk a dekolt a smerom nahor na tvár. Následne zmi produkt dostatočným množstvom vody. Voda by nemala byť ani príliš horúca ani veľmi ľadová.

  1. Použi tonikum na pleť, ktorý si môžeš dať najprv na vatový tampón a následne si ním prejdeš po pleti. Druhá varianta je naniesť tonikum do dlane a následne povtláčať do pleti. Takto nemusíš použiť žiaden vatový tampón a zároveň budeš citlivejšie pristupovať aj k tvojej pleti.

  1. Okrem tonika odporúčam použiť aj kvalitné pleťové sérum. Vhodne zvolené sérum vie pekne pomôcť pleti zlepšiť jej stav. Na výber máš napríklad hydratačné sérum s kyselinou hyaluronovou, sérum s vitamínom C na rozžiarenie pleti alebo aj sérum s niacinamidom (vitamín B3), ktoré je vhodné pre všetky typy pleti, ale výborný je pre pleť s vyskytujúcim sa akné, rozšírenými pórmi a na rosaceu.

  1. Ďalší krok je použiť hydratačný denný krém, ktorý je určený pre tvoj typ pleti. Odporúčam však poriadne popátrať a nájsť krém s SPF 50. Krém s ochranným faktorom je nesmierne dôležitý, pretože nás chráni pred slnečným žiarením a teda starnutím pleti. Kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom by som hľadala napríklad v lekárni alebo medzi kórejskou kozmetikou. Kórejci sa dôkladne starajú o svoju pleť a ich pleťové krémy s SPF patria medzi tie najlepšie.

Neodporúčam však krémy napríklad s SPF 15 alebo make-upy s SPF 15 a podobne, pretože takýto ochranný faktor je veľmi nízky a nezabezpečí potrebnú ochranu pred žiarením. Navyše make-upu si nenanesieš také potrebné miesto, aby si reálne ten ochranný faktor dosiahla (aj keby požiješ make-up s SPF 50). Správne dávkovanie opaľovacích prípravkov na pleť je jedna čajová lyžička na tvár a dekolt.

Nočná rutina

  1. Ak máš na sebe make-up, prvým krokom bude odstránenie make-upu. Odporúčam ti dvojkrokové čistenie, ktoré spočíva v odlíčení a následne ešte vyčistení pleti. Na odlíčenie make-upu môžeš použiť napríklad micelárnu vodu, no opäť je tu problém s trením pleti vatovým tampónom. Preto by som ti radšej odporučila hydrofilný olej alebo odličovací balzam (prípadne gél, ak ti olejové produkty z akéhokoľvek dôvodu nevyhovujú). Nanes si 2-3 pumpičky odličovacieho hydrofilného oleja do dlane a vmasíruj do pleti. Prejdi všetky časti tváre, aby sa ti poriadne rozpustil make-up. Nezabudni popri nose, na kraji čela, ale aj okolo úst. Pridaj malé množstvo vlažnej vody a krúživými pohybmi znovu prechádzaj po tvári. Olej sa premení na mliečnu emulziu, ktorú potom len spláchneš vodou.

  1. V druhom kroku proces zopakujeme, no použijeme čistiaci gél alebo krémový čistiaci gél. Tento krok je taktiež veľmi dôležitý, pretože okrem odlíčenia je žiadúce aj následné vyčistenie pleti.

  1. Po odlíčení a vyčistení si nanes pleťové tonikum vhodné na tvoje pleť. Opäť raz odporúčam nanášanie vklepkávaním prstami do pleti.

  1. V tomto kroku si aplikuj nočnú kúru vhodnú pre tvoj typ pleti. Tak ako aj v rannej rutine, aj na noc pred spaním odporúčam použitie séra. Tentokrát odporúčam sérum s retinoidmi, ktoré spomaľuje starnutie pleti, hyaluronové sérum na hydratáciu alebo sérum s ceramidmi na celkovú regeneráciu pokožky.

  1. Po sére už stačí naniesť krém. Väčšinou ženy hľadajú niečo výživnejšie ako na deň, ale ak ti vyhovuje tvoj denný krém (ktorý neobsahuje SPF), pokojne ho použi vo večernej rutine.

