Čo by ste mali vedieť o výbere svadobného obleku a doplnkov pre ženícha

Tento svadobný blog môže byť mimoriadne užitočný pre pánov či vašich nastávajúcich, pre ktorých nie je oblek ich každodennou pracovnou uniformou, ale je to skôr príležitostný kúsok oblečenia a práve preto v tejto oblasti potrebujú poradiť či nasmerovať.


Zároveň je určený pre všetky tie nevesty, ktoré sa budú vo výbere obleku pre ženícha angažovať. Mnohým mužom totiž treba v tomto smere trošku pomôcť a nasmerovať ich. S výberom obleku to totiž vôbec nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať. Muž ťa predsa počas svadobného dňa reprezentuje, takže určite nechceš aby mu spod saka vytŕčali dlhé rukávy košele alebo aby mu boli nohavice obleku pridlhé...

S výberom obleku to totiž vôbec nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať. Poďme preto do hĺbky a poďme si preto vysvetliť na čo si dať pri výbere svadobného obleku pozor. Pripravila som pre teba kompletného sprievodcu svadobným oblekom so všetkými informáciami a nápadmi na oblek pre ženícha, ktoré sa ti určite zídu pri výbere dokonalého svadobného obleku pre tvoj svadobný deň.

pierko-na-hnedom-svadobnom-oblekujpg

Kúpiť, požičať alebo si nechať ušiť svadobný oblek?

Prvou dilemou pri výbere svadobného obleku pre ženícha je či si svadobný oblek kúpi, požičia alebo nechá ušiť. Poďme si tieto možnosti rozobrať pekne poporiadku.

Svadobný oblek na mieru

Veľa mužov nemá rado obleky, lebo sa v nich necítia pohodlne. Nechať si preto ušiť oblek na mieru môže byť riešenie, aby sa ženích vo svojom obleku cítil pohodlne. Šitie svadobného obleku môže byť riešením ak ženích nezapadá do bežných konfekcií, prípadne ako väčšina z nás rieši nejaké asymetrie (napríklad jednu ruku o trošku dlhšiu, jedno rameno vyššie, atď.) a má problém zohnať v obchodoch kúsky, ktoré mu skutočne sedia.

Z osobnej skúsenosti poviem, že napríklad pre pánov, ktorý majú široké ramená a sú štíhli a vysokí je skutočne problém nájsť sako, ktoré je dlhé ale aj široké v ramenách a nie len široké v ramenách a končí im niekde pri pupku. Toto však ani zďaleka nie je jediný príklad. Mimoriadne vysokí páni mávajú problém s nohavicami a vyšportované typy s úzkym sakom.

Svadobný oblek na mieru garantuje komfort a ušetrí vám hodiny hľadania a skúšania oblekov v obchodoch či butikoch. Treba však aj povedať to B a to je, že musíte už mať aspoň akú takú predstavu ako by mal oblek na mieru vyzerať a vedieť čo vlastne chcete.

Oblek na mieru je tiež riešením ak máte oblek v pláne personalizovať. Napríklad rôznymi výšivkami, špeciálnymi gombíkmi alebo si nechať vyšiť na oblek dátum svadby. Možností v tomto smere sú nelimitované. Vyberáš si všetky totiž všetky aspekty obleku cez materiál, farbu, strih či štýl, doplnky.

Ak sa rozhodneš pre oblek šitý na mieru, tak musíš počítať s vyššou cenou, a mať dostatočnú časovú rezervu, aby ti takýto oblek stihli ušiť včas. Tri mesiace pred svadbou je absolútne minimum. V prípade, že sa riešia aj obleky na mieru pre družbov, tak rozhodne skôr. Aj tu však platí čím skôr tak tým lepšie. Od momentu kedy vám krajčír zoberie miery budeš musieť absolvovať ešte zopár skúšok obleku, aby krajčír zabezpečil, že oblek skutočne sedí tak ako má. Obrovskou výhodou je, že vám oblek ostáva už navždy ako spomienka alebo na využitie na iné príležitosti.

svadobny-oblek-na-mierujpg

Svadobný oblek z obchodu

Ak nemáš/nemáte žiadnu predstavu o svojom svadobnom obleku, tak sa môžete nechať inšpirovať priamo v obchodoch, kedy zistíte aké strihy, materiály či farby sa vám páčia. Kúpa obleku tým pádom môže byť vhodným a aj finálnym riešením.

