Ako na nezabudnuteľnú svadobnú zábavu?

Chceš aby si tvoj svadobný deň zapamätali skutočne všetci ? A aj svadobný hostia a aj ty, moja milá nevesta, spolu so svojim budúcim manželom ? Ak si odpovedala na túto otázku áno, tak čo si ochotná pre to urobiť ? Si pripravená venovať viac času, úsilia či peňazí na to aby to tak bolo? Príprava a organizácia svadby je niekedy veľmi únavná, ale mimoriadne potrebná. A organizácia svadobnej zábavy si vyžaduje osobitnú pozornosť.

Profesionálny svadobný moderátor, starejší alebo svadobní organizátori urobia všetko pre to, aby svadobní hostia na tvojej svadbe sa nenudili. Najčastejšie však fungujú podľa vopred určenej šablóny a ak nebola zábava dohodnutá pred začiatkom svadby, mnohé tradičné súťaže sa ti môžu zdať nezaujímavé konkrétne pre tvojich svadobných hostí a ba až triviálne. Aby sa tomu zabránilo, je lepšie nájsť si čas na vypracovanie zábavnej časti večera vopred.

A tak pripravila som pre teba niekoľko nápadov, ktoré rozhodne nenechajú pozvaných hosti len tak ľahostajne sedieť na stoličkách bez ohľadu na ich vek. Chcela by si o nich vedieť ? Tak šup-šup, čítaj ďalej!





1. Živá hudba

Živá hudba sa hodí na oslavu akéhokoľvek štýlu a formátu. Hudobníci budú žiadaní na uvítaní svadobných hostí alebo počas slávnostného ceremoniálu pod holým nebom, na slávnostnej večeri a počas večernej svadobnej zábavy. Práve živá hudba dokáže vytvoriť čarovnú a romantickú atmosféru na tvojej svadbe.

Zamysli sa nad rôznymi časťami svadobného harmonogramu či celým svadobným dňom. Svadobní hudobníci vedia napríklad navodiť príjemnú atmosféru už pri uvítaní svadobných hostí alebo počas slávnostného ceremoniálu pod holým nebom. Podľa toho aký štýl si si pre svoju svadbu vybrala, tak na uvítaní môžeš mať napríklad “ľudovkárov”, ktorí dodajú tradičnej svadbe ten správny vibe a svadobným hosťom energiu, alebo to môže byť malý sláčikový orchester, ktorý bude potichúčky hrať klasiku, čo je skvelá voľba pre elegantnú/fancy svadbu, čo len podčiarkne noblesu takejto svadby.

Počas svadobnej hostiny platí to isté. Chceš príjemnú lounge hudbu, pri ktorej sa svadobčanom dobre papá alebo chceš niečo energickejšie, aby sa už tešili na tanečný parket.

Vopred sa dohodni so svadobnou kapelou na zozname skladieb, ktoré predvedú: nech sú v ňom ako moderné piesne, ale aj obľúbené piesne tvojich rodičov a starých rodičov, tým sa možno dokonca sa im budú tieto piesne páčiť aj v modernom prevedení :) O tom ako si vybrať kapelu na svadbu sme napísali veľmi podrobný článok ak ťa ho zaujíma, tak tu je link: https://svadbujeme.com/blog/svadobn%C3%BD-dj-alebo-svadobn%C3%A1-kapela-%C4%8Do-zv%C3%A1%C5%BEi%C5%A...

2. Svadobná šou

Nech je šou! Zaujímavý a originálny svadobný program je v dnešnej dobe už prakticky súčasťou každej modernej svadby. Existuje nespočetné množstvo umelcov či aktivít, ktoré sa postarajú o nezabudnuteľnú svadobnú zábavu. Napríklad, vystúpenie známeho speváka alebo speváčky by bola dobrá voľba pre svadobnú oslavu, najmä ak máš naplánovanú veľkú svadobnú oslavu s veľkým počtom hostí. Pripravila som pre teba aj zoznam rôznych typov vystúpení, ktoré by sa mohli tebe a tvojim svadobným hosťom páčiť:

  • cirkusové predstavenie (samozrejme bez zvierat)

  • vystúpenie iluzionistov

  • tanečné čísla

  • hudobná šou (aj s neobvyklými nástrojmi - bubnová šou, etnická hudba atď.)