Môj tip: Pokiaľ tvoja pleť dobre znáša sérum proti vráskam alebo tvoj výživnejší pleťový krém aj v okolí očí, nemusíš si kupovať drahé očné krémy, ale použi dané sérum a krém.

3. Chemický peeling raz týždenne

Týmto spôsobom odstrániš odumreté bunky, ktoré upchávajú póry pleti a vďaka peelingu prispeješ k bunkovej obnove najhlbších vrstiev. Chemický peeling je k pokožke šetrnejší ako ten mechanický, pretože rozpúšťa odumreté bunky vďaka účinnej látke v ňom a nie trením zrniečok po pokožke. Na trhu je široká škála peelingov, no najviac sa odporúčajú tie, ktoré obsahujú kyselinu glykolovú. Ekvivalent kyseliny glykolovej je kyselina mliečna, ktorá je trochu jemnejšia ako kyselina glykolová a skôr je vhodnejšia na citlivejšiu a suchšiu pleť.

4. Pleťová maska

Nezabúdaj na hýčkanie pleti v podobe pleťovej masky 1-2x týždenne. Ak máš mastnejšiu pleť so sklonom k upchatým pórom, použi ílovú masku aj s kyselinou salicylovou a zinkom; a ak máš pleť skôr dehydratovanú alebo suchšiu, odporúčam plátenné masky na zvýšenie hydratácie alebo výživy pleti. Počas doby, čo budeš mať masku na pleti- čo je približne 15-20 minút, si môžeš pustiť príjemnú hudbu, obľúbený seriál a zrelaxovať sa.

face_maskjpg

5. Hĺbkové čistenie pleti

Ak je potrebné vykonať čistenie pleti krátko pred svadbou, ideálne by bolo urobiť to najmenej 20 dní vopred, pretože pri tomto ošetrení sa odstraňujú nečistoty, ktoré ale môžu spôsobiť kožnú reakciu alebo alergie a určite v tvoj veľký deň chceš byť dokonalá a nie riešiť nejaké problémy s pleťou.

5. Slnko a tabak, nepriatelia kože

Poškodenie pokožky slnkom už pozná každý. Tmavé škvrny, vrásky a suchosť sú jedny z najobávanejších nepriateľov.  Veľmi intenzívne opálenie má navyše u neviest ešte jednu nevýhodu, a to, že na rozdiel od bielych svadobných šiat intenzívne opálenie nevyzerá veľmi elegantne. Nič nezaprie čaro pekného odtieňa, ale nemôžete to preháňať a ísť na doraz. Biele šaty s veľmi spálenou tvárou nepôsobia elegantne.

naked_skinjpg

Čo sa týka tabaku, odporúča sa nefajčiť. Tabak je jednou z vecí, ktoré najviac škodia pokožke (popri mnohých iných zdravotných problémoch, ktoré spôsobuje). V prípade pleti to uberá na sviežosti a rozdiel je naozaj citeľný medzi ľuďmi, ktorí fajčia a tými, ktorí nefajčia.

6. Pitný režim a zdravá strava

Vypiť jeden a pol alebo dva litre vody denne je dosť otrepaný recept na krásu, ale to nie je dôvod na to, aby si sa vyhovárala, že veď ty smädná nie si, ty piť toľko nepotrebuješ. Odborníci tvrdia, že je badať značný rozdiel medzi tými, ktorí sa snažia piť dostatok vody a tými, ktorí nie.

Ak sa k tomu pridá sila dobrej stravy s množstvom zeleniny a ovocia a dostatočným príjmom bielkovín, toto všetko výrazne napomáha k zlepšeniu stavu pokožky. Pred veľkým dňom nezabúdaj, že by si nemala moc konzumovať vyprážané, pikantné a čokoládové jedlá. Takisto sa pár dní pred svadbou vyhýbaj jedlám, ktoré vieš, že ti spôsobujú nafukovanie. Chceš sa, predsa, v tvoj deň cítiť pohodlne a dobre vo svojom tele.

Verím, že ti moje tipy pomôžu k tomu, aby si bola s tvojou pleťou na svadbe spokojná a cítila sa sebavedomo počas celého svadobného dňa.

Soňa