Výber svadobného obleku v obchode vôbec nemusí byť ani náročný. Dnes máte na výber prakticky z nekonečného množstva strihov, farieb či materiálov a záleží už len za vás akú veľkú časť svadobného rozpočtu ste si alokovali na svadobný oblek. Podľa vášho svadobného budgetu by ste si mali v prvom rade odfiltrovať obchody, butiky či značky, ktoré zodpovedajú vášmu svadobnému rozpočtu. Ušetríte si tým veľa času.  

Pri kúpe obleku odporúčam vyberať nadčasový oblek, ktorý ti bude slúžiť ešte dlhé roky na rôzne príležitosti. Kúpený oblek máš tiež možnosť dať upraviť na mieru, to však zvýši celkové náklady na jeho obstaranie. Čo sa týka ceny, táto možnosť môže byť lacnejšia ako ušitie obleku na mieru ale to samozrejme záleží od tvojho rozpočtu na svadobný oblek.

V prípade, že si svadobný oblek kúpiš, tak máš možnosť ho predať keď sa ti to bude hodiť alebo ho posunúť ďalej túto možnosť nemáš ak sa rozhodneš si svadobný oblek prenajať.

Požičaný svadobný oblek

Prenajatý alebo vypožičaný svadobný oblek môže byť riešením, ak vieš, že ho pravdepodobne už nebudeš potrebovať. Tvojou uniformou sú skôr tepláky pretože sa nechceš za žiadnu cenu vzdať komfortu, ktoré ponúkajú.

Tu však dvíham varovný prst. Možno teraz ešte ani len netušíš koľko formálnych príležitostí na teba číha v najbližšom období. Ak sa momentálne ženíš, tak si pravdepodobne vo veku, kedy sa ženia aj tvoji priatelia, spolužiaci, bratranci a sesternice. Tiež tvoji rodičia či starí rodičia budú určite oslavovať nejaké okrúhle výročia alebo sa ocitneš na krste dieťaťa niektorého z tvojich blízkych.

Aj keď si hovoríš, že oblek po svadbe už potrebovať nebudeš, tak môžeš zostať nepríjemne prekvapený koľko krát si ho budeš musieť požičať. To môže do značnej miery cítiť aj tvoja peňaženka. Preto možno skutočne investuj do kvalitného nadčasového obleku, ktorý ti bude slúžiť ešte mnohé roky.

Ak si však typ, ktorý si nevie predstaviť mať v šatníku jeden oblek a rád sa na príležitosti pekne oblečieš, pretože ti záleží na tom aby si vyzeral inak alebo aby si urobil dojem, tak práve požičanie svadobného obleku môže byť pre teba vhodným riešením. Nemusíš pritom minúť "majland" na super kvalitný oblek. Môžeš siahnuť po lacnejšej ale dobre sediacej verzii obleku z požičovne, napríklad po takom ktorý práve letí alebo po farbe ktorá pri danej príležitosti zaujme.

Pri požičanom obleku musíš mať na pamäti to, že nejaké zásahy do toho ako ti oblek sedí budú určite možné ale čo sa týka nejakej personalizácie obleku v zmysle nejakých nášiviek či výšiviek alebo väčších zásahov to zrejme nebude možné kým si takýto oblek nekúpiš.

svadobny-oblek-z-obchodujpg

Strih svadobného obleku

Predtým ako si porovnáme jednotlivé strihy svadobných oblekov, tak si musíš ešte premyslieť či siahneš po obleku alebo dáš šancu napríklad fraku. Podľa charakteru alebo štýlu svadby si volíme aj vhodný svadobný outfit. Pričom pri obleku sme pomerne flexibilní, pretože sa hodí prakticky tu každému typ svadby, tak s frakom je to náročnejšie pretože bude pôsobiť dobre na elegantnej, luxusnej či veľmi formálnej svadbe. Takej, ktorá sa koná v skutočne exkluzívnom priestore.

Obleky a ich strihy by som v prvom rade rozdelila na také 3 hlavné kategórie-

Klasický svadobný oblek

Klasický oblek je dnes už také viac retro a preferujú ho skôr starší páni a oni vedia prečo! Tým, že tento strih svadobného obleku je voľnejší, tak je zároveň aj pohodlnejší. Tento typ obleku je má voľnejšie rukávy a sako až tak nelemuje líniu torza a je skôr voľnejšie a rovnejšie. Nohavice majú často krát zažehlené puky. Práve preto je tento strih svadobného obleku pohodlný pre mužov s nejakými kilečkami navyše hlavne, pivnými bruškami alebo pre svalnaté typy.