  • vystúpenia známych spevákov, speváčok

  • ohňová šou

  • laserová šou

  • kryo šou

  • veľké mydlové bubliny

  • piesková šou

  • stand-up vystúpenie  

  • barmanská šou

  • športové šou (napríklad s prvkami synchronizovaného plávania v bazéne alebo rytmickej gymnastiky)

  • food truck, zmrzlinárske auto

  • tanečné čísla 

Pri výbere typu predstavenia treba brať ohľad na miesto, kde bude prebiehať tvoja svadba: napríklad, ohňovú šou je lepšie usporiadať pod holým nebom, akrobati potrebujú miestnosti s veľmi vysokými stropmi, synchronizovaní plavci potrebujú bazén a slávni umelci vyžadujú špeciálne hudobné zariadenie a osvetlenie. Laserová šou bude najlepšie vyzerať už večer, keď bude tma a veľké mydlové bubliny sa tiež môžu nechať až na koniec svadby, aby si hostia náhodou nenamočili a nezašpinili oblečenie.

Dôležite je s tým neprehnať a nespraviť zo svadby jeden veľký koncert. Nezabudni, že v tento deň všetka pozornosť by sa mala venovať tebe a tvojmu budúcemu manželovi a vy a vaši hostia by ste mali mať čas na komunikáciu a tanec.

zuza-galczynska-c5_eQi4rrjA-unsplashjpg

3. Aktivity, ktoré si môžu svadobní hostia vyskúšať na vlastnej koži

Rôzne workshopy na svadbe sa stávajú čoraz populárnejšími. Na svadbu si môžeš vybrať akýkoľvek typ krátkeho workshopu v závislosti od vlastných preferencií a želaní hostí. Podľa mňa tvoji priatelia a príbuzní si určite budú chcieť vyrobiť kvetinový veniec alebo kyticu vlastnými rukami, urobiť malý fotorámik, sviečku alebo si namiešať vlastný kokteil. Len si predstav, akí tvoji hostia budú zaujatí počas procesu a akí budú šťastní, keď vyrobia niečo vlastnými rukami. Hlavná vec, nad ktorou musíš najskôr porozmýšľať je, že aký výsledok chceš nakoniec dosiahnuť: len pobaviť svadobných hostí a nechať „vyrobené dielo“ ako pamiatku pre vás pre novomanželov do nového domova alebo dať všetkým hosťom suveníry ako spomienku na vašu svadbu.

Tiež sa nezabudni zamyslieť nad tým, že máš na svadbe rôzne vekové kategórie a záujmové skupiny a, že workshop nemusí byť vhodný napríklad pre detičky. Preto možno siahnuť po niečom univerzálnejšom, alebo práve naopak možno chceš workshop alebo animátora iba pre deti. Tak možno aspoň rodičia skutočne zažijú nezabudnuteľnú svadobnú zábavu.


4. Kúzelník na svadbe 

Kúzla či mágia sú skvelou zábavou na každú oslavu. Ak totiž u svadobných hostí vzbudíš ich zvedavosť tak si o krok bližšie k nezabudnuteľnej svadobnej zábave. Pohyby či triky kúzelníka zaujmú hostí všetkých generácií, bez ohľadu na to, aké veľké budú triky a aké materiály sa na to použijú: klobúky, šatky, hracie karty alebo, napríklad, osobné veci hostí. Alebo čo ak necháš zmiznúť tvoju novú svokru. Samozrejme žartujem ale možnosti sú veľmi rozmanité.

Z kúzelníka budú mať špeciálnu radosť najmä deti, preto ak ich budete mať na svadbe veľa, tak práve kúzelník určite dokáže na ich tvárach vyčariť smiech. Tiež máte možnosť zvoliť náhradu kúzelníka, ktorým je napríklad klaun, ale tu opatrne pretože klaunov rozhodne nemajú radi všetci, a pre niektorých ľudí pôsobí priam strašidelne. To už nechám na vaše zváženie, či chcete klauna, prípadne zapojiť do zábavy na svadbe klauna a to len pre deti.



5. Svadobné hry  

Dobre zvolené svadobné hry dokážu garantovať nezabudnuteľnú svadobnú zábavu. Možností máš veru neúrekom nakoľko môžeš siahnuť po originálnych svadobných hrách o ktorých som písala v predchádzajúcom článku. Tam podrobne rozoberám až 4 originálne svadobné hry vrátane všetkého čo budeš na ich prípravu potrebovať, ich priebehu a pravidiel. 