Slim-fit svadobný oblek

Naopak slim-fit strih svadobného obleku ulahodí štíhlym a atletickým postavám. Pri tomto strihu oblekov zvyčajne spozorujeme užší strih okolo rúk, hrudníka, pása či nohavíc. Sako je zúžené aby vynikol pás, Nohavice nie sú rovné ale skôr sa smerom k chodidlám zužujú. Tento strih je momentálne veľmi trendy a nie je sa čo čudovať pretože jeho správnym prispôsobením dokáže lichotiť každej postave.
modry-svadobny-oblekjpg

Oversized svadobný oblek

Tento strih zažíva návrat v totálne modernej podobe. Tento typ je mimoriadne odvážny ale ak ženíchovi dobre sedí tak vie byť mimoriadne šik. Je to jednoducho strih pre odvážnych a skôr by som ho zaradila, respektíve myslím si, že sa hodí k štýlom svadby, ktoré sú viac uvoľnené a to boho, greenery, rustical, festival a tak ďalej. Tiež toto som videla skôr len v zahraničí. Nie je to úplne bežné na Slovenku.

Svadobný oblek podľa typu postavy

Odporúčam stiahnuť po strihu v ktorom sa cítite dobre bez ohľadu na to, ktorý to bude, pretože ak si oblek necháte ušiť prípadne ešte upraviť, tak sa s nim dá ešte vyhrať tak, aby dobre sadol práve vášmu typu postavy. To je ďalšia kategória, ktorú otváram a to ako docieliť to, aby oblek sedel mojej postave, respektíve ako docieliť to aby tvoje prednosti vynikli a nedokonalosti ostali skryté, takže tu sú nejaké odporúčania pre jednotlivé typy postáv.

Svadobný oblek pre obdĺžnikovú postavu

Obdĺžniková, alebo aj inak nazývaná pravidelná postava alebo štandardná je veľmi proporčná a je charakteristická tým, že tvoje ramená sú približne rovnako široké ako tvoje boky. Páni, ktorí majú tento typ postavy si môžu zatlieskať, pretože to budú mať s výberom správneho obleku o niečo jednoduchšie. Tým, že sú symetrickí, tak väčšina oblekov na nich bude vyzerať dobre, hlavne teda tých z obchodu, pretože väčšina oblekov sa šije práve pre tento typ postavy. Preto ak patríš medzi týchto pánov, tak nákup svadobného obleku nemusí byť až taká fuška a je pravdepodobné, že nájdeš oblek, ktorý ti padne ako uliaty.

Napriek tomu, že máš ideálnu stavbu pre oblek, ale to neznamená, že by si mal hodiť opatrnosť za hlavu. Stále totiž môžeš vyviesť svoje proporcie z rovnováhy. Pozor si pri výbere daj na to aby aj oblek po ktorom siahneš mal sako aj nohavice približne rovnakej šírky. Snažíme sa vyhnúť tomu zbytočne upriamiť pozornosť na nejakú časť tela na ktorú nechceš. Čiže ak siahneš po úzkom saku, tak nohavice by nemali byť široké a naopak ak máš široké sako tak nevoľ úzke nohavice. Súmernosť je to čo sa snažíš docieliť v tomto prípade.

Páni s obdĺžnikovou postavou môžu byť v páse veľmi štíhli alebo môžu vyzerať ako taký “valec” to znamená, že sú od ramien k pásu rovnakej šírky. Pre oba tieto typy postáv sa pokúste nevoliť svadobný oblek, ktorý je priúzky alebo priveľmi široký. Opäť tu hrá rolu symetria, pre užšieho pána nevolíme niečo super skinny čo ho ešte viac zúži a pre širšiho zase niečo väčšie čo ho rozšíri. Vesta pod svadobné sako je v tomto prípade veľmi dobrou opciou ako si pomôcť docieliť túto symetriu a dobre zvolená je veľmi vkusnou súčasťou svadobného outfitu.

Čo sa týka farieb, materiálov, vzorov či potlačí tak v tomto prípade môžu páni omnoho viac experimentovať a nemusia sa báť siahnuť aj po odvážnejšom vzore.

Svadobný oblek pre trojuholníkovú postavu

Tento typ postavy je skôr typickou záležitosťou pre ženy ale občas sa s ňou stretávame aj u pánov a je ňou trojuholníková postava. Nazýva sa tak, preto lebo tak ako keď si predstavíš trojuholník tak jeho základňa v prípade stavby tela naša spodná polovica je širšia ako vrchná v našom prípade ramená. Zjednodušene povedané páni s týmto typom postavy majú širšie boky ako ramená.