Tiež môžeš siahnuť po únikových hrách. Takéto hry sú veľmi nezvyčajnou formou zábavy, ale vedia hostí pekne naštartovať. Rozdeľ svojich svadobných hostí do tímov, daj im mapy a indície a povedz im, že hľadajú poklad alebo že idú hľadať hlavnú cenu celej svadobnej oslavy! Garantujem ti, že sa tento typ zábavy bude páčiť všetkým svadobným hosťom a rozhodne sa pri tom pobavia!

Ak budeš mať komornejšiu svadobnú oslavu, odporúčam ti zaobstarať zopár dobrých spoločenských hier. Do spoločenských hier môžeš kľudne zapojiť všetkých svadobných hostí alebo môžeš niekde umiestniť len samostatný stôl s hrami, kde budú hrať len tí, ktorí si to želajú. Dobrým môže byť aj taký samotný šach, ktorý je tvorený šachovou plochou rovno na zemi a veľkými šachovými figúrkami, ktoré detičky tak radi zhadzujú na ihriskách.



elisabeth-arnold-QL5PgKelw4s-unsplashjpg


6. Animátor pre deti

Toto som síce už okrajovo v dnešnom článku zmienila ale myslím si, že animátor na svadbe si zaslúži veru viac pozornosti. Ak nechceš aby polovica tvojich svadobných hostí pravidelne vykonávali počas svadby funkcie opatrovateľov, vychovávateľov, upratovačiek rozbitého riadu a veselých klaunov, tak pre detičky na svojej svadbe zaobstaraj animátora. Pretože je dosť pravdepodobné, že tvoje kamošky-mamičky si počas svadby ani neoddýchnu, neužijú si prvý tanec novomanželov, súťaž s prenesením pomaranča medzi kolenami a kopec ďalších aktivít. Lebo mama zostane mamou aj počas svadby. Pokiaľ jej, samozrejme, nepribehne na pomoc záchranca, ktorým je detský animátor! Animátor na svadbe je superhrdina, ktorý zabaví deti počas celej oslavy. Nikto z detí sa predčasne nevrhne do svadobnej torty, nikto nebude liezť pod stôl a rušiť hostí. Pod prísnym vedením profesionála sa deti budú hrať a zabávať v špeciálne vyhradenej miestnosti alebo v tej istej sále. Animátori si so sebou prinesú rekvizity, milión zábavy a všetko na to, aby aj detičky mali poriadnu zábavu. Kým rodičia opekajú, tancujú a rozprávajú sa o nudných témach pre dospelých, deti vyrobia darček pre novomanželov, nakreslia obrázok alebo sa niečo zaujímavé naučia. 

Za toto ti určite mnohí svadobní hostia poďakujú. Toto je totiž investícia, ktorá sa odzrkadlí na spokojnosti svadobných hostí.


“Čierna listina”

Existujú aj také typy zábavy, ktoré je lepšie na svadbe nemať. Som si viac než istá, že by si nad nimi aj tak ani neuvažovala , no pre každý prípad ti to radšej pripomeniem.

  1. Vulgárne a dvojzmyselné súťaže tvojich kamarátov možno nešokujú, no staršej generácii sa možno nebudú páčiť.

  2. Zábava spojená s prezliekaním, zosmiešňovaním nedostatkov, zlými vtipmi môže tvojich svadobných hostí zmiasť alebo dokonca uraziť.

  3. Súťaže súvisiace s jedlom a nápojmi môžu poškodiť zdravie hostí a zničiť ich sviatočný odev.

  4. Zábava, pri ktorej sa hostia môžu zašpiniť alebo fyzicky zraniť. Beh v opätkoch, oblievanie vodou a podobne nie sú práve najlepšie riešenia.

  5. Aukcie a iná zábava súvisiaca s veľkými peniazmi vynaloženými hosťami sú častokrát nevhodné a svadobní hostia sa môžu cítiť nepríjemné.

K tejto téme je to všetko odo mňa na dnes :) Pevne verím, že tvoja svadobná zábava sa vydarí a možno pre ňu aj použiješ nejaký z týchto mojich nápadov. Určite mi potom napíš ako to u vás na svadbe dopadlo na mail martina@svadbujeme.com, budem sa tešiť. Nezabudni prezdielať tento článok aj ďalším známym nevestičkám, ktoré možno práve teraz premýšľajú nad zábavou na svoju svadbu, budem rada, ak sa inšpirujú :)