Pri výbere obleku sa budeme preto usilovať o optické rozšírenie ramien. V tom nám vedia pomôcť napríklad ramenné vypchávky, ktoré dodajú objem hornej časti tela. Strih saka by mal byť rovný, tým myslím, aby ste sa vyhli zúženiu saka v páse, pretože to umocní rozdiel medzi spodnou a vrchnou časťou. Páni s úzkymi ramenami majú často aj menší prípadne vpadnutý hrudník, preto sa snažíme hrudi dodať objem hrudníku napríklad vreckami v hrudnej oblasti, do ktorého môžeme umiestniť výrazné doplnky ako vreckovky či pierka, ktoré ešte zväčšia objem. 

S objemom nám vedia pomôcť aj široké klopy. Ak neviete čo sú to klopy, tak sú to také tie veľké záhyby na saku, na ktoré sa zvyknú pripnúť pierka. Hľadajte sako, ktorého klopy sú široké. Čomu sa snažíme vyhnúť je sako so zapínaním na gombíky, ktoré sú veľmi nízko, respektíve na úrovni bokov.

Čo sa týka spodnej časti tela tak skiny nohavice a nohavice s nízkym pásom sú v tomto prípade "no go". Siahni po plnších nohaviciach s vyšším pásom, ktoré sa zapínajú na úrovni tvojho pásu. Výhodou je že sa ti v nich bude lepšie chodiť a sú zároveň pohodlnejšie. Ak máš väčšie stehná, tak to vedia pekne zakamuflovať záhyby na nohaviciach a puky.

Tomuto typu postavy sa skvele hodia traky. Opasky ťa viac rozširujú a zdôrazňujú rozdiel medzi spodnou a hornou časťou tela. Traky ti pomôžu vizuálne tento rozdiel zmenšiť.

Svadobný oblek pre športovca alebo svalnáča

Tento typ postavy, sa inak nazýva aj obrátený trojuholník. A je to presný opak trojuholníkovej postavy. Čiže široké ramená a úzke boky. Tento typ majú plavci, volejbalisti, veslári alebo chlapci, ktorí v posilke vždy “skipnú leg day”. Čo potom vyzerá trošku smiešne, ak je tá postava veľmi nesúmerná. Ak je pomerne súmerná tak je to typická postava športovcov. 

Preto budeme aplikovať presne opačné pravidlá ako pri trojuholníkovom type postavy. Opäť chceme docieliť proporčnú postavu. Preto sa budeme snažiť zúžiť ramená a rozšíriť boky. Ako na to?

V tomto prípade žiadne ramenné vypchávky. Ak ich sako má tak ich treba vybrať. Sako by malo byť pomerne úzke, ale nie malé. Siahame po skinny saku. Avšak pozor na rukávy. Je mi jasné, že máš pestované bicepsy, ale sako by nemalo vyzerať na rukách totálne napnuté. Mal by si mať schopnosť sa normálne hýbať. V tomto prípade čím užšie klopy, tým lepšie. Nechceme totiž hrudníku dodať viac objemu.

Čo sa týka nohavíc, tak by nemali byť úplne skinny. Skôr niečo s rovným strihom je pre teba lepšia voľba.

Páni s týmto typom postavy môžu mať problém kúpiť si svadobný oblek, ktorý im bude skutočne sedieť. Hlavne sako.

vzorovany-svadobny-oblekjpg

Svadobný oblek pre oválnu postavu a zavalitú postavu

Do tejto kategórie patria páni, ktorých najvýraznejšou časťou tela je ich trup. Bývajú zavalitejší. Ich ramená a boky sú užšie. Cieľ v tomto prípade je jasný. Odpútať pozornosť od nášho trupu či bruška. Ako? Jednoducho. Daj si vestu. Vesta skvele kamufluje pivné brušká a je veľmi vkusným doplnkom.

Na svadbách zvyknem vždy vidieť pomerne dosť zavalitejších pánov, ono to totiž patrí k veku, ale nikdy nevidím žiadnu vestu. Nie je to pre náš región veľmi typické. Určite je váš tatko, dedko, ujo takéhoto typu postavy, skúste im to poradiť. Nech to skúšajú. Možno sa im to zapáči. Pre tento typ postavy je to najvhodnejší svadobný doplnok, ktorý je zároveň šik a veľmi elegantný. Hlavne teda ak siahnete po tmavom odtieni vesty. Tá skutočne vizuálne zúži tvoju problematickú oblasť a celkovo ťa zoštíhli. O to viac ak si dáte dobre sediacu vestu a necháte si napríklad rozopnuté sako. To ešte viac umocní tento dojem.

Čo sa týka vzorov, tak horizontálne pásy či línie sú skvelou voľbou, pretože ti opticky pridajú centimetre navyše a opäť navodia dojem, že ste štíhlejší.

Čo sa týka doplnkov tak pri trojuholníkovom type postavy sa vyhni opasku a stiahni skôr po trakoch a voľ nohavice s vyšším strihom, ktoré predĺžia nohy. U nás sa zavalitejší páni obliekajú presne naopak a ešte viac upriamujú pozornosť na svoju zavalitú postavu a vedľajším efektom toho je, že pôsobia že sú ešte nižší ako reálne sú.

Čím páni bohužiaľ tiež nepomáhajú svojmu typu postavy sú dlhé kravaty, ktoré sa končia pomaly pri pupku. Toto vidíme tiež veľmi často. Hľadajte skôr kravaty, ktoré sú kratšie. Ak si dáte vestu tak ich zasuňte pod vestu. Vyzerá to veľmi šik.

Vkusné doplnky ku svadobnému obleku

Ak si si myslel, že výber svadobného obleku bol “fuška”, tak to si sa asi ešte nepokúšal k svadobnému obleku zladiť rôzne doplnky. Od pestorfarebného svadobného motýlika až po elegantné náramky, doplnky pre ženícha môžu drasticky zmeniť atmosféru tvojho svadobného obleku – a nemal by si ich preto podceňovať.

Ak si si starostlivo vyberal úžasný a dobre sediaci oblek, samozrejme podľa návodu vyššie (smiech) , tak rozhodne nechceš doplnkami výsledný dojem pokaziť. Práve preto môžeš siahnuť po jednoduchých kúskoch, ktorých farby ladia k tvojmu obleku. To je asi najjednoduchšia cesta ak si so svadobnými doplnkami neviete dať radi.

svadobne-doplnky-vesta-a-svadobne-topankyjpg

Ja by som však silu svadobných doplnkov nepodceňovala, pretože prostredníctvom svadobných doplnkov máš jedinečnú príležitosť tvoju svadbu personalizovať a ukázať svadobným hosťom tvoj štýl.

Okrem toho sú skvelým prostriedkom, ktorým sa dá ešte viac podčiarknuť charakter alebo štýl tvojej svadby napríklad výberom svadobných doplnkov, ktoré sú v súlade s farebnou paletou vašej svadby. O charaktere či štýle svadby a svadobnej farebnej palete píšem v tomto svadobnom blogu už niekoľkokrát preto dám rovno odkazy na tieto články na blogu.

Vieš akú svadbu chceš?

Ako na svadobné dekorácie?

Nad akými svadobnými doplnkami je vhodné sa zamyslieť?

Seriózne si myslím, že svadobné doplnky sú kategóriou oblečenia z ktorej toho páni majú na výber viac ako dámy a to je čo povedať. Keď som sa nad tým hlbšie zamyslela, tak ma napadlo až 18 kategórií svadobných doplnkov pre pánov. Na výber máš z - 

  • Kravata
  • Motýlik
  • Svadobné topánky
  • Ponožky
  • Vreckovka do saka
  • Svadobné pierka
  • Vesta pod sako
  • Opasok
  • Traky
  • Manžetové gombíky
  • Hodinky
  • Klobúky
  • Penaženka
  • Náramok
  • Svadobné prstene
  • Retiazka
  • Slnečné okuliare
  • Náušnice

Bez ohľadu na tvoj vlastný štýl na to či už o móde čosi vieš alebo si v svadobnej móde nováčik, nasmerujem ťa na jeden skvelý web na ktorom si s najväčšou pravdepodobnosťou budeš vedieť vybrať doplnky k svadobnému obleku podľa tvojho gusta.

Je to web www.trendhim.sk, ktorý považujem za jednotku čo sa týka výberu nielen svadobných doplnkov. Majú neuveriteľný výber klasických doplnkov - kravát, motýlikov, opaskov, peňaženiek, hodiniek ale nájdeš tam aj také "špecialitky" akými sú spony na kravatu, manžetové gombíky, náramky či náušnice. 

Tento web je zameraný na pánov všetkých vekových kategórií a ten výber je naozaj skvelý. Tento web ma nesklamal, keď som chcela blízkym niečo darovať a možno ak nevieš kde pri výbere svadobných doplnkov začať, tak sa preklikaj na webovú stránku Trendhim a určite ti to pomôže aspoň získať nejakú predstavu o tom čo sa ti páči a čo naopak nie.

Týmto by som uzavrela dnešný svadobný blog, ktorý je skutočne obsiahly. Ak ti môj blogový článok, ktorý slúži ako sprievodca výberom svadobného obleku pomohol, tak mi daj o tom vedieť prostredníctvom našich sociálnych sietí alebo ak vieš o niekom komu by článok mohol pomôcť, tak budem vďačná za každé jedno zdieľanie.